در شب‌های امتحان که هنوز درس ها را دوره نکرده اید و یا زمانی که برا روز بعد یک پروژه کاری مهم دارید که نتوانسته‌اید آن را تکمیل کنید، قهوه اولین چیزی است که به سراغ آن می‌روید. اگرچه قهوه به خاطر بیدار نگه‌داشتن و بالا بردن انرژی بدن شناخته شده است، اما فواید و مزایای دیگری هم دارد.

در این مقاله از سلامت‌زیستب با ما باشید تا خواص درمانی قهوه را بررسی کنیم.

قهوه شما را باهوش‌تر می کند

قهوه نه تنها می تواند شما را هوشیار نگه داشته و خواب را از سرتان بپراند، که قادر است شما را باهوش تر هم بکند. و توانایی شما را برای یادگیری و دریافت مطالب بالا ببرد. ماده اصلی قهوه، کافئین است. کافئین یک ماده محرک است که می تواند بعد از عبور از جریان خون، از طریق مغز وارد سیستم اعصاب شود و با سرکوب آدنوزین احساس خستگی و خواب‌آلودگی را از شما دور کند.

کافئین باعث می‌شود که هورمون نورای‌نفرین و دوپامین در مغز بیشتر شود. نوراپی‌نفرین برای بالا بردن دقت، کنترل احساسات، یادگیری و ادراک ضروری است. دوپامین هم یک اسید‌آمینه برای احساسا توانایی، انرژی و لذت است. طبق آزمایشان انجام شده، بعد از نوشیدن قهوه، میزان عملکرد مغز، هوشیاری، حافظه، عملکرد شناختی، زمان واکنش بهبود پیدا می کند. این گزینه ها جز مهم ترین خواص درمان قهوه هستند.

چربی‌سوزی از دیگر خواص قهوه تلخ

از دیگر خواص درمانی قهوه تلخ، قابلیت افزایش متابولیسم و بالا بردن چربی‌سوزی در بدن است. کافئین یک ماده محرک قوی است که روی سیستم عصبی تاثیر زیادی می‌گذارد. و به سلول‌های مغز پیام تجزیه سلول‌های چربی راالقا می‌کند. به این ترتیب در حین اینکه متابولیمیم و چربی سوزی تا ۱۰ درصد در افراد چاق و تا ۲۹ درصد در افارد لاغر افزایش پیدا می کند، اکسید شدن سلول‌های چربی هم افزایش پیدا می کند. از طرفی کافئین با چند مکانیسم مختلف شامل افزایش ترش آدرنالین در خون و به حرکت درآوردن بافت‌های چربی به طور متوسط ۱۱ تا ۱۲ درصد باعث افزایش عملکرد ورزشکاران را بهبود می‌دهد. شاید به همین خاطر ایت که توصیه می‌شود نیم ساعت قبل از ورزش قهوه بنوشید.

قهوه احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ و سکته قلبی را کاهش می دهد

یکی از خواص درمانی قهوه پیشگری و کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ است. این بیماری به یکی از جدی‌ترین بیماری‌های عصر حاضر تبدیل شده است. تاکنون آمار کسانی که به این بیمار ی مبتلا هستند، به سیصد میلیون نفر رسیده است. با این وجود میزان ابتلا به این بیماری در کسانی که قهوه بیشتری مصرف می‌کنند، تا حد زیادی کمتر است. تحقیقات اثبات کرده است که ابتلا به این بیماری در کسانی که قهوه می خورند، ۲۳ تا ۶۷ درصد کمتر است. با مطالعه گسترده طی ۱۸ تحقیق روی ۵۰ هزار نفر نوشیدن روزانه ۱ فنجان قهوه، خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را ۲ تا ۷ درصد پایین می‌آورد.

به علاوه کسانی که عادت به مصرف قهوه دارند، در مقایسه با کسانی که این کار را نمی‌کنند، تا ۲۰ درصد کمتر دچار آسیب‌های ناشی از حمله قلبی هستند. همچنین یکی از مهم‌ترنی خواص قهوه تلخ این است که بعد از سکته قلبی می تواند تا حد زیادی به روند بهبود قلب کمک کرده و احتمالا ابتلا به سکته را کاهش دهد. البته پزشکان توصیه می کنند که به اندازه متعادل قهوه بنوشید.

 

خواص درمانی قهوه برای جلوگیری از ابتلا به پارکینسون و آلزایمر

کسانی که قهوه می نوشند، تا ۶۹۰ درصد کمتر از دیگران در معرض ابتلا به آلزایمر و پارکینسون هستند. امروزه آلزایمر اولین بیماری اختلال عملکرد مغز در دنیاست. از طرفی مصرف قهوه خطر ابتلا به پارکینسون را که عنوان دومین بیماری مربوط به اختلال مغزی در دنیا را یدک می‌کشد، ۳۲ تا ۶۰ درصد کاهش می دهد.

قهوه از سیروز کبد پیشگیری می کند

عملکرد درست اندام‌های بدن تا اندازه زیادی به عملکرد درست و بی‌نقص کبد وابسته است. جالب است که از جمله خواص درمانی قهوه جلوگیری از برخی اختلالات و بیماری های مربوط به کبد است. طبق مطالعات کسانی که روزانه ۴ فنجام قهوه می نوشند، تا ۸۰ درصد کمتر از دیکگران در معرض ابتلا به سیروز کبد هستند. همانطور که می دانید سیروز کبد به خاطر ایجاد عفونت مزمن باعث ایجاد فرسودگی و در بیشتر موارد مرگ می‌شود.

قهوه طول عمر را بالا می‌برد

از دیگر خواص قهوه تلخ می توان به بالا بردن طول عمر افراد اشاره کرد. طبق مطالعات انجام شده قهوه قادر است احتمال مرگ ناگهانی به هر دلیلی را کاهش دهد. د یک مطالعه که روی افراد ۱۸ تا ۲۴ سال انجام شد، مشخص شد که قهوه قادر است تا ۲۰ درصد خطر مرگ و میر را در مردان و تا ۲۶ درصد در زنان کاهش دهد. این تاثیر به خصوص در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ بیشتر خودش را نشان می دهد. در این افراد خطر مرگ و میر تا ۳۰ درصد کاهش پیدا می کند.

قهوه خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد

از دیگر خواص درمانی قهوه قابلیت آن در مقابله با سرطان است. سرطان کبد و روده بزرگ در رده سوم و چهارم شایع‌ترین سرطان‌ها قرار دارد. این نوع سرطان‌ها اغلب به خاطر سبک زندگی امروزی ایجاد می شود. مصرف قهوه می تواند ریسک ابتلا به سرطان کبد را تا ۴۰ درصد گکاهش دهد.

همچنین تحقیقی که روی ۵۰ هزار نفر انجام شد، نشان داد که با مصرف ۴ تا ۵ فنجان قهوه در روز احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ تا ۱۵ درصد کاهش پیدا می کند. از دیگر خواص قهوه تلخ می‌توان به بهبود سرطان پروستات اشاره کرد. ترکیبات قهوه می تواند التهاب را کاهش داده و سطح قند خون را تنظیم کند. در نتیجه برای جلوگیری از ابتلا به سرطان پروستات مفید است.