تقریبا همهی انسانها تجربه بیماری اسهال را در طول زندگی خود را داشتهاند. فرد مبتلا به بیماری اسهال ممکن است علایم خفیف تا بسیار شدیدی را از خود بروز دهد؛ برای نمونه فرد مبتلا به بیماری اسهال شدید ممکن است ۲۰ مرتبه یا بیشتر دفع مدفوع در هر روز داشته باشد. در این مطلب، به معرفی روشهای طبیعی برای درمان بیماری اسهال خواهیم پرداخت.
با سلامت زیستی همراه باشید تا با روشهای درمان طبیعی و استفاده از گیاهان دارویی برای برطرف کردن بیماری اسهال آشنا شوید.
بیماری اسهال، بیماریای است که در طی آن، در تعداد و همچنین غلظت مدفوع فرد مبتلا به این بیماری تغییراتی ایجاد میشود؛ این تغییرات عبارتند از آبکی شدن و شل شدن مدفوع و نیز افزایش تعداد دفعات دفع مدفوع. یکی از اصلیترین و اساسیترین علل بروز بیماری اسهال در افراد، عوامل عفونی است که این عوامل میتوانند از طرق مختلف و گوناگونی وارد بدن شوند! برای نمونه ممکن است گاهی با خوردن میوهها و سبزیهای تازه که به صورت صحیح و کامل شسته نشدهاند، به بیماری اسهال دچار شوید. یا حتی در بعضی شرایط نیز به سبب عدم رعایت صحیح بهداشت به ویژه عدم شست و شوی صحیح دستها پس از اجابت مزاج، میکروبهای باقی مانده بر روی دستهای به خوبی شست و شو نشده وارد بدن فرد شده و بیماری اسهال رخ میدهد!
البته بروز بیماری اسهال، علل دیگری نیز میتواند داشته باشد از جمله: حساسیت به برخی از مواد غذایی، استفاده از آب آلوده، برخی از بیماریهای ناحیهی روده و غیره.
شاید این سوال برای شما پیش آید که چه مدت زمانی طول میکشد تا بیماری اسهال بهبود یابد؟
در پاسخ بایستی گفت این موضوع به فردی که به این بیماری مبتلا شده است، بستگی دارد. چنانچه افراد مبتلا به بیماری اسهال به سرعت اقدام به درمان نموده و برای نمونه از درمانهای خانگی بهره برند، ممکن است این بیماری آن قدرها هم طول نکشد! پس به شما توصیه میکنیم با درمانهای خانگی بیماری اسهال که موثر و نیز سریع هستند، آشنا شوید.
درمان اسهال
توجه داشته باشید ممکن است بیماری اسهال، سبب از دست رفتن مقدار زیاد و قابل توجهی آب و املاح بدن شود. در چنین شرایطی، دهان فرد مبتلا به بیماری اسهال، خشک شده و چشمها نیز گود میافتند! از دیگر علایم این بیماری ضعف، کاهش میزان دفع ادرار و همچنین احساس سرگیجه است. پس با توجه به چنین شرایطی، جایگزینی آب و املاح از دست رفتهی بدن برای افراد مبتلا به بیماری اسهال و به ویژه در کودکان با سنین پایین، از اهمیت ویژه و مهمی برخوردار است. دقت داشته باشید شما میتوانید در این گونه شرایط، با نوشیدن انواع مایعات و یا حتی استفاده از محلولهای خوراکی برای نمونه O.R.S، آب و املاح از دست رفته بدن خود را باز گردانید. بد نیست بدانید در صورت عدم دسترسی به پودر بستهبندی شده محلول O.R.S، شما میتوانید از فرمول زیر برای تهیه آن استفاده نمائید:
- ۲ قاشق مرباخوری شکر
- ۱ قاشق چایخوری نمک
- ۰.۵ قاشق چایخوری جوش شیرین
- و در انتها، ۴ لیوان آب جوشیده سرد شده و یا آب میوهی تازه و طبیعی
البته پیش از بهره گیری از درمانهای خانگی، بایستی به برخی از نکات توجه داشته باشید؛ برای نمونه چنانچه فرد مبتلا شده به بیماری اسهال، به سبب برخی مشکلات، استفاده از مایعات برایش محدود و دشوار شده است، بایستی پیش از شروع مصرف زیاد مایعات، حتما با پزشک متخصص خود مشورت کند.
همچنین شیرخوارانی که شیر خشک میخورند، بایستی با مشورت پزشک متخصص اطفال خود از شیر خشک مناسبتری استفاده نمایند؛ اما در رابطه با شیرخوارانی که شیر مادر میخورند، هیچ تفاوتی وجود ندارد و نبایستی استفاده از شیر مادر قطع شود.
بد نیست بدانید چندین داروی بدون نیاز به نسخه و تجویز پزشک میتواند به درمان بیماری اسهال کمک کند؛ برای نمونه داروهایی مانند بیسموت، آتاپولگیت و نیز داروی لوپرامید و غیره. البته به این نکته توجه داشته باشید که داروهای نام برده شده، بدون درمان علت بروز بیماری اسهال، به کاهش علائم بیماری اسهال کمک میکند. همچنین از دیگر داروها برای متوقف کردن و درمان بیماری اسهال، میتوان قرص دیفنوکسیلات را نام برد. به یاد داشته باشید افراد مبتلا به بیماری اسهال مزمن نبایستی داروهای نام برده شده را بدون مشورت با پزشک متخصص استفاده نمایند. همچنین بدون تجویز پزشک متخصص نبایستی بیش از دو روز خود درمانی نمایید و داروهای ضد بیماری اسهال مصرف نمایید؛ زیرا مصرف بیش از اندازهی این داروها مشکل ساز بوده و باعث بروز بیماری یبوست میشود.
درمان خانگی و گیاهان دارویی برای بیماری اسهال
شما میتوانید با بهره گیری از برخی مواد غذایی سالم و طبیعی و همچنین برخی توصیههای ساده، بیماری اسهال خود را درمان نمایید. روشهای غیر داروئیای که میتوانند به رفع علائم بیماری اسهال کمک کنند، عبارتند از استراحت، داشتن یک رژیم غذایی مناسب برای نمونه مصرف مایعات و غذاهای کم حجم اما مقوی و همچنین پرهیز از مصرف سبزیجات و میوههای خام و نیز خودداری از مصرف فرآوردههای ملین و غیره. مهمترین و اصلیترین نکته به هنگام ابتلا به بیماری اسهال این است که در زمان ابتلا به اسهال، بدن با بیآبی شدیدی مواجه میشود که بایستی در این شرایط، در مصرف آب کاستی اتفاق نیفتد.
سیب
میوهی سیب سرشار از مواد مغذی گیاهی و همچنین برخی از آنتیاکسیدانها است که میتواند سلامت بدن را تقویت کرده و از بروز برخی بیماریها مانند بیماری اسهال جلوگیری نماید. میوهی سیب تازه در تامین مادهی فیبر برای بدن و همچنین تسکین درد معده بسیار مفید است. شما میتوانید میوهی سیب را به راحتی هضم کرده و قندهای طبیعی، مواد مغذی و پکتین بیشتری دریافت نمایید. توصیه میکنیم در طول روز، ۲ الی ۳ سیب برای بهبود بیماری اسهال خود استفاده کنید.
خرما
از جمله فواید مصرف میوهی خرما برای سلامتی میتوان به رفع اختلالات ناحیهی روده، بیماری اسهال و بسیاری دیگر از مشکلات جسمی اشاره کرد. نیکوتین موجود در خرما برای درمان بسیاری از انواع اختلالات روده مفید است. مصرف مداوم میوهی خرما به مهار رشد میکروبهای مضر و ناسالم کمک میکند و بنابراین باعث رشد باکتریهای مفید در ناحیهی روده میشود. خرما باعث هضم غذاها و انجام بهتر فرایند گوارش میشود؛ به این معنی که در مجاری گوارشی، مواد مغذی بیشتری جذب شده و برای استفادهی بدن وارد جریان خون میشود.
چای سیاه
چای سیاه طبیعی دارای ۸ الی ۱۲ درصد مادهی تانن است؛ پس میتوان گفت چای سیاه طبیعی یکی از بهترین و ایدهآلترین داروهای طبیعی ضد سرطان است که هیچ گونه محدودیتی برای استفاده از آن وجود ندارد! توجه داشته باشید چنانچه بیماری اسهال ایجاد شده نه به سبب میکروبها و نیز ویروسها، بلکه به سبب تغییر شرایط غذایی و همچنین تغییر در شرایط آب و هوایی باشد برای نمونه شرایط سفر، استفاده از چای سیاه طبیعی آن هم به صورت پودر توصیه میشود! دقت داشته باشید در چنین شرایطی پودر چای سیاه طبیعی سبب ایجاد تعادل در هضم و جذب مواد غذایی و نیز بازگشت بدن به شرایط طبیعی پس از بیماری اسهال میشود.
بد نیست بدانید چای جوشیدهای که دارای رنگ سیاه، مزهی تلخ و همچنین بوی خاص چای جوشیده است نیز دارای خاصیت ضد اسهال بوده و در شرایط عادی میتواند سبب بروز عارضهی یبوست شود.
نمک
بد نیست بدانید نمک حاوی مادهی سدیم است که این ماده، یک الکترولیت است که میتواند برای جلوگیری از بروز کم آبیهای ناشی از بیماری اسهال استفاده شود. برای استفاده از خواص ایدهآل این مادهی طبیعی و ناب، شما میتوانید اضافه کردن ۱ قاشق چایخوری نمک به ۱ لیتر و یا ۴ فنجان آب و سپس اضافه کردن ۲ قاشق غذاخوری شکر، این محلول را در طول روز و در فواصل زمانی کوتاه بنوشید.
دارچین
دارچین مادهای طبیعی و مقوی برای ناحیهی معده و همچنین ضد نفخ و ضد اسهال است. همچنین از این ماده، بهعنوان معطر کننده در ادویهجات استفاده میشود. شما میتوانید در طول روز ۲ الی ۴ گرم از پودر دارچین را استفاده نمایید؛ به این صورت که ۲ الی ۴ گرم دارچین را به یک لیوان آب جوش اضافه کرده و آن را به مدت ۲۰ دقیقه به حال خود بگذارید. توصیه میکنیم درب ظرف، بسته باشد و یا با پارچهای روی آن را بپوشانید. سپس ترکیب را صاف کرده و آن را میل نمایید. این ترکیب طبیعی برای درمان بیماری اسهال، ضعف کلیهها و همچنین درمان سرماخوردگی مفید است.
انقوزه
این ادویهی طبیعی دارای خواص آنتی اکسیدان، ضد باکتری و همچنین ضد ویروس است و به هضم غذا نیز کمک کرده و سبب تقویت دستگاه گوارش میشود. ادویهی انقوزه با ویروسها و باکتریها مبارزه کرده و در نتیجه علائم بیماری اسهال را کاهش میدهد! برای بهره گیری از خواص این ادویهی مفید، 5/0 قاشق چایخوری پودر ادویهی انقوزه را به یک لیوان آب گرم اضافه کرده و آن را خوب هم بزنید؛ ترکیب حاصل را در طول روز، دو بار و به مدت چند روز استفاده نمایید.
ریحان
گیاه ریحان، دارای خواص ضد اسپاسم بوده و همچنین داروی خوبی نیز برای درمان بیماری اسهال است. ریحان میتواند ناحیهی معده را قویتر کرده و از بروز بسیاری از بیماریها جلوگیری نماید. برای بهره گیری از خواص این گیاه ایدهآل، میتوانید مخلوطی با مقدار مساوی از آب گیاه ریحان و آب ریشه گیاه زنجبیل را در طول روز، ۲ الی ۳ بار استفاده نمایید؛ این ترکیب دارای خواص فوق العادهای برای کاهش درد معده است. همچنین شما میتوانید ۱۰ الی ۱۵ برگ ریحان تاره را در یک فنجان آب جوش ریخته و آن را میل نمایید.
زرشک
گیاه زرشک به سبب مادهی بربرین که دارای خواص ضد پروتوزوئیک است، درمان خوبی برای بیماریهای اسهال خونی، وبا، کاندیدا و ژیاردیا به حساب میآید. مادهی بربرین، ضدباکتری قویای است که قابلیت افزایش تولید گلبولهای سفید و همچنین پلاکتها را دارد.
پسیلیوم
گیاه پسیلیوم به عنوان یک درمان گیاهی مفید برای بیماری اسهال، به سبب کیفیت بالای آن و همچنین محتوای فیبر آن، مورد استفاده قرار میگیرد.
آگریمونی
گیاه آگریمونی به سبب دارا بودن مقدار قابل توجهی مادهی تانن، درمان گیاهی مناسبی برای بیماری اسهال به شمار میآید.
یونجه
همچنین برخی از متخصصین طب سنتی، دم کردهی گیاه یونجه را پیشنهاد مینمایند! همچنین به عنوان درمان سنتی دیگر، میتوان دم کردهی چای ریحان را نام برد.
سایر مواد غذایی مفید و مضر
دقت داشته باشید سوپها، برنج پخته شده به ویژه به صورت کته، پاستاها و همچنین سیبزمینی کاملاً پخته شده و نیز میوهی موز کاملاً رسیده انتخاب های مناسب و ایدهآلی برای مصرف افراد مبتلا به بیماری اسهال است.
توجه داشته باشید بایستی از روز اول شروع بیماری اسهال از مصرف مواد غذایی حاوی مادهی فیبر خودداری نمایید؛ برای نمونه سبوس، میوهها و سبزیجاتی که باعث افزایش نفخ میشوند و همچنین غذاهای سرخ شده و چرب برای کسانی که دچار بیماری اسهال شدهاند، مضر است. در روز دوم ابتلا به بیماری اسهال، میتوانید از گوشت سفید، گوشت ماهی و همچنین تخم مرغ تازه استفاده نمایید؛ فراموش نکنید ماست طبیعی نیز گزینهی خوبی برای استفاده است. البته بهتر است بدانید دیگر محصولات لبنی به غیر از ماست طبیعی، مواد غذایی چرب، مواد غذایی خیلی شیرین، مواد غذایی سرشار از انواع فیبرهای غذایی برای نمونه سبزیجات سبز خام، مواد غذایی پر ادویه، مواد غذایی تند و همچنین آجیلها که باعث بروز حساسیت در ناحیهی رودهها میشوند، نبایستی مصرف شوند.