هر فردی در طول زندگی خود، چندین بار از سرفه رنج برده است؛ سرفه‌های مضر ممکن است در هنگام شب بیشتر شده و گاهی حتی چندین روز فرد را با مشکل مواجه کند! هر فرد برای مبارزه با سرفه‌های آزار دهنده، روشی را برمی‌گزیند؛ از خوردن موز گرفته تا نوشیدن دمنوش آویشن! در این مطلب، به معرفی مواد غذایی مفید برای درمان سرفه خواهیم پرداخت.

با سلامت زیستی همراه باشید تا با انواع مواد غذایی مفید برای درمان سرفه‌های مضر و آزار‌دهنده آشنا شوید.

سرفه یک واکنش طبیعی است که در طی آن، مخاط گلو یا مواد آلاینده‌ی وارد شده به ناحیه‌ی تنفسی مانند دود سیگار یا گرد و غبار پاکسازی می‌شود و تنفس تسریع می‌یابد. شرایط گوناگونی می‌تواند باعث ایجاد سرفه ‌شود مانند سرماخوردگی و آنفولانزا، که این شرایط ممکن است موقتی و یا پایدار باشند. سرفه‌ی مداوم و مزمن، کلافه کننده است و علاوه بر خود فرد، اطرافیان وی را نیز آزار می‌دهد. چنانچه سرفه‌ی شما پس از چند هفته بهبود نیافت، آن را جدی گرفته و بایستی به نزد پزشک متخصص مراجعه کنید.

بسته به دلیل بروز سرفه، می‌توان آن را به شکل‌های مختلف درمان کرد؛ برای نمونه استفاده از قطره‌ی سرفه، استفاده از آب و نمک به صورت غرغره کردن، استفاده از اسپری ضد احتقان و غیره، البته توجه داشته باشید برای آرام کردن سرفه و یا حتی درمان آن می‌توانید از مواد غذایی مفید استفاده نمایید؛

بر اساس یکی از تحقیقات انجام ‌شده در کشور آمریکا، افرادی که رژیم غذایی‌شان سرشار از میوه، فیبر و ماده‌ی فلاوونوئید است کمتر به سرفه‌های مزمن دچار می‌شوند.

ویتامین‌های مفید برای درمان و کاهش سرفه

یکی از مواد مغذی که مصرف مستمر برای درمان سرفه توصیه می‌شود، ویتامین A است؛ که این ویتامین برای تقویت دستگاه تنفسی و همچنین سلول‌های مخاطی بسیار موثر بوده و کمبود آن می‌تواند سبب ایجاد عفونت‌های مکرر و طولانی تنفسی شود! از منابع ویتامین A می‌توان به سبزیجات برگ سبز، زرده‌ی تخم مرغ و کره اشاره کرد.

کمبود ویتامین B12 سبب بروز سرفه‌های مزمن می‌شود. این ویتامین محلول در آب بوده و در تشکیل سلول‌های خونی و عملکرد بهینه سیستم مغز و اعصاب بدن بسیار تاثیرگذار است. ویتامین B برای مقابله بدن در برابر بیماری‌ها بسیار ضروری است؛ دقت داشته باشید میوه‌ها و سبزیجات تازه، جگر، دانه‌های کامل و شیر و لبنیات سرشار از این ویتامین‌ است.

ویتامین C و ماده‌ی روی هم از دیگر فاکتورهای غذایی مهم و تقویت کننده سیستم ایمنی بدن است که در منابع غذایی حیوانی برای نمونه انواع گوشت، لبنیات، تخم مرغ و منابع غذایی گیاهی برای نمونه حبوبات، غلات و مغز دانه‌ها همچون آجیل به وفور یافت می شوند. پرتقال ، به عنوان یکی از مواد غذایی دارای ویتامین C، یک نرم کننده سینه است. برای بهره گیری از خواص این میوه، یک ساعت پس از خوردن غذا، ۱ عدد پرتقال را همراه با عسل میل کنید. یا در روشی دیگر پوست پرتقال را در آب بجوشانید؛ سپس مقداری عسل به آن افزوده و میل کنید.

مواد غذایی دارای ویتامین D را از یاد نبریم؛ ویتامین D از آنجایی که هم می‌تواند از طریق مواد غذایی و هم از طریق نور خورشید جذب بدن ‌شود، منحصر به ‌فرد است! اما با این وجود حدود ۵۰ درصد از جمعیت جهان به ‌اندازه‌ی کافی نور خورشید را دریافت نمی‌کنند و کمبود ویتامین D دارند. برخی از مواد غذایی دارای ویتامین D عبارتند از: سالمون، ساردین و شاه ماهی، روغن جگر ماهی، کنسرو ماهی تن، میگو، زرده‌ی تخم مرغ، قارچ و... این ویتامین یک ویتامین محلول در چربی می‌باشد و در بدن ذخیره می‌گردد و در تنظیم عملکرد سیستم ایمنی بدن نقش به سزایی دارد. ویتامین D در عملکرد مناسب سیستم مخاطی موجود در ناحیه‌ی ریه‌ها تاثیرگذار است و در صورت کمبود آن در بدن، سرفه تشدید می‌شود.

مواد غذایی مفید برای سرفه

از مواد غذایی که به بهبود سرفه کمک می‌کند می‌توان به زرده تخم مرغ عسلی, شلغم و کدو حلوایی پخته، حریره بادام, شیره‌ی بادام، ترکیب عسل و انجیر و حلوای ۴ مغز به ‌ویژه حلوایی که در آن از مغز بادام یا مغز گردو استفاده شده باشد، اشاره کرد. در ادامه به لیست کاملی از مواد غذایی مفید برای انواع سرفه اشاره خواهیم کرد.

انجیر، کشمش و عناب

میوه‎ی انجیر نرم کننده سینه است؛ توجه داشته باشید اگر انجیر را در شیر بجوشانیم، اثر درمانی آن بیشتر خواهد شد! برای نرم کردن سینه و درمان سرفه، ۵ عدد انجیر تازه را با ۲ عدد خرما و یک قاشق غذاخوری کشمش و ۱۰ عدد عناب تازه در ۳۰۰ سی‌سی آب بجوشانید و ترکیب حاصل را در طول روز، چندین بار میل کنید.

چه غذاها و میوه‌ها و ویتامین‌هایی برای درمان سرفه مفید است؟

سوپ مرغ

سوپ مرغ یکی از بهترین غذاها برای تسکین و درمان سرفه است. توجه داشته باشید پروتئین حاصل از سوپ، بهبود سرفه‌ی  شما را تسریع می‌بخشد و مخاط ناحیه‌ی حلق و بینی را سریع‌تر خارج می‌نماید.

توت خشک

برای درمان سرفه‌های خشک، میوه‌ی توت خشک را همراه با آب جوش، صبح و عصر میل کنید؛ یا در روشی دیگر ۳ گرم برگ توت تازه را در ۱۰۰ سی‌سی آب به مدت ۲۰ دقیقه جوشانده و سپس آن را میل کنید.

چه غذاها و میوه‌ها و ویتامین‌هایی برای درمان سرفه مفید است؟

خرمالو

میزان ویتامین C موجود در میوه‌ی خرمالو قابل توجه است؛ این ویتامین برای تقویت سیستم ایمنی بدن لازم و ضروری است. دقت داشته باشید خوردن خرمالو در وعده‌های صبح و عصر باعث نرم شدن سینه می‌گردد. حتی جوشاندن برگ میوه‌ی خرمالو می‌تواند تسکین دهنده سرفه باشد؛ به این صورت که ۳ گرم برگ تازه‌ی خرمالو را در ۱۰۰ سی‌سی آب بجوشانید. سپس آن را از صافی عبور داده و در طول روز، سه فنجان میل کنید.

چه غذاها و میوه‌ها و ویتامین‌هایی برای درمان سرفه مفید است؟

پیاز

پیاز قدرت بسیار زیادی در درمان سرفه دارد؛ به دلیل دارا بودن گوگرد، یک میکروب کش حرفه‌ای به شمار می‌آید. برای استفاده از خواص پیاز و درمان سرفه‌ خود، یک عدد پیاز را به خوبی بپزید؛ سپس آب آن را با عسل مخلوط کرده و هر روز آن را میل کنید. همچنین شما می‌توانید از خود پیاز پخته شده نیز بهره گیرید و آن را برای نرم شدن مخاط گلوی خود میل کنید.

چه غذاها و میوه‌ها و ویتامین‌هایی برای درمان سرفه مفید است؟

آویشن

یکی از گیاهان مورد استفاده و بسیار موثر در درمان سرفه، آویشن است. این گیاه با بوی بسیار مطبوع و مزه تند خود در اکثر مناطق معتدل می‌روید. توجه داشته باشید مواد موثر در گیاه آویشن، بسیار خلط‌آور بوده و برای معالجه سرفه مورد استفاده قرار می‌گیرد. این گیاه داروی بسیار خوبی برای دستگاه تنفسی و درمان بیماری‌هایی از قبیل زکام، برونشیت، آسم وگریپ است.

چه غذاها و میوه‌ها و ویتامین‌هایی برای درمان سرفه مفید است؟

هویج

هویج به سبب دارا بودن ویتامین‌های بسیار در خود، می‌تواند نقشی مهم و اساسی در بهبود سرفه‌های شما داشته باشد. برای بهره گیری از خواص هویج، ۴ عدد هویج تازه را شسته و آب‌گیری نمایید؛ بهتر است برای رقیق شدن، کمی آب نیز به آن بیفزایید. توصیه می‌کنیم آب هویج حاصل را در طول روز، ۴ بار میل کنید تا سرفه‌های شما بهبود یابد.

چه غذاها و میوه‌ها و ویتامین‌هایی برای درمان سرفه مفید است؟

موز

موز دارای مقدار مناسبی فیبر و همچنین چندین آنتی‌اکسیدان است؛ همچنین وجود اسیدهای آمینه در موز، به مبارزه این میوه با آلرژی کمک می‌کند. موز نرم کننده سینه است؛ برای درمان سرفه‌های خشک، موز را آهسته ‌آهسته میل کنید.

چه غذاها و میوه‌ها و ویتامین‌هایی برای درمان سرفه مفید است؟

گلاب

گلابی میوه‌ای آبدار و خوشمزه که سرشار از ویتامین‌ها است؛ گلابی سرشار از فیبرهای غذایی است و پوست آن نیز منبع انواع آنتی اکسیدان ها است که در درمان سرفه های خشک و مزمن بسیار سودمند است. برای بهره گیری از خواص این میوه، در ابتدا چند عدد گلابی را شسته و آن ها از درازا به دو قسمت تقسیم کنید؛ سپس روی برش‌های گلابی، کمی پودر دارچین بپاشید و  در یک ظرف با اندازه‌ی متوسط که تا نیمه‌ی آن، آب ریخته‌اید گلابی ها را بگذارید تا بپزد. هنگامی که گلابی‌ها به صورت کامل پخت، پوست آن‌ها را جدا کرده و میل نمایید.

چه غذاها و میوه‌ها و ویتامین‌هایی برای درمان سرفه مفید است؟

زردچوبه

زردچوبه به علت دارا بودن برخی از ویتامین‌ها، فلزها و کلسیم تاثیرات مفید بسیار زیادی برای رفع بیماری‌های مختلف و عارضه‌ها و ناراحتی‌های بدن دارد. زردچوبه هیچ سمی ندارد و مصرف آن هیچ ضرر و عوارضی در پی نخواهد داشت. برای بهره گیری از خواص زردچوبه و درمان سرفه‌های خود، یک قاشق چای‌خوری زردچوبه را با یک قاشق چای‌خوری زنیان و یک فنجان آب بجوشانید. سپس در مرحله‌ی بعد چند قاشق چای‌خوری عسل را به ترکیب اضافه کرده و در طول روز، دو بار این شربت را میل کنید.

چه غذاها و میوه‌ها و ویتامین‌هایی برای درمان سرفه مفید است؟

لیمو و آناناس

در روشی دیگر، آب لیمو شیرین تازه را با شکر قهوه‌ای و آب آناناس تازه مخلوط کرده و ترکیب حاصل را میل کنید. دقت داشته باشید با استفاده از این نوشیدنی طبیعی، مخاط گلوی شما به تدریج رفع می‌شود و سرفه‌های شما درمان خواهد شد.

چه غذاها و میوه‌ها و ویتامین‌هایی برای درمان سرفه مفید است؟

لبنیاتی مثل ماست

لبنیات نیز تاثیر فوق العاده‌ای در درمان سرفه دارند؛ برای نمونه ماست به دلیل پروتئینی که دارد برای افرادی که دچار سرفه هستند، بسیار مفید است؛ البته به یاد داشته باشید مشروط بر اینکه ماست مورد استفاده، چرب و ترش نباشد.

چه غذاها و میوه‌ها و ویتامین‌هایی برای درمان سرفه مفید است؟

روغن بادام

برای درمان سرفه‌های خشک در هنگام شب، داخل ناحیه‎ی بینی خود را با استفاده از روغن بادام چرب نمایید و یا در طول روز، سه قاشق مرباخوری روغن بادام میل کنید.

چه غذاها و میوه‌ها و ویتامین‌هایی برای درمان سرفه مفید است؟

کشمش و شنبلیله

از ترکیب کشمش و شنبلیله غافل نشوید! برای تهیه‌ی این ۱۰۰ گرم کشمش بدون هسته، ۱۰۰ گرم شنبلیله، گل گاوزبان تازه و ۲۵ گرم به‌دانه را با آب  روی حرارت ملایم به ‌مدت زمان حدود یک ساعت بجوشانید تا لعاب بدهد؛ سپس ترکیب حاصل را صاف کرده و آن را با ۲۵۰ گرم عسل مخلوط نمایید. این ترکیب را در طول روز، ۳ بار و هر بار یک قاشق غذاخوری میل کنید.

چه غذاها و میوه‌ها و ویتامین‌هایی برای درمان سرفه مفید است؟

عسل

شاید بتوان عسل را نوعی شربت ضد سرفه نام گذاشت! عسل هم یک ماده‌ی آنتی اکسیدان است و هم یک ماده‌ی ضد میکروب. بلعیدن عسل باعث افزایش میزان ترشح بزاق و مخاط‌هایی می‌شوند که گلو را نرم می‌کنند؛ از سوی دیگر، شیرینی بسیار زیاد عسل، می‌تواند ماده‌ی اُپئید آندوژن را تولید نماید. توجه داشته باشید که، در صورت وجود سرفه های بسیار شدید و طولانی مدت، تأثیر عسل بسیار ناچیز خواهد بود، در این موارد باید به پزشک معالج مراجعه کنید

چه غذاها و میوه‌ها و ویتامین‌هایی برای درمان سرفه مفید است؟

بادام

شیره‌ی بادام را از یاد نبرید! برای تهیه‌ی شیره بادام، پوست قهوه‌ای بادام درختی را به صورت کامل گرفته، آن را آسیاب کرده و یا می‌توانید آن را در دستگاه میکسر، میکس نمایید؛ سپس بر روی آن مقداری آب جوش بریزید. ترکیب حاصل را صاف کنید و آن را به صورت مرتب بنوشید.

شوربا

شوربا یا آبگوشت مرغ چاق با مقداری نخود، شیره بادام تازه و کمی برگ پنیرک و همچنین مصرف روزانه‌ی یک قاشق آب پیاز پخته شده به هنگام صبح و آن هم به صورت ناشتا برای بهبود سرفه مفید است.

به‌دانه

برای تسکین سرفه و خروج خلط از نواحی تنفسی خود، دانه به یا به دانه را در دهان خود گذاشته و لعاب آن را میل کنید. یا در روشی دیگر، ۵ گرم برگ درخت به را در ۲۰۰ سی‌سی آب به مدت ۱۲ دقیقه بجوشانید؛ سپس ترکیب حاصل را از صافی عبور داده و  با عسل میل کنید.

چه غذاها و میوه‌ها و ویتامین‌هایی برای درمان سرفه مفید است؟

چنانچه سرفه‌های مزمن فرد مبتلا به علت بیماری برونشیت باشد که این اتفاق به طور معمول در افراد سیگاری که به مدت طولانی سیگار می‌کشند، روی می‌دهد؛ بایستی غذاهایی مصرف کنند که دی اکسید کربن کمتری تولید می‌کنند، یعنی غذاهایی که چربی بیشتری دارند.

چنانچه علت بروز سرفه، آلرژی باشد بایستی از مصرف برخی مواد غذایی خودداری کرد؛ در این شرایط پزشک متخصص فهرست طولانی‌ای از مواد غذایی آلرژی‌‌زا را به فرد مبتلا به سرفه می‌دهد؛ برای نمونه غذاهای سرخ کردنی و سنگین و همچنین غذاهای محرک حنجره، ادویه‌های تند و مواد غذایی ترش مزه، ماهی‌ها، برخی مغزها، ادویه‌جات، میوه‌هایی از قبیل توت فرنگی، انگور، خربزه، انبه و موز و...