به وجود آمدن جوش و آکنه اتفاق نادری نیست. به غیر از نوجوانان و افراد تازه بالغ، بزرگ‌سالان هم دچار آکنه و جوش می‌شوند. درمان آکنه به عامل به وجود آورنده آن بستگی دارد. و به نسبت دلیلی که باعث ایجاد آکنه می‌شود، درمان آن هم می‌تواند سخت یا ساده باشد. برای مثال آکنه‌ای که به خاطر رژیم غذایی ایجاد شود، قابل حل است. اما آکنه‌ای که به خاطر ژنتیک به وجود بیاید، به سختی درمان و کنترل می‌شود.

در این مقاله از سلامت زیستی قصد داریم ۷ عاملی که باعث به وجود آمدن آکنه بزرگسالی می‌شوند را بررسی کنیم.

تغییرات هورمونی

خیلی از بانوان به خاطر نوسانات هورمونی که در ایام پریودی دارند، دچار آکنه بزرگسالی می‌شوند. مععمولا جوش‌ها در روز ۱۴ تا ۲۰ سیکل قاعدگی در اطراف چانه و خط فک ایجاد می‌شوند. زمانی که سطح پروژسترون بالا برود، جوش ایجاد می‌شود. چرا که این هورمون تولید سبوم را تحریک کرده و پوست چرب‌تر می‌شود. درنتیجه بیشتر درمعرض ابتلا به جوش قرار دارد. این نوع جوش‌ها در دوران بارداری یا بعد از قطع کردن مصرف قرص‌های ضدبارداری هم مشاهده می‌شوند.

استرس

یکی دیگر از عوامل به وجودآورنده آکنه بزرگسالی استرس است. استرس باعث تحریک غدد درون ریز شده و ترشح هورمونی به نام آندروژن و کورتیزول را تحریک می‌کند. این هورمون‌ها هم باعث ایجاد آکنه می‌شوند. درصورتی که حس می‌کنید وقتی دچار ترس یا اضطراب هستید، جوش می‌زنید، بهتر است برای زیبایی و سلامت پوست‌تان هم که شده از عوامل استرس‌زا دوری کنید. و یا اینکه سعی کنید با ترفندهایی مانند ورزش یا مدیتیشن، خودتان را آرام کنید.

۸ عامل به وجود آوردنده آکنه بزرگسالی

میکروب‌هایی که روی تلفن شما خانه ساخته‌اند!

ما روزانه زمان زیادی را از تلفن همراه استفاده می‌کنیم. در طول روز و در حین انجام کارهای مختلف، موبایل ما همراه مان است. پس این وسیله استعداد این را دارد که میکروب‌ها و آلودگی‌های زیادی را در خود جای دهد. از طرفی راهی برای تمیز و ضدعفونی کننده کردن گوشی موبایل نیست. البته برخی از دستگاه‌ها برای این کار ابداع شده اند. که تاثیر نسبی دارند. اما در هر صورت بهترین کار این است که از تماس بیش از اندازه موبایل با پوست تان اجتناب کنید.

عوامل ژنتیکی

اگرچه هیچ ژنی وجود ندارد که به طور مستقیم باعث ایجاد آکنه و جوش شود. اما عوامل ژنتیکی زیادی هستند که در شرایط پیچیده می‌توانند سبب ایجاد آکنه شوند. بنابراین اگر ژن آکنه بزرگسالی ر دارید، از طرفی سیستم ایمنی بدن‌تان هم چندان قوی نیست، احتمال دارد که درگیر آکنه بزرگسالی شوید. ژنتیک در مواردی مانند چگونگی ابتلا به نوسانات هورمونی، تولید سبوم و استرس تاثیر دارد.

عرق کردن زیاد

منظور ما این نیست که باید جلو عرق کردن زیاد را گرفت. چرا که تعرق مستقیما باعث جوش و آکنه نمی‌شود. اما پوشیدن لباس‌های تنگ و مرطوب یا دوش نگرفتن و تمیز نکردن درست پوست، شما را در معرض ابتلا به جوش و آکنه بزرگسالی قرار می‌دهد. بهتر است در باشگاه از لباس‌های ورزشی مناسب استفاده کنید. و به موقع آن‌ها را بشویید. همچنین همیشه خودتان را با یک حوله خشک کنید. و اجازه ندهید عرق زیاد روی پوستتان بماند. بعد از تمرین هم حتما دوش بگیرید.

۸ عامل به وجود آوردنده آکنه بزرگسالی

استفاده از برخی از محصولات آرایشی یا مراقبتی

تا به حال پیش آمده است که با استفاده از یک محصول خاص جوش بزنید؟ این اتفاق به دلایل مختلفی مانند حساسیت پوستی با زیاد شدن سبوم روی سطح پوست اتفاق می‌افتد. برای مثال بعضی از محصولات مراقبت از مو باعث مسدود شدن منافذ پوست و ایجاد آکنه می‌شوند. گاهی حتی شامپوها و یا نرم‌کننده‌ها هم حاوی موادی هستند که پوست را تحریک کرده و باعث ایجاد آکنه می‌شوند. در صورتی که پوست‌تان حساس است و زیاد دچار اکنه و جوش می‌شوید، بهترین کار این است که از شوینده‌های بدون سولفات استفاده کنید.

همچنین از لوازم آرایشی سنگین و چرب هم استفاده نکنید. یا اینکه استفاده از آن‌ها را تنها به زمان‌های خاص مانند مهمانی‌ها یا قرارهای خاص محدود کنید. لوازم آرایشی سنگین منافذ پوست را مسدود کرده و ایجاد جوش را تحریک می‌کنند. همچنین سعی کنید از مرطوب‌کننده غیر کومدون زا استفاده کنید.

شستن بیش از حد صورت

اگر می‌خواهید دچار آکنه بزرگسالی و جوش نشوید، باید صورت‌تان را تمیز نگه دارید. اما در مقابل شستن بی‌رویه هم می‌تواند زمینه‌ساز ایجاد جوش شود. بهترین کار این است که صورت‌تان را تنها ۲ بار در روز و با یک شوینده ملایم و مناسب پوست خودتان بشویید.

درواقع فقط به اندازه‌ای می‌توانید صورت‌تان را بشویید که این کار باعث کم‌آب شدن و از دست رفتن چربی طبیعی و لازم پوستتان نشود. درغیر این صورت، شما مستعد ابتلا به جوش خواهید بود. چرا که بعد از بین رفتن چربی‌های طبیعی پوست، پوست شروع به تولید سبوم بیش از اندازه می‌کند. و در ادامه پوست‌تان چرب شده و منافذ پوست مسدود می‌شوند. و احتمال ایجاد جوش بیشتر می‌شود.

همچنین اگر لازم بود می‌توانید از داروهای موضعی اسید سالیسیک ۲% روی جوش‌ها استفاده نمایید. همچنین ۲ تا ۳ شب در هفته از محصولات آلفاهیدروکسی اسید استفاده کنید و پوست تان را لایه‌برداری کنید. همچنین از پدهای اسیدگلیکولیک استفاده کنید. تا به لایه برداری پوست کمک کند.

درمان آکنه قبل از زمان مناسب

گاهی با تخلیه درست و کامل جوش می‌تواند به درمان آن کمک کرد. و به نوعی باعث شد که جوش‌ها زودتر خوب شوند. همچنین درمان‌های شیمیایی و دارویی زیادی هم برای جوش وجود دارد. اما اگر زودتر از زمان مناسب جوش ها را دستکاری کنید، ممکن است باعث التهاب بیشتر جوش‌ها شوید. پس تا وقتی که سر جوش‌ها سفید نشده‌اند و کاملا آماده تخلیه نیست، اقدام به درمان آن نکنید. چرا که این کار باعث عقب رفتن چربی پوست و مدفون شدن آن در لایه‌های عمیق تر پوست می‌شود. بهتر است صبور باشید و اجازه دهید زمان درمان جوش برسد. می‌توانید در این دوران از کرم‌های فاقد چربی استفاده کنید. همچنین با استفاده از انواع ماسک سولفور یا رس به جذب چربی اضافه پوست‌تان کمک کنید.

کی به دکتر مراجعه کنیم؟

اگر جوشهای شما با مراقبت یا داروهای در دسترس‌تان درمان نشد، باید به پزشک مراجعه کنید تا درمان مناسب تری برای شما تجویز کند. از جمله درمان‌های رایج آکنه بزرگسالی می‌توان به رتینول موضعی یا قرص‌های ضدبارداری تایید شده توسط سازمان غذا و دارو اشاره کرد. که هورمون ها و چربی‌های پوست را تنظیم می‌کنند.