ریزش مو یکی از شایعترین موارد در بین افراد است. عوامل متعددی مانند عوامل ژنتیکی، اختلالات هورمونی، کمکاری تیروئید، کمبود ویتامینها و گردش کم خون در پوست سر باعث ریزش مو میشود. مصرف مواد مغذی و تامین نیازهای مو تا حد زیادی جلو ریزش مو را میگیرد.
در این مقاله از سلامت زیستی با ما باشید تا طریقه پیشگیری از ریزش مو با مصرف مواد خوراکی مناسب و مقوی را به شما یاد بدهیم.
اسیدهای چرب ضروری
اسیدهای چرب ضروری به دستهای از اسیدها گفته میشود که نقش مهمی در عملکرد درست اندامهای بدن دارند. در صورتی که سطح اسیدهای چرب سالم در بدنتان کم شود، موها درخشندگی خودشان را از دست میدهند. بدن هم به تنهایی نمیتواند اسیدهای چرب را تولید کند. پس این مواد حتما باید از طریق غذا به بدن برسند. مصرف مواد غذایی مانند تخم کتان و آووکادو به خاطر سطح بالای اسیدهای چربی که دارند، کمک زیادی به سلامت و زیبایی هرچه بیشتر مو میکنند. ماهی سالمون سرشار از اسیدهای چرب امگا۳ است. طبق گفته محققان اسیدهای امگا۳ غدد چربی اطراف فولیکولهای مو را تقویت میکنند. و باعث متعادل کردن چربی نو شده و به درخشندگی موها کمک میکنند. به همین خاطر است که توصیه میشود در هفته دو وعده ماهی سالمون مصرف شود. بهتر است در هر وعده حداقل ۱۰۰ گرم ماهی میل کنید.
ویتامین سی
هر تار مو شما به وسیله یک رشته کلاژن محافظت میشود. کلاژن با بالا رفتن سن به تدریج از بین میرود . در بدن کن میشود. به همین خاطر برای تامین کلاژن در بدن لازم است که تمهیداتی را بیندیشید. برای این کار نیازی به درمان های پرهزینه نیست. تنها با مصرف غذاهای حاوی ویتامین سی میتوانید تا حد زیادی به درمان این مشکل کمک کنید. مرکبات، توت فرنگی و فلفل قرمز از جمله مواد غذایی هستند که مقادیر زیادی ویتامین سی در خود دارند. کافی است در روز یک پیمانه توت فرنگی میل کنید تا ۱۱۳ درصد از کل نیازتان به ویتامین سی تامین شود. این ویتامین جز ویتامینهایی است که با ادرار دفع میشود و به عبارتی ویتامین محلول در آب است. به همین علت مصرف مقادیر زیاد آن ضرری برای بدن ندارد. همچنین این ویتامین باید به صورت روزانه برای بدن تامین شود.
بیوتین
بیوتین هم یکی دیگر از ویتامینهای محلول در آب است. در جز ویتامینهای گروه ب است. که نقش مهمی در تقویت پوست و مو دارد. برنج قهوهای، مغزجات و جو دو سر منابع سرشار این ویتامین هستند.
ام اس ام
متیل سولفونیل متان که به اختصار با نام ام اس ام هم شناخته میشود، در تولید کراتین یا همان پروتئین مو موثر است. همچنین باعث تقویت فولیکولهای مو میشود. سبزیجات برگدار مانند برگ چغندر سوئیسی، کلم و آب تره مقادیر زیادی ام اس ام دارند. همچنین این سبزیجات در حالت خام ام اس ام بیشتری دارند. چرا که بسیاری از ترکیبات شیمیایی سبزیجات در حین پخت تبخیر میشود. البته وقتی که مارچوبه یا چغندر پخته میخورید، باز هم مقداری ام اس ام وارد بدنتان میشود. اما این مقدار کمتر از چیزی است که در مارچوبه خام وجود دارد.
آهن
کمبود آهن هم از دیگر دلایل ریزش مو است. این وضعیت در زنان به خاطر عادت زنانه و از دست دادن مقدار زیادی خون در هر ماه شایعتر است. به طور معمول زنان زیر ۵۰ سال روزانه ۱۸ میلیگرم آهن نیاز دارند و زنان بالای ۵۰ سال هم در روز باید ۸ میلیگرم آهن دریافت کنند. حلزون و صدف مقادیر زیادی آهن دارند. لوبیا هم یک ماده غنی از آهن است که میتوانید با مصرف روزانه آن نیاز بدنتان به آهن را تامین کنید. یک پیمانه لوبیای سفید ۸ میلیگرم آهن دارد. ملاس، سبزیجات برگ سبز، ترهفرنگی، بادام هندی، میوههای خشک، انجیر و انواع توت از جمله مواد غذایی هستند که مقادیر زیادی آهن در خود دارند. همچنین بهتر است در کنار مواد غذایی سرشار از آهن از مواد غذایی که ویتامین سی دارند، استفاده کنید. چرا که این غذاها جذب آهن را افزایش میدهند.
مواد معدنی مثل سیلیس و زینک
مواد معدنی از جمله سیلیس و زینک به رشد بهتر موها کمک میکنند. مواد غذایی حاوی سیلیس عبارتند از خیار، انبه، سبزیجات برگ سبز، لوبیا، کرفس و مارچوبه.
گیاه دم اسبی هم مقادیر زیادی سیلیس دارد.
زینک هم از خشک شدن پوست سر جلوگیری میکند. متخصصان معتقدند که مصرف نصف پیمانه تخم کدو بوداده در روز میتواند ۱۹ درصد از نیاز بدن به زینک را تامین کند. گفته میشود که بدن انسان روزانه به ۸ میلیگرم زینک نیاز دارد. سایر مواد غذایی سرشار از زینک عبارتند از غلات غنی شده، ماست و آجیل برزیلی.
نخل برگ ارهای
براساس پژوهشهای انجام شده عصاره نخل ارهای باعث افزایش رشد مو در مردان میشود. در یک پژوهش مشخص شد که افرادی که روزانه ۴۰۰ میلیگرم عصارهی استانداردشدهی نخل ارّهای و ۱۰۰ میلیگرم بِتا-سیتوستِرول (beta-sitosterol) (این ماده نیز از نخل ارهای به دست میآید) دریافت کردهاند، به رشد مو بیشتری دست پیدا کردند. عصاره این ماده از قدیم در عطاریها موجود بوده است.
جلبک دریایی
کمکاری تیروئید باعث نازک شدن تارهای مو میشود. انواع جلبک دریایی از جمله کتانجک، نوری، دولس، کونبو و واکامه مقادیر زیادی ید در خود دارند که به درمان کمکاری تیروئید کمک میکنند. همچنین کسانی که کمکاری تیروئید دارند، نباید از آب لولهکشی استفاده کنند. چرا که این آب مقادیر زیادی کلر و فلوئور دارد که از جذب ید جلوگیری میکند. با این حال اگر دچار کمکاری تیروئید هستید، حتما باید قبل از هر تصمیمی به پزشک مراجعه کنید.
ویتامین ای
ویتامین ای باعث تقویت مو و بیشتر شدن استحکام موها میشود. این ویتامین همچنین به ساخته شدن کراتین و داخل مو کمک میکند. به همین خاطر است که با مصرف ویتامین ای میتوانید از شکنندگی موها جلوگیری کنید. منابع سرشار ویتامین ای عبارتند از تخم آفتابگردان، دانه کاج، قیصی، اسفناج پخته و زیتون. بادام درختی هم سرشار از ویتامین ای است. این ویتامین خاصیت آنتیاکسیدانی داشته و در برابر اشعههای فرابنقش از مو حفاظت میکند. بدن انسان روزانه ۱۵ میلیگرم ویتامین ای نیاز دارد. مصرف ۲۸ گرم بادام درختی میتوانید نیمی از نیاز روزانه شما به این ویتامین را تامین کند.
اسانس رزماری
اسانس رزماری از قدیم به عنوان یک دارو برای افزایش گردش خون شناخته میشده است. برای استفاده از رزماری میتوانید چند قطره از این روغن را به شامپوتان اضافه کنید. همچنین میتوانید پوست سرتان را با چند قطره روغن نارگیل یا رزماری ماساژ دهید.
پروتئین
همه ما به طور طبیعی روزانه چند تار مو را از دست میدهیم اما ریزش طبیعی مو عملا زیاد نیست و به چشم نمیآید. هر کس در روز به طور میانگین ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو را از دست میدهد. درصورتی که بدن شما پروتئین کافی دریافت نکند، بدن نمیتواند هر تار مویی که به طور طبیعی از دست میدهد را جایگزین کند. گوشت مرغ منابع غنی پروتئینها هستند. کسانی که رژیم گیاهخواری دارند هم میتوانند از منابع گیاهی پروتئین مانند کینوا، نخود یا عدس استفاده کنند.
مس
قارچ شیتاکه سرشار از مس است. به گفته محققان مس به حفظ رنگ مو طبیعی کمک میکند. نتایج پژوهشها نشان میدهد که کمبود مس در بدن باعث سفید سن زودرس موها میشود. بدن انسان روزانه به حداقل ۱.۵ میلیگرم مس نیاز دارد. نصف پیمانه قارچ شیتاکه ی پخته تقریبا نصف این مقدار را در روز تامین میکند. جلبک دریایی و دانه کنجد هم از دیگر مواد غذایی هستند که مقادیر زیادی مس در خود دارند.
سلامت زیستی