رژیم خیار یک رژیم لاغری سریع است که می‌تواند درمدت زمان کوتاهی از وزن فرد کم کند. انواع متفاوتی از این نوع رژیم وجود دارد که ادعا می‌کنند پیروی کردن از آن‌ها در مدت ۷ تا ۱۴ روز می‌تواند ۷ کیلوگرم از وزن فرد را کم کنند. اما آیا این ادعاها واقعیت دارند و واقعا می‌توانند در این مدت محدود تا این حد از وزن شما را کم کنند؟

در این مقاله از سلامت زیستی با ما باشید تا در خصوص رژیم خیار و مزایا و مضرات آن بیشتر بخوانیم.

در رژیم خیار معمولا از خیار در کنار چند ماده غذایی مقوی و حاوی پروتئین مانند تخم مرغ، جوجه، ماهی و آجیل است. در این رژیم فرد به جای مصرف بیشتر خوراکی‌ها خیار می‌خورد. یعنی مصرف سایر سبزیجات و میوه‌ها را به حداقل می‌رساند.

با توجه به اینکه در این رژیم تنوع غذایی کمی وجود دارد، بیشتر از ۱۴ روز نباید این رژیم را پی گرفت. در ضمن در خصوص این رژیم هنوز مطالعه و تحقیق زیادی انجام نشده است. و نمی‌توان با اطمینان گفت که این رژیم بی‌خطر و بدون ریسک است.

قوانین رژیم خیار

قانون خاصی برای این رژیم وجود ندارد. فقط باید در بیشتر وعده‌های غذایی خیار مصرف شود. در این رژیم افراد به محض اینکه گرسنه می‌شوند، خیار می خورند. از آنجایی که خیار کالری کمی دارد، نگرانی هم در خصوص چاق شدن با خوردن خیار وجود ندارد.

به علاوه خیار پروتئین حاوی مقداری پروتئین هم هست. اما پروتئین برای حفظ سلامت پوست، ماهیچه‌ها و مفاصل مفید است درنتیجه در این رژیم باید از تخم مرغ، گوشت کم‌چرب، پنیر کانیج و آجیل هم استفاده کرد. به علاوه از کربوهیدرات‌هایی مانند نان تست، برنج قهوه‌ای و سیب‌زمینی هم باید استفاده کرد.

در این رژیم می‌توانید میزان مصرف خوراکی‌ها را به انتخاب خودتان تغییر دهید.

رژیم خیار برای کاهش وزن

هیچ بررسی دقیق و علمی در خصوص این رژیم انجام نشده است. اما از آنجایی که این رژیم کالری بسیار کمی دارد، می‌تواند وزن‌تان را کاهش دهد. البته پایبند ماندن به رژیم‌های محدود در مدت طولانی اصلا آسان نیست. و در مقابل رژیم‌هایی که تنوع بیشتری دارند و فشار کمتری هم به شما وارد می‌کنند، در طولانی مدت هم نتایج بهتر و پایدارتری دارند.

در یک بررسی مشخص شد که مصرف مقدار زیادی خیار هم کالری کمی به بدن شما می‌رساند. ۳۰۰ گرم خیار تنها ۴۵ کالری دارد. درواقع ۱۰ خیار متوسط تنها ۴۵۰ کالری به بدن شما می‌رساند.

معرفی رژیم خیار و مزایا و مضرات آن

همچنین خیارها مقدار کمی از مواد مغذی مانند پتاسیم‌، ویتامین سی، و ویتامین کا را در خود دارند. همچنین پروتئین، چربی، فیبر، کلسیم، آهن و بسیاری دیگر از مواد مغذی مورد نیاز بدن را ندارد.

در رژیم خیار حتی اگر در هر وعده هم پروتئین مصرف کنید، باز هم نیاز روزانه بدن‌تان به مواد ضروری را نمی‌توانید تامین کنید.

در ضمن کسانی که بعد از این رژیم لاغر شوند، معمولا به خاطر کمبودی که در بدن‌شان وجود دارد، معمولا ولع و اشتهای کاذب زیادی دارند. و معمولا با پرخوری در مدت کوتاهی دوباره به وضعیت سابق‌شان باز می‌گردند.

برای کاهش وزن و بهبود سلامت بدن بهتر است از رژیم‌های غذایی استفاده کنید که تنوع بالایی داشته و انواع گروه‌های غذایی در آن‌ها وجود دارند. این رژیم با محدود کردن مقدار کالری دریافتی باعث می‌شوند که فرد در مدت کوتاهی لاغر شود. اما در مقابل فرد با فقر بسیاری از مواد مغذی هم مواجه می‌شود.

عوارض جانبی رژیم خیار

رژیم خیار عوارض جانبی زیادی دارد که در ادامه در خصوص آن‌ها صحبت می‌کنیم.

این رژیم بسیار محدود است

رژیم غذایی خیار تنوع زیادی ندارد. و برای ۲ هفته شما گروه‌های غذایی محدودی را می‌خورید. این رژیم نه تنها از نظر مواد مغذی مناسب نیست که باعث ایجاد رفتارهای غذایی منفی مانند رژیم‌های شدید غذایی هم می‌شود و در نهایت فرد دچار اختلال غذایی می‌شود. بررسی‌ها نشان می‌دهند که رژیم‌های غذایی که بسیار محدود هستند  باعث ایجاد اختلالات غذایی شده و روی توانایی کنترل مصرف غذا در فرد تاثیر منفی می‌گذارند. این شکل از اختلال غذایی در نهایت باعث چاقی فرد می‌شود.

کمبود چربی و پروتئین

خیار وقتی در کنار یک رژیم غذایی متعادل استفاده شود، منبع خوبی از مواد مغذی خواهد بود. اما خیارها به طور طبیعی از کالری کمی برخوردار هستند. درنتیجه فرد با مصرف تنها خیار و مصرف محدود مواد غذایی دیگر دچار کمبود انرژی و کمبود مواد معدنی و ویتامین‌های مهم می‌شود. یک خیار ۳۰۰ گرمی فقط ۲ گرم پروتئین و ۰.۳ گرم چربی دارد.

معرفی رژیم خیار و مزایا و مضرات آن

در خیلی از عملکردهای بدن مانند تولید آنزیم و هورمون‌ها، حفظ ساختار پوست و رشد ماهیچه‌ها بدن به پروتئین نیاز دارد.

به علاوه چربی هم منبع خوبی از کالری است و هر گرم از چربی ۹ کالری دارد. چربی‌ها هم برای عملکرد درست سیستم عصبی، سلامت مغز و جذب ویتامین‌های حلال در چربی مانند  ویتامین‌ A، ویتامین D، ویتامین E و ویتامین K ضروری است.

در رژیم خیار باید به همراه خیار خوراکی‌های سرشار از پروتئین مانند مرغ یا تخم‌مرغ را هم مصرف کرد. تا مقداری هم پروتئین و چربی وارد بدن‌تان بشود.

همچنین طبق بررسی‌ها در هر وعده غذایی باید پروتئین مصرف کرد تا ماهیچه‌ها رشد کافی داشته باشند و سالم بمانند.

بادوام نیست

بیشتر از ۷ تا ۱۴ روز نمی‌توانید از رژیم خیار پیروی کنید. چرا که این رژیم کالری کمی دارد و انرژی و مواد ضروری و مغذی بدن را تامین نمی‌کند. برای دوره‌های طولانی مدت و رژیم‌های طولانی مدت هم مناسب نیست. برای مثال اگر رژیم خیار بگیرید، در روز اول ۶ خیار و یک وعده مرغ یا ماهی و ۲ عدد تخم‌مرغ و ۱ فنجان پنیر کاتیج و چند نوع سبزی میل کنید، در ان روز تنها ۸۰۰ کالری وارد بدن‌تان می‌شود.

این درحالی است که رژیم خیار انواع متعددی دارد و بعضی از انواع این رژیم حتی محدودتر و کم‌کالری‌تر هم هستند.

محدودیت شدید کالری بعد از یک مدت باعث می‌شود که بدن هم به تناسب انرژی که دریافت می‌کند، سوخت و ساز کمتری هم انجام دهد. این واکنش طبیعی بدن به گرسنگی است. در نتیجه احتمال اینکه دوباره چاق شوید، بسیار زیاد است. حتی اگر بعد از رژیم کالری کمتری هم دریافت کنید، باز هم این احتمال به قوت خودش باقی می‌ماند.

اگرچه مقداری خیار به انواع سالاد طعم خوبی می‌دهد اما مصرف خیار خالی زیاد باب میل نیست و مزه خوبی ندارد. از طرفی هیچ عقل سلیمی به شما نمی‌گوید که مصرف خوراکی‌های مفیدی مانند ماهی، گندم، سبزیجات و میوه‌ها را محدود کنید و تنها یک خوراکی را به مقدار زیاد بخورید.

خوراکی‌های مصرفی در رژیم خیار

در این رژیم باید در هر وعده و میان وعده خیار مصرف کنید. اما از آنجایی که خیار پروتئین کمی دارد، باید یک منبع سرشار از پروتئین هم در رژیم غذایی‌تان بگنجانید. در ادامه فهرست خوراکی‌هایی که در رژیم خیار مصرف می‌شوند را با هم می‌خوانیم.

  • سبزیجات: گوجه‌فرنگی، اسفناج، کرفس و سبزیجات دیگر
  • پروتئین: مرغ، گوشت کم‌چرب گاو، ماهی، تخم‌مرغ، ماست یونانی، پنیر کاتیج و پنیر چدار
  • کربوهیدرات: برنج قهوه‌ای، سیب‌زمینی، نان گندم کامل
  • چربی‌ها، روغن زیتون

خوراکی‌های ممنوعه در رژیم خیار

اگرچه در این رژیم غذایی هیچ غذایی ممنوع نیست، اما بهتر است بعضی از خوراکی‌ها با خیار جایگزین شوند. در ادامه این خوراکی‌ها را ذکر می‌کنیم:

  • میوه: مصرف اسموتی در این رژیم بسیار محدود است.
  • روش‌های پخت و پز: در خصوص روش‌های پخت و پز زیاد صحبتی نشده است اما بهتر است مواد خوراکی پروتئین دار بهتر است تفت داده شوند تا سرخ شوند. تا بتوانند کالری کمتری هم به بدن برسانند.
  • خوراکی‌های حاوی قند بالا: خوردن شیرینی‌ها، شکلات، دسرهای شیرین، نوشابه‌های گازدار و غیره باید در این رژیم تا حد ممکن محدود شوند.

چند نمونه از منوهای غذایی رژیم خیار ساده

روز اول

  • صبحانه: ۲ عدد تخم مرغ به همراه خیار و چند نوع سبزی
  • میان‌وعده: ۲ عدد خیار
  • ناهار: سالاد خیار با آبلیمو و ماست یونانی
  • میان‌وعده: ۲ عدد خیار
  • شام: مرغ پخته و تفت داده شده، خیار و کمی برنج قهوه‌ای

روز دوم

  • صبحانه: اسموتی خیار ( مخلوطی از خیار،سیب سبز و اسفناج)
  • میان‌وعده: ۱ عدد خیار و تعدادی بادام
  • ناهار: ۱ عدد خیار، ۱ عدد پرتغال و چند لایه پنیر
  • میان‌وعده: چای سبز
  • شام: ۱ عدد خیار و پنیر کاتیج

روز سوم

  • صبحانه: تست گندم کامل، خیار و پنیر
  • میان‌وعده: ۲ عدد خیار
  • ناهار: سالاد خیار به همراه گوجه فرنگی و روغن زیتون
  • میان‌وعده: ۱ عدد سیب سبز
  • شام: ماهی پخته قزل‌آلا، خیار و سیب‌ زمینی تفت داده شده

حتی در یک نوع از رژیم خیار شما تنها می‌توانید در هر وعده غذایی دو عدد خیار میل کنید.