گاهی اوقات استرس روزانه افراد را مجبور به انجام کارهایی می‌کند که چندان به سلامت آن‌ها کمکی نمی‌کند. یکی از این موارد پرخوری عصبی است که ممکن است در برخی افراد احساس خوبی ایجاد کند و آن‌ها را از بند اضطراب برهاند. اما نکته منفی اینجاست که این پرخوری عصبی به شکل پارادوکس‌واری در آینده موجب ایجاد استرس بیشتر در این افراد می‌شود.

در این بین سوالی پیش می‌آید که ما چگونه باید با این مشکل روبه‌رو شویم و خود را به تغذیه سالم‌تر عادت دهیم.

ارتباط انسان و غذا بسیار محکم است

ما برای زنده ماندن نیاز به تغذیه مداوم داریم. اما به مرور زمان، افراد غذا را صرفا وسیله‌ای برای لذت بیشتر قرار داده‌اند و به محتوا و میزان آن توجهی نمی‌کنند. پرخوری در بحران‌ها و زمان‌های سرشار از اضطراب می‌تواند هیجانات ما را تا حدی کنترل کند. خیلی از ما تصمیم گرفته‌ایم که به سلامت خود توجه کنیم و در انتخاب غذایی، اولویت را با غذای سالم‌تر قرار دهیم. اما چرخه پرخوری-احساس گناه- پرخوری ممکن است بسیاری را در برابر غذاهای مضر بی‌دفاع کند. در ادامه به چند نکته و شگرد برای کنترل بیشتر خود در برابر خوردن برای اطفای احساسات بیان می‌کنیم.

پرخوری عصبی چیست و چگونه آن را برطرف کنیم

از وضعیت تغذیه‌ای خود آگاه باشید

برخی افراد زمانی که استرس‌زده‌اند کمتر غذا می‌خورند. برخی در بحبوحه مشکلات زندگی به غذاهای چرب و نوشیدنی‌های شیرین پناه می‌برند. اثر مسکن غذا خوردن موقت است و به همین دلیل است که افراد گاهی بدون احساس گرسنگی یا فکر کردن درباره آن صرفا به خوردن غذای بیشتر اقدام می‌کنند. این مورد منجر به اتخاذ تصمیم‌های ناسالم می‌شود و به همین علت است که شما باید هنگام غذا خوردن از نوع و مقدار آن آگاه باشید.

پرخوری عصبی چیست و چگونه آن را برطرف کنیم

یک دفترچه غذایی داشته باشید

قرار نیست کار پیچیده‌ای انجام دهید، صرفا خود را عادت بدهید که هر چه را در طول روز می‌خورید در دفترچه غذایی خود یادداشت کنید و پس از مدتی آثار آن را در زندگی خود مشاهده کنید. البته باید زمان و مکان خوردن آن وعده را در کنار آن در دفترچه یادداشت کنید. یک دفترچه غدایی به شما کمک می‌کند تا الگوی رفتاری خود هنگام خوردن یک وعده غذایی را بهتر درک کنید. آیا شما بین وعده‌های اصلی پیش‌وعده‌هایی چرب و یا شیرین مصرف می‌کنید؟ آیا همیشه در حال خوردن هستید؟ با انجام این کار شما پس از مدتی به سالم یا مضر بودن نوع تغذیه خود پی می‌برید و بهتر از همه این کار به شما کمک می‌کند با برنامه‌ریزی مناسب رفتار تغذیه‌ای خود را اصلاح کنید.

پرخوری عصبی چیست و چگونه آن را برطرف کنیم

آیا شما واقعا گرسنه‌اید؟

اگر شما پس از یک وعده اصلی غذایی سنگین همچنان به سمت خوراکی می‌روید از خود بپرسید که آیا واقعا گرسنه‌اید یا احساسات شما این میل به غذا را در شما ایجاد کرده است؟ شما می‌توانید برای جلوگیری از خوردن بیشتر خود را با کارهایی مانند پیاده‌روی و یا صحبت با یک دوست بگذرانید تا این میل از بین برود. البته می‌توانید با نوشیدن بیشتر آب این حس را از بین ببرید،‌ چه بسا بدن شما می‌خواهد کمبود آب را به شما اعلام کند.

پرخوری عصبی چیست و چگونه آن را برطرف کنیم

از دوستان کمک بخواهید

شما می‌توانید با صحبت کردن با دوستان یا خانواده تنش را از خود دور کنید و جایگزینی سالم‌تر برای پرخوری عصبی بیابید. این مورد به شما کمک می‌کند تا سبک زندگی سالم‌تری را پیش بگیرید. تحقیقات نشان می‌دهند که افراد دارای شغل‌های پرتنشی که دارای شبکه اجتماعی خوبی هستند از سلامت روان بهتری برخوردارند.

پرخوری عصبی چیست و چگونه آن را برطرف کنیم

روی هدف‌های خود تمرکز کنید

خود را به شدت درگیر مواردی مانند محاسبه کالری یا کنترل وزن یا برنامه‌ریزی غذایی نکنید. در واقع وسواس زیاد نسبت به چنین معیارهایی می‌تواند اشتهای شما را برای خوردن بیشتر کند. از امتحان کردن غذاهای جدید نترسید. به خودتان قول دهید که در صورت پرهیز از پرخوری عصبی به خود جایزه خواهید داد.

پرخوری عصبی چیست و چگونه آن را برطرف کنیم

خود را در شرایط وسوسه‌انگیز قرار ندهید

برای کاهش اشتها یا وسوسه شدن، یکی از آسان‌ترین کارها دور نگه داشتن خوراکی‌های مضر از خود و از خانه است. اگر نگران خرید خوراکی‌های مضر در فروشگاه هستید بهترین راه تهیه یک لیست غذایی سالم و محدود کردن خود به آن است. البته باید این نکته را مد نظر داشته باشید که مراجعه به فروشگاه‌های پر از غذاهای چرب در زمان ناراحتی یا عصبانیت بهترین راه ممکن برای مقابله با پرخوری عصبی نیست!

پرخوری عصبی چیست و چگونه آن را برطرف کنیم

برنامه غذایی خود را با انتخاب‌های سالم پر کنید

در صورتی که بین وعده‌های اصلی گرسنه می‌شوید، یخچال خود را پر از مواد غذایی سالم مانند سبزیجات کنید. میوه‌ها و سبزیجات و فندق یا حتی پاپ‌کورن بدون روغن باید از انتخاب‌های شما برای میان‌وعده‌ها باشد. البته گزینه دیگر خوردن نسخه کم چرب از غذاهای موردعلاقه‌تان است.

پرخوری عصبی چیست و چگونه آن را برطرف کنیم

زیاد به خودتان سخت نگیرید!

در صورت شکست و خوردن زیاد غذای چرپ در عصبانیت، زیاد به خود سخت نگیرید و در عوض سعی کنید از اشتباهات خود درس بگیرید. نگذارید یک شکست در برنامه غذایی استرس و تنش بیشتری در شما ایجاد کند. در عوض سعی کنید به تصویر کلی برنامه بیاندیشید و سعی خود را بر شکستن چرخه استرس-خوردن بگذارید.

به دنبال جایگزین باشید

اگر دلتان برای یک پیتزای خوشمزه تنگ شده است هیچ عیبی ندارد! سعی کنید این غذا را پر از سبزیجات و خوراکی‌های سالم کرده و چربی را از آن بزدایید. البته این قاعده برای دیگر غذاهای ناسالم پابرجاست و شما می‌توانید غذای رویایی خود را با اضافه کردن خوراکی‌های سالم و حذف خوراکی‌های ناسالم دوباره تجربه کنید.