جوش زیرپوستی نوعی جوش است که در بخشهای عمیقتر پوست ایجاد شده و معمولا از فاصله دورتر دیده نمیشود و بیشتر با لمس مشخص میشود. این نوع جوش به خاطر کیست یا یک غده ریز ایجاد میشود. این نوع جوشها از ترکیب سبوم و آلودگی که وارد منافذ پوست شده است، به وجود میآید. و برعکس جوشهای دیگر راهی به بیرون نداشته و داخل پوست محبوس شدهاند.
در این مقاله از سلامت زیستی با ما باشید تا در خصوص جوش زیرپوستی و راههای درمان آن با شما صحبت کنیم.
وقتی جوشهای زیرپوستی هنوز خفیف هستند و ظاهری شبیه به جوش سرسفید یا جوش سرسیاه دارند، به آنها کومدون گفته میشود. به عبارتی وقتی که جوش زیر پوست بسته باشد، جوش سرسفید است و زمانی که به سطح پوست رسیده و باز می شود، جوش سرسیاه نامیده میشود.
چرا جوش زیرپوستی ایجاد میشود؟
جوش زیرپوستی معمولا در بخشی از پوست که غدد چربی بیشتری دارند، مانند صورت، گردن، شانهها، کمر، قفسه سینه ایجاد میشوند. غدد چربی پوست که با نام غدد سباسه شناخته می شود. این غدد به وسیله کانالی به نام فولیکول به حفرههای کوچک روی پوست به نام منافذ پوست متصل میشوند.
این غدد چربی مخصوص پوست به نام سبوم را ترشح کرده و پوست را مرطوب میکنند.
زمانی که این منافذ بسته شوند، سبوم دیگر نمیتواند به سطح پوست برسد. و در غدد جمع شده و به جوش تبدیل میشود. در شرایط بدتر سلولهای مرده روی پوست و سبوم با باکتریهای روی پوست ترکیب شده و وارد فولیکول شده و آن را مسدود میکنند. باکتری که باعث ایجاد جوش میشود، پروپیونی باکتریوم نام دارد که به طور طبیعی روی پوست رشد میکند. باکتری به مرور شروع به تولید آنزیم و مواد شیمیایی کرده و سلولهای سفید خون را به سمت خود جذب میکنند. درنهایت هم شما شاهد قرمزی و تورم و گرما و درد خواهید بود که به آن التهاب میگویند.
درمان جوش زیرپوستی در خانه
جوش زیرپوستی را میتوان به وسیله روشهای خانگی هم درمان گرد. البته به شرط که هنوز خفیف باشند و درمان آنها سخت نباشد. البته به یاد داشته باشید که هرگز نباید جوش زیرپوستی را فشار دهید. چرا که جای این جوش برای همیشه روی پوست شما باقی میماند. همچنین ممکن است محتویات داخل جوش به عقب رانده شده و ترکیبی از چربی و سلولهای مرده پوست و باکتری در بخشهای عقبتر پوست باقی بمانند و مشکلات شدیدتری را ایجاد کنند. همچنین به یاد داشته باشید که درمانهای خانگی صبر و حوصله بیشتری نیاز دارند. و باید برای خوب شدن جوش منتظر بمانید.
کمپرس گرم
کمپرس گرم میتواند برای درمان جوش زیر پوستی موثر باشد. حرارت منافذ باعث میشوند که جوش به سطح پوست نزدیکتر شود. و سر یا به عبارتی چرک آن مشخص شود. وقتی جوش سرباز کند، سلولهای مرده پوست و باکتریها از جوش خارج شده و جوش خوب میشود. همچنین کمپرس گرم درد جوش زیر پوستی را هم خوب میکند.
برای کمپرس گرم ابتدا یک لیف تمیز حمام را داخل آب داغ گذاشته و کمی صبر کنید تا لیف حمام هم گرم شود. به یاد داشته باشید که آب نباید بیش از اندازه داغ باشد. و پوست را بسوزاند. سپس کمپرس گرم را برای 10 تا 15 دقیقه روی جوش زیرپوستی قرار دهید و صبر کنید تا کمپرس گرم اثرش را بگذارد. در این مدت جوش باید سرباز کرده و چرکش را بیرون بریزد. سپس اطراف جوش را تمیز کرده و صورتتان را خشک کنید. دقت کنید که تا زمانی که جوش خوب نشده است نباید به آن دست بزنید. و اطراف آن هم از وسایل آرایشی استفاده نکنید.
چسبهای تمیز کننده جوش
چسب پاک کننده جوش چسب کوچکی است که روی جوش زیرپوستی قرار میدهند. این نوع چسب حاوی نوعی ماده درمانی به نام اسید سالیسیلیک است که جوش را درمان میکند. این چسب میتواند چربی اضافه جوش را تخلیه کند. و التهاب آن را هم کاهش دهد. به این ترتیب جوش تا حد زیادی درمان میشود.
چسب پاک کننده جوش را میتوانید از داروخانهها تهیه کنید. این نوع چسبها معمولا زیاد به چشم نمیآیند. و خودشان را نشان نمیدهند. به صورتی که حتی میتوانید از آنها زیر آرایش هم استفاده کنید. اما اکثرا ترجیح میدهند که موقع خواب این چسب را بزنند و صبح روز بعد آن را بکنند.
این چسبها در مدت زمانهای متفاوتی و به نسبت نوع و شدت جوش باید استفاده شوند. اما هر ۲۴ ساعت یک بار باید تعویض شوند.
روغن درخت چای
روغن درخت چای خاصیت ضدباکتریایی داشته و میتواند باکتریهایی که جوش را ایجاد میکنند، از بین ببرد. محققان دو آزمایش بالینی در خصوص نحوه عملکرد این روغن روی جوش انجام دادند. و متوجه شدند که ژل ۵ درصد روغن درخت چای میتواند جوش زیرپوستی خفیف تا متوسط را درمان کند. همچنین یک بررسی دیگر هم نشان داد که مالیدن روزانه دو بار روغن درخت چای روی جوش به مدت ۱۲ هفته میتواند کمک زیادی به درمان جوشهای خفیف تا شدید بکند.
روغن درخت چای را میتوانید از عطاریها تهیه کنید. همچنین مارکهای معروفتر و انواع وارداتی آن هم در داروخانهها موجود هستند. البته به یاد داشته باشید که این روغن را قبل از استفاده باید رقیق کنید. برای این کار روغن را با مقدار مساوی روغن حامل ترکیب کنید. روغن حامل را میتوانید از بین روغن نارگیل، روغن زیتون، روغن جوجوبا و غیره انتخاب کنید. بعد از آماده کردن روغن آن را روی جوش بمالید و یک شب به ان زمان بدهید. روز بعد صورتتان را با شوینده مخصوص بشویید.
همچنین به یاد داشته باشید که نباید از این روغن به صورت خوراکی استفاده کنید. استفاده از روغن چای روی پوست به یک امر رایج تبدیل شده است و بسیاری از کمپانیها هم این روغن ر در ترکیبات محصولات بهداشتی و آرایشیشان به کار میبرند. اما آکادمی پوست آمریکا معتقد است که هنوز در خصوص استفاده از روغن درخت چای برای درمان جوش شک و تردیدهایی وجود دارد.
عسل خام
عسل یکی دیگر از موادی که میتواند به درمان جوش زیرپوستی کمک کند. عسل ویژگیهای ضد میکروبی زیادی دارد . برای از بین بردن باکتریها هم مفید است. البته زمانی که میخواهید این ماده را مستفیما روی پوست استفاده کنید، باید مطمئن شوید که از عسل خام استفاده نمایید. ابتدا عسل خام را روی جوش بمالید و یک شب به ان زمان بدهید. صبح روز بعد صورتتان را با آب ولرم بشویید. میتوانید در کنار آب از یک پاک کننده هم استفاده کنید.
درمانها و آنتی بیوتیکهای موضعی
درمانهای متعددی برای جوش وجود دارد. هر محصول باید به نسبت دلیل و ریشه ایجاد جوش انتخاب و استفاده شود. در صورتی که یک محصول نتوانست جوش را از بین ببرد، باید از محصول دیگر برای از بین بردن دلیل و ریشه دیگر احتمالی ایجاد جوش استفاده کرد. برای مثال اگر محصولی استفاده کردید که حاوی بنزوئیل پروکساید است و نتیجهای حاصل نشد، دفعه بعد باید از یک محصول با ماده دیگر استفاده کنید.
محصولات متفاوتی وجود دارند که با توجه به مادهای که در آنها هست، میتوانند دلایل و ریشههای متعدد ایجاد جوش را از بین ببرند. در ادامه برخی از آنها را عنوان میکنیم.
- بنزوئیل پروکساید قادر است تعداد باکتریهای پروپیونی باکتریوم تولید کننده جوش را کاهش دهد.
- اسید سالیسیلیک با لایه برداری پوست به باز شدن منافذ و پاک سازی جوشها کمک میکند. این دارو همچنین میتواند التهاب ناشی از جوشها را کاهش دهد.
- سولفور هم قادر است باکتریهای پروپیونی باکتریوم تولید کننده جوش را از بین ببرد. و منافذ بسته شده و مسدود شده جوش را باز کند.
- آلفا هیدروکسی اسید هم برای لایهبرداری پوست مفید است.
- رتینوئید منافذ بسته جوش را باز کرده و چربی پوست را هم کاهش میدهد.
محصولات حاوی این مواد به صورتهای مختلف از جمله شوینده، تونر، ژل، لایهبردار، لوسیون و حتی دستمالهای مرطوب و پاک کننده جوش در بازار موجود هستند.
همچنین شما میتوانید از انواع آنتیبیوتیکهای موضعی هم برای کاهش التهابات پوستی استفاده کنید. از بازگشت آنها جلوگیری کنید. برخی از آنتیبیوتیک ها مانند کلیندامایسیم و اریترومایسین برای این کار مفید هستند. از این آنتیبیوتیکها میتوانید روزی دوبار روز جوش زیرپوستی بمالید. البته اگر پوست تان حساس است بهتر است در ابتدا روزی یک بار این کار را انجام دهید و بعد آن را به روزی دو بار افزایش دهید. البته استفاده از آنتیبیوتیک ها به تنهایی تاثیری ندارند و باید در کنار درمانهای دیگر استفاده شوند. بهتر است به کمک آنتیبیوتیکها باکتریها را از بین برده و التهاب را درمان کنید . در نهایت به کمک پمادهای موضعی جوش را تخلیه کنید.
کم کردن درد با یخ
یک بسته یخ برای درمان قرمز یو التهاب و تورم بعد از جوش مفید است. زمانی که از یخ برای درمان التهاب ناشی از جوش استفاده میکنید، باید اقدامات زیر را انجام دهید.
ابتدا با شویندههای ملایم صورتتان را شسته و بعد با ضربات حوله آن را به آرامی خشک کنید.
قالبهای کوچک یخ را در یک کیسه پلاستیکی یا حوله تمیز قرار دهید.
بسته یخ را برای ۵ دقیقع روی جوش زیرپوستی قرار داده و بعد از ۵ دقیقه آن را کنار بگذارید.
سپس بعد از مدتی دوباره برای ۵ دقیقه این درمان را تکرار کنید.
این کار را ۳ تا ۴ بار در روز تکرار کنید. تا از تورم و قرمزی جوش کم بشود.
پیشگیری
جوش زیرپوستی هر لحظه ممکن است روی صورتتان خودش را نشان دهد. و شما نمیتوانید از قبل بروز آنها را پیش بینی کنید. اما روشهایی هست که با انجام آنها میتوانید از بروز جوش زیرپوستی جلوگیری کنید.
شستن محدود صورت
در شستن صورت زیاده روی نکنید. چرا که این کار باعث خشک شدن پوست میشود. بهتر است دو بار در روز در صبح و شب صورتتان را بشویید. همچنین اگر زیادی عرق کردید، صورتتان را با آب و شوینده تمیز کنید.
لایه بردارهای صورت
پوستی که مدام جوش میزند، ممکن است چرب یا کثیف باشد. اما دقت کنید که نباید بیش از اندازه از لایهبردارها برای تمیز کردن صورت استفاده کرد. این کار باعث میشود جوشها بدتر شوند.
محصولات مراقبت از پوست
نباید از محصولاتی که ایجاد جوش را تحریک میکنند، استفاده کرد. در صورتی که پوستتان مستعد جوش یا جوش زیرپوستی است موقع خرید محصول مطمئن شوید که روی محصول واژه ضد جوش، ضد کومدون یا بدون چربی حک شده باشد.
شستن ملحفه بالش
ملحفه بالشها و وسایل دیگری که با پوست صورت شما در تماس هستند باید مدام شسته شوند. سلولهای مرده روی پوست و حتی باکتریهای روی پوست میتوانند به ملحفه منتقل شده و همان جا تجمع پیدا کند. و از روی ملحفه به پوست شما منتقل شوند.
مراجعه به پزشک
اگر در خانه و به کمک درمانهای خانگی نتوانستید جوش زیرپوستی را درمان کنید، باید به پزشک مراجعه کنید تا با درمانهای قویتر و داروهای مخصوص مشکل شما را حل کنند. برای مثال پزشک میتواند با تزریق کورتیزون تورم جوش را کم کند و به درمان این نوع جوش سرعت دهد. همچنین اگر بعد از خوب شدن هر دوره جوش دوباره شاهد برگشت آنها بودید، باید به پزشک مراجعه کنید تا به صورت تخصصی آنها را درمان کند.
سلامت زیستی