تخم شربتی یکی از دانه‌هایی است که برای تهیه شربت استفاده می‌شوند. جالب است بدانید که تخم شربتی درواقع بذر ریحان است.

در این مقاله از سلامت‌زیستی قصد داریم مزایای تخم شربتی را با هم مرور کنیم.

کاهش وزن و لاغری

تخم شربتی کالری بسیار کمی دارد و در مقابل مقادیر بالایی پروتئین، ویتامین و حتی اسید چرب امگا۳ دارد که متابولیسم را افزایش داده و باعث کاهش وزن و لاغری می‌شود.

همچنین فیبر زیادی موجود در تخم شربتی اشتها را کاهش داده و از پرخوری جلوگیری می‌کند. از طرفی تخم شربتی در معده آب جذب کرده و یک فضا را اشغال می کند. در نتیجه حس گرسنگی نخواهید داشت.

طرز استفاده تخم شربتی برای کاهش وزن این است که روزانه یک لیوان تخم شربتی را بدون شیرین کننده میل کنید و یا اینکه یک لیوان آب میوه به همراه تخم شربتی را قبل از هر وعده غذایی میل کنید.

مقادیر بالای فیبر

یکی از مزایای تخم شربتی این است که مقادیر زایدی فیبر محلول از جمله پکتین دارد. فیبر موجود در تخم ریحان فواید زیادی برای سلامتی دارد. چرا که مزایای سلامتی زیادی به خاطر همین مقادیر فیبر شامل حال فرد می‌شود. در ادامه چند مورد از این مزایا را با هم می‌خوانیم.

تامین فیبر مورد نیاز روزانه

۱ قاشق غذاخوری تخم شربتی (معادل ۱۳ گرم) حاوی ۷ گرم فیبر است. این میزان ۲۵ درصد از نیاز بدن شما به فیبر را تامین می‌کند.

کمک به سلامت روده

پکتین که یکی از فیبرهای محلول تخم شربتی است، خواص پروبیوتیکی دارد. درنتیجه می تواند باعث رشد و افزایش باکتری های داخل روده شود.

القا احساس سیری و جلوگیری از پرخوری

فیبر باعث می‌شود احساس سیری به شما القا شود و حس کنید که معده تان پر است و تمایلی به خوردن دوباره غذا نداشته باشید. این روند حتی سطح هورمون‌هایی که مسئول ایجاد حس گرسنگی یا سیری هستند را هم تحریک می‌کند.

کمک به کنترل قند خون

مطالعات اخیر نشان می دهند که قند خون کسانی که دیابت نوع ۲ دارند، در صورتی که به مدت ۱ ماه روزانه ۱۰ گرم تخم ریحان میل کنند، تا ۱۷ درصد کاهش پیدا می‌کند.

البته به مطالعات بیشتری برای اثبات این موضوع نیاز است.

منبع خوبی از مواد معدنی

۱ قاشق غذاخوری تخم ریحان قادر است ۱۵ درصد از نیاز روزانه شما به کلسیم و ۱۰ درصد از نیازتان به منیزیم و آهن را تامین کند.

کلسیم و منیزیم به سلامت استخوان‌ها و عملکرد بهتر عضلات کمک می‌کند. آهن نیز برای تولید گلوبول‌های قرمز خون ضروری است.

درصورتی که رژیم غذایی شما نتواند مقدار کافی کلسیم و کمنیزیم مورد نیاز بدن را تامین کند، با مصرف تخم شربتی می توانید این کمبود را جبران کنید.

یبوست و اسهال

تخم شربتی وقتی با آب ترکیب شود، یک لایه موسیلاژی ایجاد می‌کند که همین لایه نیز مقدار زیادی فیبر دارد. فیبر به حرکات بهتر روده و همچنین پاکسازی و سم‌زدایی روده کمک می‌کند. که این موارد برای درمان یبوست، اسهال و دیسانتری (اسهال خونی) مفید است.

روماتیسم، آرتروز و نقرس

دانه‌های تخم شربتی قابلیت التیام درد، ضد التهاب و ضد ورم دارند. در طب آیورودا نیز از آن‌ها برای درمان درد و ورم ناشی از روماتیسم، آرتروز و نقرس اسفاده می‌شده است.

منبع گیاهی چربی امگا۳

تخم شربتی حدودا ۲.۵ گرم چربی در هر ۱ قاشق غذاخوری دارد. البته این مقدار به نسبت شرایط متفاوتی که در رشد این بذر وجود داشته است، متفاوت است. حدودا نصف این مزان را یک چربی امگا۳ به نام آلفالینولنیک تشکیل می دهد.

با مصرف روزانه تنها ۱ قاشق غذاخوری تخم شربتی می توانید تمام نیاز بدن به این چربی را تامین کنید.

بدن انسان از این نوع چربی برای تولید انرژی استفاده می‌کند. این چربی قابلیت ضدالتهابی داشته و به درمان بیماری‌های قلبی و دیابت کمک می کند.

سرماخوردگی و سرفه

تخم شربتی مقادیر زیادی آنتی اکسیدان و فلائونوئید دارد که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند. همچنین از بروز سرماخوردگی، سرفه و آسم جلوگیری می کند.

در طب سنتی ایرانی نیز از گذشته تاکنون توجه ویژه‌ای به مزایای تخم شربتی برای درمان سرفه و سرماخوردگی می‌شود.

استرس و افسردگی

از جمله مزایای تخم شربتی این است که قابلیت آرامش‌بخشی دارد. این ماده به کاشه استرس و اضطراب کمک می کند و در بهبود خلق و خو و درمان افسردگی مفید است.

به علاوه منیزیم موجود در این دانه با پایین آوردن کورتیزول به رفع خستگی و بی‌خوابی کمک می‌کند.

گرمای بدن

یکی دیگر از مزایای تخم شربتی این است که خنک کننده بدن است. به همین خاطر است که در انواع نوشیدنی‌های تابستانه از آن استفاده می‌شود.

عفونت مثانه و واژن

مطالعات اخیر نشان می دهد که تخم شربتی قابلیت آنتی‌باکتریال داشته و برای درمان عفونت‌های مثانه و واژن مفید است. این بذر همچنین مدر است و با بیشتر کردن حجم و تکرر ادرار به روند درمان مثانه کمک می‌کند.

تثبیت کننده و قوام دهنده بدون طعم

با توجه به اینکه لعاب و صبغ تخم شربتی حاوی مقادیر زیاید فیبر و پکتین است، یک ماده بسیار مفید در صنایع غذایی است و به قوام و لعاب انداختن مواد غذایی کمک می کند.

برای ممثال این ماده تثبیت کننده خوبی برای بستنی است و کریستال‌های یخ را ۳۰ تا ۴۰ درصد کاهش می دهد.

صمغ تخم کتان همچنین برای لعاب انداختن سس سالاد، خامه زده شده کم‌چرب و ژله هم مفید است. همچنین یک جایگزین خوب برای چربی در سس مایونز و ماست است.

حتی از این ماده برای تثبیت سوپ و انواع سس‌ها هم می توان استفاده کرد.