بروز حساسیت و درد دندان بعد از پر کردن یا عصبکشی، در یک یا دو روز بعد از درمان، اتفاقی معمول در بین افراد بیمار است؛ به ویژه اگر درمان به خاطر پوسیدگی شدید دندان بوده باشد. در این مطلب، به توضیح روشهای درمان دندان درد و همچنین علل بروز درد پس از درمان پر کردن یا عصبکشی خواهیم پرداخت.
با سلامت زیستی همراه باشید تا با علل بروز درد آزاردهنده پس از پر کردن یا عصبکشی دندان آسیب دیده آشنا شوید.
پوسیدگی دندان و عفونت ریشه دندان و آبسه
یکی از مهمترین دلایل مراجعه افراد به نزد دندانپزشک متخصص در طول عمر، درد دندان است؛ این درد، یکی از شایعترین دردها و مشکلات دندانی در تمام نقاط دنیا است که در پی عدم رعایت صحیح و مطلوب بهداشت دهان و دندان ایجاد میشود. با وجود آن که داروهای بسیار زیاد و متنوعی برای آرام کردن دندان درد وجود دارد، ولی این درد به راحتی قابل تحمل نیست. گاهی اوقات شما یک نوشیدنی سرد یا گرم میخورید و ناگهان درد دندان شدیدی را احساس میکنید، یا در موردی دیگر خوردن شیرینی و شکلات شما را برای لحظاتی دچار دنداندرد میکند؛ برخی از مردم هم حتی به خاطر وجود مشکلات سینوسی، دندان درد میگیرند، البته در این شرایط فقط دندانهای فک بالای آنها درد را احساس میکند. در بین علل بروز دندان درد، رایجترین علت، پوسیدگی دندان است؛ پوسیدگی دندان به معنی خرابی ساختار دندان است.
البته پوسیدگی دندان انواع گوناگونی دارد که در رابطه با پوسیدگیهای کوچک که فقط بر روی مینای دندان یا همان قسمت خارجی دندان ایجاد شده و دردی نیز نخواهد داشت؛ اما در صورت بیتوجهی، این مشکل حادتر شده و میزان پوسیدگی نیز گسترش مییابد. با رعایت مناسب بهداشت دهان و دندان و همچنین یک رژیم غذایی مناسب میتوان از خرابی ناشی از پوسیدگی دندانها جلوگیری کرد.
پوسیدگی هنگامی سبب بروز دندان درد میشود که ناحیهی مینای درد را سوراخ کرده و به لایهی داخلی دندان یا همان عاج دندان میرسد. اگر باز هم پوسیدگی پیشرفت نماید و به لایههای داخلیتر و عمیقتر دندان که ناحیهی پالپ یا مغز دندان نام دارد، برسد، درد بسیار شدیدتر و تیزتری را تجربه خواهیم کرد. گاهی اوقات حتی ساییده شدن دندانها به یکدیگر، ممکن است شما را به دندان درد بیاندازد که در این وضعیت به طور معمول حساس شدن دندان برایتان مشکلساز شده و باعث دردهای پیدرپی میشود. دندانپزشک متخصص میتواند دندان خراب و پوسیده شده را با معاینهی دقیق دهان و دندان تشخیص دهد. ترکها و سوراخهای کوچک به وجود آمده بر روی دندان، توسط دندانپزشک قابل شناسایی هستند؛ همچنین انجام رادیوگرافی دندان گاهی اوقات به منظور تشخیص دندان خراب که هنوز علائمی را نشان نداده و یا بین دندانها است، ضروری است.
برخی از انواع گوناگون دندان دردها را میتوان به صورت موقت با استفاده از مسکنهای مجاز و یا درمانهای خانگی و طبیعی آرام کرد اما برخی دیگر از دردهای دندانی وجود دارند که احتیاج به رسیدگی فوری دارند؛ دندان دردهایی که میتوانند شما را نیمه شب از خواب بیدار کرده و یا حتی کارایی روزانهی شما را به حد صفر رسانند! بروز اینگونه دردها، از مشکلاتی هستند که باعث میشوند شما فورا به یک دندانپزشک متخصص مراجعه کرده و تقاضای کمک کنید. دقت داشته بشید این دردها به طور معمول به دلیل رسیدن عفونت به ناحیهی عصب دندان رخ میدهد؛ عفونت دندان پوسیده شده سبب مرگ ناحیهی مغز یا پالپ دندان شده و تجمع چرک در زیر ریشهی دندان اتفاق میافتد. تجمع چرک در زیر ریشهی دندان، آبسه نامیده میشود. عفونت و التهاب به وجود آمده به سبب آبسهی دندان، باعث بروز درد نبضدار و لرزشی میشود.
تسکین و درمان دندان درد تنها با مراجعه به دندانپزشک متخصص برطرف میشود؛ زیرا دندان به خودی خود نمیتواند قسمت پوسیده و خراب شدهی خود را ترمیم نماید. درمان دندان درد روشهای گوناگونی دارد؛ از جمله: جرمگیری عمقی، جرمگیری دندان پوسیده شده، پر کردن دندان پوسیده شده، عصبکشی دندان پوسیده شده، کشیدن دندان پوسیده شده و ...
آشنایی با عصبکشی دندان
چنانچه پوسیدگی به وجود آمده به تدریج تا ناحیهی عمق دندان حرکت کند، به احتمال بسیار زیاد، نیاز به عصب کشی افزایش مییابد؛ همچنین بروز علائمی مانند درد خود به خودی دندان، بروز دردهای شبانگاهی، افزایش حساسیت دندان به سرما یا گرما، درد در حین جویدن، بروز تغییر رنگ دندان، ورم کردن لثه و خروج چرک از لثه نشاندهنده نیاز دندان به درمان ریشه است. عصبکشی از سه کلمهی Root به معنای ریشه و Canal به معنای مجرا و Therapy به معنی معالجه تشکیل شده است که مفهوم آن، معالجهی مجرای ریشه دندان است. عصب کشی، دندان را ضعیف نمیکند، بلکه این عارضهی پوسیدگی دندان است که باعث ضعیف شدن دندان می شود. در توضیح فرآیند عصبکشی دندان پوسیده بایستی گفت چنانچه عفونت به وجود آمده سبب آبسه یا تجمع چرک و همچنین مردن عصبهای ریشهی دندان شود، بایستی عصبکشی انجام شود.
در این روش، ابتدا دندانپزشک متخصص سوراخی را با استفاده از دریل مخصوص در ناحیهی تاج دندان ایجاد مینماید تا به کانال ریشهی دندان دسترسی پیدا کند؛ کانال ریشه محل قرار گرفتن مغز یا پالپ دندان، اعصاب و نیز رگهای خونی است. پس از دسترسی به کانال، پالپ عفونی شدهی دندان خارج شده و محل تمیز و ضدعفونی میشود. در مرحلهی آخر، کانال ریشه با یک ماده مسدودکننده پر شده و سوراخ ایجاد شده نیز بسته میشود. لازم به یادآوری است در صورت لزوم میتوان بر روی دندان پرشده، روکش قرار داد؛ روکشهای مورد استفاده از جنس طلا، سرامیک و یا سرامیکهای متصل به فلز ساخته شدهاند.
شاید این سوال برایتان به وجود آید که هزینه انجام عصبکشی چه میزان است؟
توجه داشته باشید هزینه و قیمت انجام عصبکشی دندان با توجه به شدت مشکل ایجاد شده و وضعیت دندان آسیب دیده، متفاوت است.
علت بروز درد دندان بعد از عصبکشی دندان چیست؟
ممکن است برخی از بیماران پس از انجام عصبکشی، تا چند روز بعد از آن احساس درد داشته باشند! در این شرایط، فرد بیمار بسیار کم طاقت و عصبی میشود زیرا بیمار به دلیل تسکین درد دندان، عصبکشی میکند و انتظار رفع درد بعد از درمان کاملاً منطقی است. سوالی که در این وضعیت برای فرد بیمار پیش میآید، این است که: مگر عصب دندان کشیده نشده است؟ پس چهطور ممکن است دندانی که عصب ندارد، درد بگیرد؟
بروز درد پس از عصبکشی دندان پوسیده، بیشتر وقتها به کامل نبودن فرآیند عصبکشی یا وجود اشکال در طول فرآیند درمان، بستگی ندارد؛ بعد از عصبکشی ممکن است درد داشته باشید. اگر قبل از انجام عصبکشی، درد داشتهاید، احتمال وجود درد آزاردهنده پس از عصبکشی نیز زیاد است.
مکانیسمهای درد در بدن انسان به ویژه در ناحیهی سر و گردن بسیار پیچیده است! گاهی حتی با وجود رفع علت اصلی بروز درد، سیستم اعصاب محیطی و مرکزی ناحیهی سر و گردن، همچنان تحریک درد را ادامه میدهند. در وضعیت عصبکشی دندان، گاهی یک واکنش التهابی میتواند سبب بروز درد شدید و تورم باشد. بنابراین میتوان نتیجه گرفت وجود درد پس از انجام فرآیند درمان عصبکشی به ویژه در ۲۴ ساعت اول پس از درمان، طبیعی است و به هیچ وجه جای نگرانی ندارد و در بیشتر موارد میتوان این درد را با دارو کنترل کرد. حتی تا چند روز بعد از انجام فرآیند درمان عصبکشی، درد در هنگام غذا خوردن و به هنگام فشار دادن بر روی دندان عادی است.
درمان عصبکشی در حقیقت درمان دردناکی نیست، ولی در برخی از بیماران و همچنین در بعضی شرایط خاص، داشتن مقداری درد بعد از درمان عادی است، که میتوان آن را با کمک داروها کنترل نمود.
چنانچه پس از گذشت چند روز همواره درد شدید یا ورم داشتید، خونسردی خود را حفظ کرده و با دندانپزشک متخصص خود تماس بگیرید. گاهی اوقات در طی فرآیند درمان عصبکشی دندان، ممکن است دندان در اثر فشار وارد شده به آن ترک بردارد؛ چنین ترک دندانی باعث بروز درد شدید به هنگام جویدن غذا میشود.
علت بروز درد دندان بعد از پر کردن دندان پوسیده شده چیست؟
پرکردن دندان، اصولیترین و استانداردترین روش برای درمان درد دندان است. این عمل ترمیمی برای دندانهایی استفاده میشود که دارای پوسیدگی سطحی می باشند. در این روش درمانی، دندانپزشک متخصص در ابتدا بخش پوسیدهی دندان را برداشته، یعنی قسمتهای پوسیده به وسیله لیزر یا هندپیس حذف میشود تا دندان، آماده پر کردن شود و سپس با استفاده از مادهی سختی به نام آمالگام، سوراخ به وجود آمده را پر میکند؛
شاید برایتان این سوال پیش آید که مادهی نقرهای رنگ آمالگام از چه تشکیل شده است؟
این مادهی سخت مخلوطی از سرامیک، طلا یا رزین کامپوزیتی است. دقت داشته باشید پر کردن دندان جلو و عقب را میتوان با مواد همرنگ دندان انجام داد.
چنانچه دندان درد به خاطر شل شدن و یا شکستن پرکردگی قبلی ایجاد شده باشد، ابتدا ماده آمالگام از محل خارج شده و بعد پوسیدگی های جدید ایجاد شده از روی دندان برداشته و تمیز می شود؛ سپس محل موردنظر دوباره پر میشود.
لازم به بیان این موضوع است که چنانچه پوسیدگی ایجاده شده در دندان وسیع باشد و سبب ضعیف شدن ساختار دندان شود، بایستی بر روی دندان روکش گذاشته شود.
قبل از شروع عمل پر کردن دندان، از بیحسی در دهان و دندان فرد استفاده میشود، اما برای پیشگیری از بروز درد و هزینهی پر کردن دندان، توصیه میکنیم مراقبتهای بهداشتی و ایمنی منظم و صحیح را از دهان و دندان خود داشته باشید تا مجبور به ترمیم و بازسازی دندانهای خود نشوید.
پس از پرکردن دندان گاهی ممکن است دندانها حساس شده و احساس درد نماییم؛ بروز درد جدی و چشمگیر پس از ترمیم و بازسازی شایع نیست اما در یک یا دو روز اول، ممکن است که مقداری درد توسط فرد بیمار تجربه شود. چنانچه پس از پرکردن دندان و از بین رفتن بیحسی در ناحیهی ترمیم شده، حس درد به هنگام جویدن غذا را احساس نمایید، به احتمال زیاد پرکردگی انجام شده بر روی دندان شما، بلند است یا در نقطه ای تماس زود رس دارد! در این شرایط بایستی به یک دندانپزشک متخصص مراجعه کنید تا پرکردگی را اصلاح و تنظیم نماید.
در وضعیتی دیگر، چنانچه پس از انجام ترمیم و بازسازی دندان خود، حساسیت و درد به تحریکات حرارتی مانند بستنی سرد و چای داغ را احساس نمایید، به شرطی که این درد بیش از چند ثانیه به طول نیانجامد و خیلی آزار دهنده نباشد، طبیعی است اما در غیر این صورت بایستی در اولین فرصت به دندانپزشک متخصص مراجعه نمایید؛ زیرا دندان شما به درمان ریشه یا عصب کشی نیاز دارد. یا در وضعیتی دیگر چنانچه درد پس از پر کردن دندان، بعد از گذشت دو روز اول، آن قدر شدید باشد که زندگی شما را با مشکل مواجه کرده یعنی شما درد شبانه و یا درد نبضدار داشته باشید و مجبور به مصرف دارو برای کنترل درد خود شوید، در اولین فرصت به دندانپزشک متخصص مراجعه کرده و این موضوع را با او در میان بگذارید.
هزینهی پر کردن دندان چقدر است؟
در پاسخ باید گفت پرکردن دندان یکی از کم هزینهترین درمانهای دندانپزشکی است؛ هزینهی پر کردن دندان به طور مستقیم با مواد استفاده شده در عمل پر کردن ارتباط دارد. دقت داشته باشید قیمت مواد مقاومتر و دارای استحکام بیشتر به طور معمول بیشتر است. همچنین تجربه دندانپزشک نیز در این هزینه تاثیر دارد.
سلام آقای دکتر. بنده حدودا دو هفته ای هست که دندان آسیا رو عصب کشی و پر کردم. ولی بعد از دو هفته چیزی میخورم چه گرم چه سرد تیر میکشه. البته این درد قبل از عصب کشی کمی وجود داشت ولی الان بیشتر شده. در ضمن موقع فشار دادن دندانها بروی هم دردی ندارم حتی وقتی ضربه به قسمت پر شده میزنم تقریبا دردی ندارم.به پزشک خودم که مراجعه کردم از رو عکس نگاه کرد گفت کاملا عصب کشی درست انجام شده. احتمال داد که درد دندان عقل میزنه به این سمت ولی من اصلا دردی از ناحیه دندان عقل نداشتم. موندم چیکار کنم.لطفا راهنمایی بفرمایید.