رژیم مدیترانه‌ای ممکن است احتمال ابتلا به زوال عقل و آلزایمر را کاهش  دهد. در بین تمام بیماری‌هایی که با بالا رفتن سن مرتبط هستند، ضعف حافظه و زوال عقل جز نگران کننده‌ترین موارد هستند. اما خبر خوب این است که مطالعات نشان داده‌اند که راهکارهای مختلفی برای جلوگیری از زوال عقل یا کاهش آن وجود دارد. برای مثال داشتن رژیم غذایی سالم کمک زیادی به پیشگیری از این وضعیت می‌کند.

در این مقاله از سلامت زیستی هم قصد داریم در خصوص رژیم غذایی ضدپیری و چربی‌های مفید برای مغز صحبت کنیم. که روند زوال عقل را کندتر می‌کنند.

در سال ۲۰۱۵ در مجله‌‌ی بین‌المللی پزشکی جاما (JAMA Internal Medicine) یک مقاله منتشر شد که تاثیرات اضافه کردن آجیل و روغن زیتون به رژیم غذایی را روی اختلالات مربوط به کهولت سن بررسی می‌کرد.

پژوهش انجام شده در ابعاد کوچک و روی ۴۴۷ زن و مرد انجام شد. و یک آزمون بالینی تصادفی بود. که مرجع طرح‌های مطالعاتی قرار گرفت. چرا که این تحقیق میزان تعصب محققان را کم کرده و کمک می‌کرد که بیشتر روی علت بیماری و بیان شواهد علمی تمرکز کنند. تنها تفاوتی که در این تحقیق وجود داشت، در اندازه، وظایف و عناصر رژیم بود.

چرا آجیل و روغن زیتون

اصطلاح استرس اکسیداتیو یا نبود تعادل بین تولید رادیکال‌های آزاد و توانایی بدن در رفع اثرات آن‌ها با آنتی‌اکسیدان‌ها یکی از عوامل مهمی است که باعث اختلالات حافظه می‌شود.

رایدکال‌های آزاد در روند سوخت و ساز طبیعی سلول ایجاد می‌شوند. و معمولا دفع و از بین بردن آن‌ها هم به عهده سیستم ایمنی بدن است. تولید بیش از حد این مولکول‌ها باعث می‌شود که سیستم دفاعی بدن مختل شده و نتواند آن‌ها را از بین ببرد. اما ترکیبات آنتی اکسیدان در غذاهایی که می‌خوریم، می‌تواند به تقویت سیستم ایمنی کمک کند.

رژیم مدیترانه‌ای و مزایای آن برای مغز

رژیمی سرشار از آنتی‌اکسیدان مدیترانه‌ای که رژیم غذایی بومی مردم حاشیه مدیترانه است، از گیاهان، آجیل‌، ماهی، غلات سبوس‌دار و روغن‌های سالم مانند روغن زیتون تشکیل شده است.

به خاطر استفاده از این رژیم بیماری‌های قلبی در کشورهای حاشیه مدیترانه مانند یونان، ایتالیا و فرانسه آمار بسیار کمتری نسبت به مردم دیگر نقاط دنیا دارد.

تجویز محققان

تمام ۴۴۷ فرد شرکت‌کننده در این مطالعه که متوسط سن آن‌ها ۶۷ سال بوده است. به عنوان بخشی از مطالعه تغذیه افرادی با ریسک قلبی عروقی بالا از بارسلونای اسپانیا انتخاب شده بودند.

این آزمایش پیشگیری با رژیم غذایی مدیترانه‌ای بین سال‌های ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۹ انجام شد. کسانی که در این آزمایش حضور داشتند به سه دسته مجزا تقسیم شدند. که به طور تصادفی برای سه دسته رژیم غذایی انتخاب می‌شدند. رژیم سرشار از روغن زیتون به میزان زیاد ( ۱ لیتر در هفته)، رژیم غذایی سرشار از آجیل (۳۰ گرم در روز) و رژیم کم چربی. در نهایت بعد از مدت معلوم شرکت کننده‌ها از نظر عملکرد حافظه مورد بررسی قرار گرفتند. در ابتدا میزان توجه و عملکرد اجرایی آن‌ها در مهارت‌های فکری بررسی شد. و به طور میانگین بعد از تقریبا ۴ سال از اجرای رژیم این افراد دوباره مورد بررسی قرار گرفتند.

رژیم‌های سرشار از آجیل و روغن زیتون عملکرد مثبتی روی میزان حافظه افراد داشتند.

کسانی که رژیم کم چربی داشتند، عملکرد شناختی‌شان به میزان زیادی افت کرد. در مقایسه با آن‌ها کسانی که رژیم مدیترانه‌ای سرشار از آجیل را مصرف می‌کردند، در تست‌های مربوط به حافظه موفق‌تر عمل کردند.

مطالعه انجام شده نشان داد که مصرف بیشتر آجیل و روغن زیتون همراه با رژیم مدیترانه‌ای به عملکرد شناختی فرد کمک می‌کند. یافته‌های این تحقیق در خصوص مزایای مصرف چربی‌های سالم و تاثیری که روی مغز می‌گذارند، نشان داد که این نوع رژیم غذایی کمک زیادی به بهبود عملکرد مغز می‌کند. با اینکه این آزمایش در ابعاد کوچک و در دوره کوتاهی در خصوص اختلالات شناختی، بدون تغییر در سبک زندگی شامل رژیم غذایی، فعالیت های فیزیکی و مدیریت استرس صورت گرفت. با توجه به درمان‌ناپذیری آلزایمر و اختلالات شناختی نتایج امیدوارکننده‌ای به دست آمد. و راهکارهای محافظت از ذهن و حافظه با پیگیری از نوع رژیم غذایی ابداع شد.

مزایای رژیم مدیترانه‌ای در مقابله با بیماری‌های قلبی، دیابت و انواع سرطان ، بدون داشتن عوارض جانبی تا حدودی مشخص شد. و دلایل محکمی هم برای استفاده نکردن از این رژیم غذایی وجود ندارد.