عناب یک میوه با طعم منحصر به فرد و خاص و شکلی شبیه به خرما است. و البته اندازه آن نصف خرما می‌باشد. این میوه را با نام‌های خرما قرمز، خرمای چینی، خرما کره‌ای و خرما هندی می شناسند.

در این مقاله از سلامت‌زیستی با ما باشید تا خواص عناب در طب سنتی را با هم بررسی کنیم.

طعم عناب تازه شبیه به سیب است و طعم اناب خشک بیشتر به خرما نزدیک است. طبع عناب هم معتدل و مرطوب است.

خواص عناب خشک چیست؟

از جمله خواص بی‌نظیر عناب خشک و تازه می توان به درمان بی خوابی، پوکی استخوان، استرس، عفونت‌های تنفسی، تقویت سیستم ایمنی و لاغری اشاره کرد.

خواص عناب در طب سنتی

فواید عناب تازه برای درمان بی‌خوابی

عناب تازه می‌تواند بی خوابی را درمان کند. ترکیباتی که در عناب وجود دارد، می‌تواند باعث ایجاد آرامش در افراد شود. ترکیباتی مانند فلائونوئیدها، پلی‌ساکاریدها، ساپونین‌ها قادرند سیستم عصبی را آرام کرده و یک خواب با‌کیفیت برای شما رقم بزنند.

سلامت استخوان‌ها

یکی از دلایل فواید عناب تازه و خشک مقادیر زیاد کلسیم، مواد معدنی، فسفر و آهن است که تمام این مواد نیز برای سلامت استخوان‌ها و جلوگیری از پوکی استخوان و سایر بیماری های مربوط به استخوان مفید است.

کاهش استرس و اضطراب

افراد که استرس و اضطراب زیادی دارند، می توانند عناب یا آب عناب مصرف کنند. این میوه مقادیر زیادی آنکسیولیتیک دارد و بدن را آرام و ریلکس می کند. همچنین تاثیر زیادی روی هورمون‌های بدن می گذارد. و سطح هورمون‌های استرس را کاهش می‌دهد.

ضدسرطان

ترکیبات زیستی فعال موجود در عناب آسیب‌های ناشی از رادیکال‌های آزاد را کاهش داده و با بیماری‌های قلبی و سرطان مقابله می‌کند.

برای مقابله با سرطان می توانید در کنار سایر درمان‌های پزشکی از چای عناب هم استفاده کنید. چرا که مقادیر زیادی گلوکوزید و سابلیون دارد و برای دفع توموهای سرطانی مفید است.

هضم و گوارش

مطالعات اثبات کرده‌اند که مصرف ۴۰ میلی‌گرم عناب در روز از آسیب مخاط روده توسط ترکیبات مضر مانند آمونیاک جلوگیری کرده و بدن را از مواد سمی پاکسازی می‌کند. همچنین به عملکرد دستگاه گوارش کمک زیادی می‌کند.

به علاوه عناب مقادیر خوی فیبر دارد که برای درمان یبوست، نفخ و دیگر مشکلات گوارشی مفید است.

فشار خون بالا

یکی از خواص عناب در طب سنتی درمان فشار خون است. این میوه مقادیر زیادی پتاسیم دارد و عروق خونی را آرام می کند. همچنین جریان خون را کنترل کرده و از بالا رفتن فشار خون جلوگیری می‌کند.

تقویت سیستم ایمنی

یکی از فواید عناب تازه این است که می‌تواند اثرات رادیکال‌های آزاد را دفع کند. همانطور که حتما می دانید، رادیکال‌های آزاد باعث بروز بسیاری از بیماری‌ها هستند عناب مقادیر زیادی آنتی‌اکسیدان دارد. در نتیجه می‌تواند از بدن در برابر رادیکال‌های آزاد محافظت کند. همچنین مقادیر ویتامین سی موجود در عناب تولید نوتروفیل‌ها را بهبود داده و به حفاظت از سیستم ایمنی کمک می کند.

درمان چاقی

یکی از خواص عناب در طب سنتی، قابلیت درمان چاقی و اضافه وزن است. عناب مقدار کمی کالری دارد. همانطور که می‌دانید کالری کم از تجمع چربی در رگ‌ها جلوگیری کرده و باعث کاهش کلسترول می‌شود.  همچنین فیبر موجود در عناب باعث می‌شود که شما احساس سیری و پری بیشتری کرده و زودتر از خوردن غذا دست بکشید

فواید عناب خشک در درمان سرماخوردگی، سرفه و گلودرد

تحقیقات پزشکی نشان می دهد که عناب برای درمان بیماری‌های تنفسی مفید است. مقادیر بالای پتاسیم، ویتامین سی و آ موجود در این میوه به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند. مصرف چای عناب با زنجبیل و شیرین بیان به درمان سرماخوردگی، آنفولانزا، سرفه و تسکین گلودرد کمک می‌کند.

تصفیه خون

از جمله خواص عناب در طب سنتی کمک به تصفیه خون و پاکسازی خون است. عناب حاوی برخی ترکیبات مانند آلکالوئیدها، سابپونین‌ها و تری‌ترپنوئیدها می‌باشد که برای تصفیه و سم‌زدایی خون مفید است. مصرف عناب به پاکسازی خون و جلوگیری از استرس کمک می‌کند.

عناب همچنین مقادیر خوبی آهن و فسفر دارد که کمک زیادی به تولید گلبول‌های قرمز و بهبود گردش خون می کند.

سلامت قلب

عناب پتاسیم زیاد و سدیم کمی دارد. این نسبت به سلامت قلب و عروق کمک زیادی می‌کند. همچنین با کاهش فشار خون و چربی خون از احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی می‌کاهد.

خواص عناب در طب سنتی

ضدالتهاب

یکی دیگر از خواص عناب در طب سنتی درمان التهابات پوستی است. عصاره عناب می تواند دردهای عضلانی و مفصلی که به خاطر التهاب ایجاد شده‌اند را درمان کند.

سلامت مغز

با افزایش سن عملکرد سلول‌هیا مغزی کمتر شده و زوال مغز شروع می‌شود. مصرف عناب می‌تواند از این مسئله پیشگیری کند. چرا که می تواند فعالیت های گلوتامات را مهار کرده و از آسیب‌های مغزی در افراد مبتلا به سکته مغزی، تشنج یا بیماری پارکینسون جلوگیری کند.

به علاوه میوه عناب می تواند عملکرد آستروسیت‌ها را که مسئول حفاظت از نورون‌های عصبی هستند را بهبود داده و از پیشرفت بیماری‌های مغزی جلوگیری کند.

توانایی شناختی

بریا بهبود عملکرد مغز، توانایی‌هیا مغزی و حافظه می‌توانید از فواید عناب خشک یا تازه استفاده کنید. مصرف عصاره عناب رشد سبوب‌هیا عصبی و ناحیه شکنج دندانه دار مغز را افزایش می دهد. این ناحیه یکی از دو ناحیه مغز است که در آن سلول‌های مغزی جدید رشد می‌کنند.

خواص ضدمیکروبی

فواید عناب خشک برای مقابله با هر نوع عفوتی مفید است. فلائونوئیدهای موجود در این میوه از ترکیبات ضدمیکروبی قوی می‌باشد.

عصاره اتانولیک این میوه برای درمان انواع عفونت‌ها در کودکان بسیار مفید است. همچنین اسید بوتولینیک موجود در عناب به مقابله با عفونت های ناشی از بیماری ایدز و آنفولانزا کمک می کند.

کبد

همانطور که می‌دانید یکی از خواص عناب در طب سنتی قابلیت آنتی‌اکسیدانی آن است. این قابلیت برای مقابله با آسیب‌های مختلف مفید بوده و به پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری‌ها کمک می‌کند.

خواص عناب برای نوزادان

فواید عناب خشک و تازه شامل درمان تب در نوزادان و همچنین درمان زری هم می‌شود. چرا که این میوه مقادیر زیادی کلسیم و فسفر دارد که به رشدو تقویت استخوان و دندان نوزاد و کودک کمک می کند.

خواص عناب در طب سنتی و افزایش انرژی

عناب فیبر و پر.تئین زیادی دارد. در نتیجه می‌تواند به تقویت عضلات بدن کمک کرده و برا کاهش وزن به خصوص در ورزشکاران و بدنسازان کمک کند.

مضرات و عوارض مصرف عناب

عناب قند خون را کاهش می دهد در نتیجه بای دیابتی‌ها مناسب نیست.

مصرف بیش از حد عناب نفاخ است.

عناب باعث بیشتر شدن غلظت خون می‌شود. در نتیجه خوردن آن برای کسانی که غلظت خون بالا دارند، چندان توصیه نمی‌شود.

افرادی که مزاج سردی دارند، بهتر است در مصرف عناب اعتدال داشته باشند.

عناب هضم راحتی ندارد. در نتیجه کسانی که ناراحتی و مشکلات معده دارند، بهتر است عناب نخورند.