توت یک میوه شیرین و آبدار است که درخت بزرگ و قوی با برگ‌های پهنی دارد. از درخت توت میوه، پوست درخت، برگ و شیره آن استفاده می‌شود. برگ‌های این درخت تغذیه کرم ابریشم را هم تشکیل می‌دهد. توت خیلی زود خراب می‌شود. به خاطر همین خیلی‌ها دوست دارند بدانند که چطور می‌توانند آن را برای مدت طولانی‌تری نگه دارند. بهترین روش برای نگه‌داری توت خشک کردن آن است. توت خشک را به عنوان شیرینی چایی یا به صورت خشکبار و به تنهایی می‌توان مصرف کرد.

در این مقاله از سلامت زیستی با ما باشید با با خواص توت و بهترین روش‌های خشک کردن توت آشنا شوید.

خواص توت سفید

توت سفید حاوی املاح معدنی، چربی و ویتامین‌های a  و c است. بهترین زمان برای مصرف توت به صورت ناشتا یا بین ناهار و شام است. چرا که در این ساعات مواد مغذی توت بهتر جذب بدن می‌شود. توت تازه یا خشک فواید زیادی برای کبد و طهال دارد. جوشانده پوست و برگ درخت توت هم ادرار آور است و شیره آن هم خاصیت تب‌بر و التیام‌دهنده زخم دارد. عصاره برگ توت یک ضد سم قوی است. از طرفی این میوه قند بسیار کمی دارد و به هیچ عنوان چاق‌کننده نیست. به همین خاطر کسانی که دیابت دارند یا دوست ندارند چاق شوند، می‌توانند به جای قند یا شیرینی‌های دیگر از توت توت خشک استفاده کنند.

توت مواد قندی داشته و انرژی زاست. از طرفی ادرار‌آور، آرامش‌بخش اعصاب است. همچنین برای بیماری‌های دستگاه تنفسی هم مفید است. همچنین این میوه مزایایی هم برای درمان زخم معده دارد.

در ادامه بعض از مهم‌ترین ترکیبات توت سفید و مزایا آن را بررسی می‌کنیم.

پروتئین

هر فنجان توت ۱ تا ۲ گرم پروتئین دارد. پروتئین برای رشد و عملکرد ماهیچه‌ها و سایر بافت‌های بدن مفید است.

آهن

پزشکان توصیه می‌کنند که روزانه ۱۰ تا ۱۵ میلی‌گرم آهن مصرف شود. هر یک فنجان توت هم ۵/۱ تا ۱/۱ میلی‌گرم آهن است. آهن یکی از بخش‌های مهم هموگلوبین‌هاست. هموگلوبین هم بخشی از خون است که اکسیژن را حمل می‌کند. مصرف بهینه آهن در زمان رشد و بارداری اهمیت زیادی پیدا می‌کند. همچین مقادیر اسیدالاژیک موجود در توت از انواع سرطان جلوگیری می‌کند.

کلسیم

بهتر است روزانه ۸۰۰ میلی‌گرم کلسیم مصرف شود. هر فنجان توت ۲۲ تا ۴۵ میلی‌گرم کلسیم دارد. کلسیم برای استحکام استخوان‌ها، دندان، لخته شدن خون، فعال‌سازی آنزیم‌ها و انقباض و انبساط عضلات مفید است.

ویتامین‌ها

انواع ویتامین از جمله ویتامین a، c و برخی از گروه ویتامین b در توت موجود است. ویتامین‌ها برای عملکرد سیستم ایمنی، سلامت کلی و عملکرد اندام‌های بدن مفید است.

بهترین روش خشک کردن توت

اگر می‌خواهید این میوه مقوی و مفید را برای تمام طول سال داشته باشید، باید آن را خشک کنید. بهترین توت برای خشک کردن، توتی است که کاملا رسیده باشد و یا توتی که روی آن لکه‌های سیاه وجود داشته باشد. کیفیت و ظاهر توت خشک هم در نهایت به روش و مهارتی که برای خشک کردن توت استفاده شده است، بستگی دارد.

چندین روش برای خشک کردن توت وجود دارد. روش سنتی و قدیمی آن خشک کردن توت به وسیله آفتاب است.

خشک کردن توت با آفتاب

ابتدا توت را شسته و خشک کنید. سپس آن را روی یک تکه پارچه زیر نور آفتاب پهن کنید. بهتر است توت را در هوای آزاد قرار دهید. همچنین از یک پارچه بزرگ استفاده کنید تا بتوانید توت‌ها را کاملا با فاصله و جدا از هم روی آن پهن کنید. توجه کنید که هیچ رطوبتی در حین خشک شدن نباید به توت‌ها برسد.

۳ تا ۴ روز صبر کنید تا توت‌ها کمی خشک شوند. در این مرحله باید توت‌ها را به سایه ببرید تا خشک شدن کامل شود. در نهایت به طور میانگین خشک کردن توت ۱ هفته طول می‌کشد. برای اینکه حشرات روی توت‌ها ننشینند، می‌توانید یک پارچه توری روی آن بیندازید.

نکته: توجه داشته باشید که توت‌ها را نزدیک لانه مورچه‌ها نیندازید. والا پارچه پر از مورچه می‌شود.

خشک کردن توت با ماکروویو

مایکروویو یک راه سریع برای خشک کردن توت است. با این روش تنها در ۳ دقیقه توت‌ها خشک می‌شوند. استفاده از مایکروویو بدون اینکه توت‌ها را خراب کند یا از کیفیت آن کم کند، از زمان خشک شدن آن کم می‌کند.

خشک کردن توت با دستگاه میوه خشک کن

دستگاه‌های میوه خشک‌کن ترتیبی می‌دهند که آب میوه با سرعت خیلی کم و با حرارت کم تبخیر شود. معمولا این دستگاه‌ها یک المنت برقی کف خود دارند که به صورت دایره‌ای و مشبک ساخته شده است و میوه‌ها روی آن قرار می‌گیرند.

این دستگاه ظرف ۲۴ ساعت توت‌ها را خشک می‌کند. البته توت در این دستگاه کمی سیاه می‌شود. می‌توانید برای جلوگیری از سیاه شدن توت‌ها کمی آبلیمو به آن بزنید.

برای خشک کردن توت با دستگاه میوه خشک‌کن آن را روی خشک کردن میوه یا ۵۷ درجه سانتی‌گراد تنظیم کنید. سپس توت‌ها را روی توری بچینید. و بعد از ۱۸ ساعت مرتب آن‌ها را چک کنید با بیش از حد خشک نشوند.

خشک کردن توت با فر

فر هم ظرف چند ساعت توت را خشک می‌کند. برای اینکه میوه ظاهر و رنگ خودش را از دست ندهد، می‌توانید ۱۰ دقیقه قبل از خشک کردن آن را داخل ترکیب آب و آبلیمو قرار دهید.

در نهایت آن‌ها را در آبکش ریخته و با یک حوله بزرگ به آرامی خشک کنید. سپس فر را روی ۷۱ درجه سانتی‌گراد تنظیم کنید.

روی سینی فر را با کاغذ بپوشانید و هر ۲ ساعت سینی را بچرخانید. وقتی توت‌ها حالت الاستیک و منعطف پیدا کردند، آن‌ها را از فر بیرون بیاورید. سپس توت‌ها را داخل ظروف پلاستیکی یا شیشه‌ای بریزید و ۴ تا ۵ روز درب ظرف را باز بگذارید تا آب توت‌ها کاملا تبخیر شود. طی این مدت ظرف را تکان بدهید تا توت‌ها جابه جا شوند.