سرفه معمولا نشانه‌ای از این است که بدن فرد سعی می‌کند تا از شر چیزی آزار‌دهنده و محرک، از مخاط گرفته تا یک جسم خارجی، خلاص شود! بروز سرفه، علل گوناگونی می‌تواند داشته باشد؛ یکی از مهم‌ترین این علل آلرژی‌های فصلی به ویژه فصل بهار است. فصل بهار یکی از فصل‌هایی است که به خاطر وجود گرده‌های گل و گیاه فراوان برای بسیاری از افراد آزار دهنده است. در این مطلب، به بررسی سرفه‌های ناشی از آلرژی خواهیم پرداخت.

با سلامت زیستی همراه باشید تا با روش‌های درمان سرفه‌ها‌‌ی حاصل از آلرژی و حساسیت آشنا شوید.

پیشگیری از سرفه‌های آلرژیک و تقویت سیستم ایمنی بدن

سرفه شرایطی است که هوای بازدم به صورت سریع بر اثر انقباض عضلات ناحیه‌ی تنفسی از بدن خارج شود؛ که این واکنش دفاعی بدن ممکن است به صورت ارادی و یا رفلاکسی صورت گیرد. سرفه می‌تواند علل و دلایل گوناگونی داشته باشد از جمله جسم خارجی، آلودگی هوا ناشی از گرد و غبار و یا ذرات معلق در آن همچون گرده‌ گیاهان، عفونت‌های مختلف، سینوزیت، بیماری‌های روانی، و یا برای دفع ترشحات ایجاد شده در هنگام بیماری و...

یکی از انواع علل بروز سرفه در افراد، ناشی از آلرژی بهاره است؛ دقت داشته باشید با شروع گرده افشانی گل‌ها و گیاهان در فصل بهار، آلرژی‌های این فصل نیز شروع می‌شود که البته بسیار آزار دهنده است. شاید بهتر باشد بدانید حداقل ۲۵ درصد افراد به آلرژی‌های گوناگون فصلی به ویژه در فصل بهار مبتلا می‌شوند. با شروع این آلرژی، سیستم ایمنی بدن به ترشح هیستامین‌ها می‌پردازد که این اتفاق سبب بروز علائمی چون آب‌ریزش بینی، سرفه‌های شدید، عطسه و بسیاری دیگر از علایم آلرژی که به درجات متفاوتی در افراد پدیدار می‌شوند که سبب کلافگی فرد می‌گردد.

پیشگیری و درمان سرفه‌های آلرژیک با داروهای گیاهی و طب سنتی

براساس آخرین تحقیق پزشکان، حساسیت‌های فصلی در برخورد با بیش از ۱۳۰ هزار نوع ماد‌ه‌ی آلرژی‌زا به وجود می‌آید که از راه‌های گوناگونی همچون راه‌های تنفسی، تماس‌های پوستی، خوردن و آشامیدن وارد بدن می‌شود؛ البته برخی افراد نیز به طور ژنتیکی آلرژی را از خانواده خود به ارث می‌برند.

همچنین برخی از دانشمندان و محققان دریافته‌اند که نوع مواد غذایی مصرفی فرد، می‌تواند با تقویت، جوان‌سازی و هوشمندسازی سیستم ایمنی بدن، شدت آلرژی‌های فصلی را کاهش دهد؛ برای نمونه کاهش مقدار دریافت چربی با افزایش نسبت میزان اسیدهای چرب غیراشباع، استفاده‌ی به جا و به اندازه از فیبرهای محلول و نامحلول، ویتامین‌ها و آنتی‌ اکسیدها می‌تواند سیستم دفاعی بدن ما را در مقابله با آلرژی‌های فصلی تقویت نماید و یا حتی در برخی موارد، بعضی مواد غذایی بدن را نسبت به آلرژی‌های فصلی تضعیف و آسیب‌پذیرتر نماید! برای نمونه مصرف مواد غذایی صنعتی و کارخانه‌ای فرآوری شده به سبب دارا بودن مواد نگهدارنده، رنگ‌های مصنوعی و همچنین طعم‌‌دهنده‌های موجود در آن‌ها، آجیل‌های کهنه، کنسروها، کمپوت‌ها و غذاهایی که به مدت طولانی به حالت فریز نگهداری می‌شوند، غذاهای سرشار از چربی‌های اشباع شده همچون شیرینی‌های خامه ای، سس مایونز، روغن‌های جامد و نیز فست‌فودها با تضعیف سیستم ایمنی بدن فرد، عوارض ناشی از آلرژی فصلی را بسیار تشدید می‌کند.

پیشگیری و درمان سرفه‌های آلرژیک با داروهای گیاهی و طب سنتی

درمان سرفه‌های ناشی از آلرژی‌های فصل بهار

درمان قطعی سرفه، به تشخیص علت بیماری زمینه‌ای و در مرحله‌ی بعد، شروع درمان اختصاصی وابسته است.

تهیه‌ی ترکیب عسل و آبلیمو

عسل از قدیمی‌ترین و نخستین شیرین کننده‌هایی است که انسان استفاده می‌نموده است. عسل خواص ضد باکتری و ضد میکروبی دارد که این خواص به پاکسازی هرگونه آلودگی که منجر به سرفه شده است، کمک می‌کند. عسل گلوی تحریک شده را تسکین داده و غشای مخاطی آن ناحیه را برای صاف کردن سرفه می‌پوشاند.

شاید برای‌تان جالب باشد که بدانید حتی حساس‌ترین معده‌ها نیز می‌تواند عسل را به سادگی هضم کند و این ماده‌ی غذایی می‌تواند به سرعت در خون بدن پخش شود! زیرا مولکول‌های قند موجود در عسل می‌توانند به راحتی به سایر قندها تبدیل شوند. عسل در درمان گلودرد و سرفه بسیار موثر است. با توجه به مطالعه‌ای که در سال ۲۰۰۷ انجام شد، عسل می‌تواند در تسکین سرفه‌های ناشی از آلرژی‌های فصلی، بسیار موثرتر و ایده‌آل‎‌تر از داروهای حاوی ماده‌ی دکسترومتورفان یا  DM که یک نوع سرکوب‌کننده‌ی سرفه است، عمل کند.

پیشگیری و درمان سرفه‌های آلرژیک با داروهای گیاهی و طب سنتی

عسل، ماده‌ی غذایی نرم کننده و تسکین دهنده است در حالی که آب لیمو می‌تواند به درمان احتقان کمک شایانی نماید. شما می‌توانید به آسانی در خانه، عسل طبیعی را با چای گیاهی یا آب گرم و لیمو مخلوط کرده و میل نمایید؛ در این وضعیت سرفه‌ی شما درمان خواهد شد.

دمنوش گیاه آویشن

آویشن مانند دیگر گیاهان دارای استفاده‌های داروئی در درمان بیماری‌های مختلف از جمله بیماری‌های تنفسی استفاده می‌شود؛ همچنین می‌توان از ترکیب برگ‌ها و روغن این گیاه با سایر گیاهان دارویی نیز بهره گرفت. توجه داشته باشید جوشانده آویشن تا حد زیادی در درمان و التیام سرفه‌ها کمک کننده است.

پیشگیری و درمان سرفه‌های آلرژیک با داروهای گیاهی و طب سنتی

برگ آویشن دارای ترکیباتی به نام فلاونوئید است که عضلات گلوی درگیر در سرفه را آرام کرده و همچنین میزان التهاب را کاهش می‌دهد. براساس مطالعه‌ی اخیر دانشمندان، اسانس استخراج شده از برگ آویشن مخلوط با ivecan به تسکین سرفه‌های حاصل از آلرژی‌های بهاری و درمان کوتاه مدت برونشیت کمک می‌کند.

برای بهره گیری از خواص این گیاه، شما می‌توانید دو قاشق چای‌خوری برگ آویشن خرد شده را با یک فنجان آب جوش، به مدت ۱۰ دقیقه ترکیب کرده و بجوشانید؛ توصیه می‌کنیم روی فنجان را بپوشانید. شما می‌توانید به سادگی چای آویشن را در خانه تهیه کرده و مصرف نمایید. در روشی دیگر شما می‌توانید محلول بالا را، صاف کرده و با عسل شیرین کنید. سپس در طول روز، هر دو ساعت یک بار یک فنجان از این جوشانده را میل نمایید. توجه داشته باشید این دوره‌ی درمانی به هیچ وجه نباید بیش از ۳ هفته دنبال ادامه داشته باشد.

یا در روشی دیگر یک قطره افشره‌ی خوراکی گیاه آویشن را در یک پیاله آب گرم نه جوش بچکانید. سپس حوله‌ای را روی سرتان انداخته و بخور بگیرید. البته شما می‌توانید این بخور را از برگ‌های خشک آویشن نیز درست کنید؛ برای این کار یک قاشق غذاخوری آویشن خشک را در یک لیوان آب سرد به مدت یک ساعت بخیسانید و سپس با آن را با شعله‌ی کم داغ کنید؛ سپس بخور بگیرید.

فراموش نکنید گیاه آویشن با سرماخوردگی مقابله کرده و همچنین دارای خواص ضد اسپاسم است؛ برای همین می‌تواند سرفه را از بین ‌برد.

گیاه چهارتخمه و گیاه چهارگل

در طب سنتی استفاده از گیاه چهارگل یا گل پنیرک، گل بنفشه، گل ختمی، گل نیلوفر یا گل نسترن همراه با چهارتخمه یا قدومه یا سه‌پستان و یا تخم مرو در درمان سرفه بسیار رایج است. توجه داشته باشید این ترکیب گیاهی یک داروی عمومی به حساب می‌آید که سردی و گرمی را با هم پوشش می‌دهند و توصیه می‌شود در طول روز، هر دو ساعت یک بار از آن استفاده نمایید. فراموش نکنید استفاده از بخور گیاه چهارگل هر شب به مدت پنج دقیقه، باعث می‌شود تا ریه‌های شما کاملا گرم و مرطوب شود و سرفه‌های حاصل از آلرژی‌های بهاری از بین رود.

پیشگیری و درمان سرفه‌های آلرژیک با داروهای گیاهی و طب سنتی

مواد پروبیتیک

مواد پروبیوتیک، میکروارگانیسم‌هایی هستند که می‌توانند منافع سلامتی را برای بدن یک فرد میزبان فراهم کنند؛ توجه داشته باشید آن‌ها به طور مستقیم سرفه را از بین نمی‌برند! بلکه آن‌ها به تعادل فلورمیکروبی دستگاه گوارش یعنی باکتری که در روده شما زندگی می‌کنند، کمک می‌کنند. این اتفاق می‌تواند از عملکرد سیستم ایمنی بدن در سراسر نقاط بدن حمایت نماید. همچنین براساس تحقیقات دیگری از دانشمندان و محققان، لاکتوباسیلوس، یک باکتری در فرآورده‌های لبنی است که می‌تواند احتمال سرماخوردگی و آنفولانزا و حساسیت به مواد آلرژن به ویژه انواع گرده‌ها را کاهش دهد.

دقت داشته باشید شیر غنی شده منبع بسیار خوبی از ماده‌ی لاکتوباسیلوس است؛ اما بایستی شما بسیار محتاط باشید زیرا ممکن است سبب ایجاد خلط ضخیم‌تر در بدن شما شود.

حریره بادام

حریره بادام یا غذای به یادماندنی دوران کودکی، یکی از غذاهای مفید برای مبارزه با سرفه‌های ناشی از آلرژی فصلی است. برای تهیه‌ی حریره بادام، 10 عدد بادام تازه را خیس کرده و سپس پوست آن‌ها را جدا کنید؛ سپس آن‌ها داخل مخلوط کن بریزید. یک قاشق غذاخوری عسل را در آب گرم حل کرده، به بادام‌های له شده اضافه کنید. ترکیب حاصل را روی حرارت ملایم قرار داده و به صورت کامل هم بزنید تا غلیظ شود. حریره بادام می تواند در وعده صبحانه، به رفع آلرژی کمک کند.

پیشگیری و درمان سرفه‌های آلرژیک با داروهای گیاهی و طب سنتی

آب سیب

آب سیب یکی از بهترین و ایده‌آل‌ترین نوشیدنی‌ها برای افراد مبتلا به سرفه‌های ناشی از آلرژی‌های فصل بهار است. شما می‌توانید از آب سیب به عنوان یک میان ‌وعده‌ی عالی استفاده کنید.