دندان سفید و درخشان یکی از مواردی است که به زیبایی هرچه بیشتر صورت کمک میکند . اعتماد به نفس شما را افزایش میدهد. کارهای زیادی هستند که باعث زرد شدن دندان میشوند. یکی از این موارد مصرف بعضی از خوراکی هاست. با آگاهی از این که این خوراکیها میتوانند چه تاثیری روی وضعیت دندانهای شما بگذارند، میتوانید از مصرف آنها خودداری کنید یا هر بار بعد از مصرف دهانتان را بشویید.
در این مقاله از سلامت زیستی شما را با ۱۴ خوراکی که باعث زرد شدن دندانها میشوند آشنا میکنیم.
توتها
توتها به خاطر رنگدانههای تیرهای که دارند میتوانند باعث لک شدن و زرد شدن دندان شوند. برای حفظ دندانها از آسیبهای اینچنینی کافی است بلافاصله بعد از خوردن انواع توتها مسواک بزنید. همچنین اگر هر روز نخ دندان بکشید، یا فلوراید استفاده کنید، دیگر مشکلی پیش نمیآید.
فلوراید مقاومت دندانها را بالا برده و باعث میشود دندانها در مقابل خوراکی های اسیدی مقاومت بیشتری داشته باشند. بنابراین مصرف فلوراید به خصوص بعد از خوردن توتها و پاپکورنها که ذراتشان بین دندانها گیر میکند، بسیار ضروری است.
قهوه
درصورتی که زیاد قهوه مینوشید و بعد از آن مسواک نمیزنید، باید منتظر زرد شدن دندان هایتان هم باشید. قهوه دارای پلی فنولی به نام تانین است که باعث میشود دندانها زرد شوند و لک بگیرند. همچنین قهوه اسیدی بوده و خوراکیهای اسیدی هم برای بهداشت دهان و دندان مضر هستند.
چای
چای به خاطر داشتن مزایای زیاد محبوبیت زیادی هم دارد. و مردم سعی میکنند در طول روز از آن استفاده کنند. اما این نوشیدنی دلچسب حاوی تانینهای لک زاست. یکی از نکانی که مردم به آن توجه ندارند، پوسیدگی دندان است که بعد از خوردن بعضی از خوراکیها ایجاد میشود. این پوسیدگی فقط به نوع خوراکیهایی که میخوریم بستگی ندارد و به تعداد دفعات مصرف آنها هم بستگی دارد. کسانی که مرتب چای یا قهوه میخورند، بیشتر در معرض تغییر رنگ و زرد شدن دندانها و حمله اسیدی این مواد خوراکی به دندانها هستند. طبق پژوهشهای انجام شده برای جلوگیری از زرد شدن دندان بعد از خوردن چای کافی است کمی شیر به ان اضافه کنید. کازئین موجود در شیر از تاثیرات لکزای چای میکاهد.
کاری
کاری یک ادویه ثابت در غذاهای هندی است. و طعم و مزه عالی ایجاد میکند. اما رنگدانههای قوی داشته و باعث زرد شدن دندان و لک شدن آن هم میشود. پس اگر دوست دارید دندانهایتان همیشه سفید بمانند، بهتر است از این ادویه کمتر استفاده کنید.
آبنباتهای سفت
آبنباتهای سفت یکی از مضرترین خوراکیها برای سلامت دندانها هستند. چسبندگی که این آبنباتها دارند با نفوذ بین دندانها و تغذیه باکتریها و آزاد کردن اسید باعث پوسیدگی دندان میشوند.
اگر طرفدار پر و پاقرص ابنبات هستید، بهتر است از انواع کم شکر استفاده کنید یا اینکه عادتتان به خوردن آبنبات را با خوردن شکلات تلخ جایگزین کنید.
سس گوجه
هر چیزی که بتواند فرشتان را لک کند، میتواند روی دندانهایتان هم لک باقی بگذارد. همه ما میدانیم که سسها و غذاهای سسدار خوشمزه هستند اما اگر دوست ندارید دندانهایتان زرد شوند، بهتر است زیاد از این غذاها میل نکنید.
همانطور که در بالا گفتیم تعداد مصرف بعضی از غذاهاست که باعث ایجاد لک در دندانها میشوند.
عصاره گیلاس
عصاره تمام میوههایی که رنگدانه قوی دارند، از جمله توت و گیلاس و آلبالو میتواند باعث شود رنگ دندانها تغییر کند. به علاوه عصاره میوهها معمولا قند زیادی هم دارند. به همین خاطر است که باعث تحریک باکتریها و ایجاد آسیب روی دندانها میشوند.
نوشیدنیهای گازدار
نوشیدنیهای گازدار چه از نوع رژیمی و چه از نوع قندی به خاطر ساختار اسیدی که دارند، میتوانند به سادگی به دندانها آسیب بزنند. آب بهترین نوشیدنی و سالمترین آنها برای بدن و دندانهاست. اگر در شبانهروز زیادی از نوشابههای گازدار و اسیدی استفاده میکنید، باید بدانید که ظلم بزرگی در حق دندانها و سلامتیتان میکنید. بهتر است هنگام خوردن نوشابه از نی استفاده کنید. تا نوشابه تماس کمتری با دندانهایتان داشته باشد.
سرکه بالزامیک
سرکه بالزامیک یکی از طعم دهندههای بسیار رایج برای انواع سالاد است. اما این نوع سرکه می تواند زیبایی دندانها را تهدید کند. این نوع سرکه رنگ بسیار تیرهای دارد. و به خاطر چسبندگی زیادی هم که دارد میتواند روی دندانها بچسبد و باعث لک شدن دندانهایتان شود. برای جلوگیری از این موضوع بعد از هر وعده غذا مسواک بزنید.
چغندر
چغندر هم میتواند باعث زرد شدن دندان ها شود. این ماده غذایی خوشمزه را به هر شکل که میل کنید، برای دندانها مخرب میباشد. بهترین راه برای جلوگیری از زرد شدن دندانها بعد از خوردن این ماده این است که بلافاصله مسواک بزنید.
همچنین میتوانید چغندر را به همراه خوراکیهای دیگری مانند پنیر میل کنید تا آسیب کمتری متوجه دندانهایتان شود. خوراکیهایی مانند پنیرها فضای اسیدیته دهان را متعادلتر میکنند.
بستنی یخی
بستنی یخی کالری کمتری نسبت به دسرها و انواع دیگر بستنی دارد. اما از آنجایی که بیس این بستنی آبمیوههای قندی است، میتواند زیبایی و سلامت دندانها را بیشتر از سایر خوراکیها تهدید کنند.
اگر دوست دارید هله هوله بخورید، بهتر است آدامس بدون قند را انتخاب کنید. این کار میل شما را برای خوردن خوراکی کمتر میکند. همچنین بزاق دهان را هم بیشتر کرده و باعث میشود که اسیدیته دهان خنثی شود.
نوشیدنیهای ورزشی
نوشیدنیهای ورزشی مانند گاتورید معمولا کربوهیدرات بالایی دارند و خیلی زود مایعات سدیمی داخل بدن میشوند. که بدن آنها را در اثر ورزش از دست داده است. اما نتایجی که پژوهشها نشان میدهند به این ترتیب است که این نوع نوشیدنیها بیشتر از سایر نوشیدنیهای دیگر سلامت دهان و دندان را تهدید می کنند. زیاده روی در مصرف نوشیدنیهایی که ترکیبات قندی و اسیدی یا سایر افزودنیها را دارند ، باعث خراب شدن بافت دندان میشود. در این خصوص هم بهترین و مطمئنترین جایگزین آب است.
انگور
انگور رنگ دانههای قوی زیادی دارد. به طور یکه اگر مدام انگور میخورید، باید مراقب زرد شدن داندان هایتان هم باشید. اما اگر از خمیردندان خوب برای مسواک شدن استفاده کنید، تا حد زیادی احتمال ایجاد لک روی دندانها کاهش پیدا میکند. بهتر است از خمیردندان حاوی فلوراید استفاده کنید. این نوع خمیردندان پلاک روی دندانها را از بین میبرد.
لیمو
نوشیدن یک لیوان آب داغ و چند قطره لیمو به سلامت و زیبایی کمک زیادی میکند. اما لیمو به خاطر اسیدیتهای که دارد، میتواند برای دندانها مضر باشد. و بافت زرد زیر سطح دندانها را نشان بدهد. اگر میخواهید دندانهایتان سفید بماند، بهتر است خوراکیهای اسیدی مصرف نکنید.
سلامت زیستی