چنانچه اولین علائم گلودرد را در خود احساس کردید فرصت را از دست ندهید و فورا مایعات زیادی بنوشید و نگذارید گلویتان خشک شود! همچنین از دیگر عارضههای ناحیهی گلو، خارش گلو است که باعث میشود فرد تمایل به سرفه کردن داشته باشد. در این مطلب، به بررسی درمانهای گلودرد و همچنین خارش گلو خواهیم پرداخت.
با سلامت زیستی همراه باشید تا با روشهای درمان گلودرد و نیز احساس خارش در ناحیهی گلو آشنا شوید.
گلودرد؛ عارضهای آزار دهنده اما بیخطر
گلودرد یکی از رایجترین و شایعترین دردها در بین افراد گوناگون است که میتواند نشانهای عمده و متداول از سرماخوردگی باشد که به طور معمول همراه با علائم دیگری همچون آبریزش و گرفتگی بینی است؛ همهی ما در طول زندگی چندین و چند بار به این عارضه دچار شدهایم! بروز گلودرد میتواند عوامل متعدد و متفاوتی داشته باشد؛ برای نمونه عواملی چون بیماریهای ویروسی مانند اوریون، هرپانژین یا حتی تبخال و یا به بیان سادهتر همان سرماخوردگیهای زمستانی که به طور معمول پس از گذشت ۲ تا ۳ روز از بین میرود، عفونتهای باکتریایی موسوم به گلودرد استرپتوکوکی که ناشی از باکتریای بهنام استرپتوکوک است که منجر به گلودرد و ورم لوزه شده شدید و ادامهدار میشود و در نهایت زخم یا وجود محرکها.
بد نیست در رابطه با بروز گلودردهای ناشی از عفونتهای باکتریایی، موارد دیگری را نیز بیافزاییم:
- التهاب و یا حتی عفونت لوزهها، که در بعضی مواقع التهاب و عفونت لوزهی سوم نیز دور از انتظار نیست!
- التهاب و عفونت اپیگلوت. بهتر است بدانید اپیگلوت به هنگام بلعیدن غذا مانع از ورود آن به نای میشود.
- التهاب و عفونت بافتهای اطراف لوزه
- و در نهایت التهاب و عفونت زبان کوچک
درمانهای مفید و موثر برای عارضهی گلودرد
درمان گلودرد به علت ایجاد آن بستگی دارد. همچنین فراموش نکنید درمانهای خانگی گلودرد متنوعی نیز وجود دارند!
در رابطه با درمان گلودردهای ناشی از سرماخوردگیهای زمستانی، بهتر است بدانید هیچ درمان مشخص و واضحی وجود ندارد! اما میتوانید با رعایت برخی نکات، تحمل درد حاصل از آن را بر خود سادهتر نمایید. برای نمونه غرغرهی گلو با استفاده از آب و نمک ولرم، نوشیدن مایعات گرم، مکیدن آبنباتهای سرد همچون آبنبات اکالیپتوس، رژیم غذایی سالم و ایدهآل، استراحت مطلق و کافی و در نهایت مصرف داروهای کاهشدهندهی التهاب ناحیهی گلو، تب و درد.
در توضیح بیشتر استفاده از داروهای کاهش دهندهی التهاب ناحیهی گلو، تب و درد توجه داشته باشید داروهای ضد سرماخوردگی، علائم سرماخوردگی و گلودرد را کاهش میدهند. نکتهی بسیار مهم دیگر این است که از داروهای آنتیبیوتیک برای درمان بیماریهای ویروسی برای نمونه گلودرد، استفاده نکنید آنتیبیوتیکها بر روی عفونتهای ویروسی هیچ تأثیری ندارند. استفاده غیر ضروری از آنتیبیوتیک ها باعث بروز حساسیتها و عوارض جانبی مانند تهوع و استفراغ، اسهال، انواع عفونتهای قارچی و همچنین باعث از بین رفتن باکتریهای مفید در بدن و تقویت مقاومت باکتریهای مهاجم به آنتی بیوتیک میشود.
برخی از داروهای سرماخوردگی عبارتند از:
- داروهای مسکنی چون استامینوفن، ایبوبروفن و ناپروکسن که برای از بین بردن درد و تیر کشیدن ناشی از گلودرد و سرماخوردگی بسیار مفید و چارهساز است.
- اسپریهای موثر در درمان گلودرد و همچنین قرصهای مکیدنی که به طور موقت سبب تسکین درد گلو و بیحس شدن آن میشوند.
- و در نهایت اسپری بینی که گلو درد حاصل از ترشحات پشت ناحیهی حلق را برطرف میکند؛ فقط به یاد داشته باشید بایستی از این اسپریها بیش از سه روز استفاده نکنید!
گیاهان دارویی برای درمان خانگی گلودردهای ناشی از سرماخوردگی
اما برای درمان خانگی گلودردهای ناشی از سرماخوردگیهای زمستانی، شما میتوانید از ترکیب زیره سبز و آب بهره گیرید. برای این کار، ۸۰ گرم زیره سبز را در قابلمه بریزید. سپس ۲۰۰ میلیلیتر آب به آن افزوده و بر روی شعله، ۱۵ دقیقه صبر کنید تا آب بجوشد. اکنون۵۰ میلیلیتر آب را دوباره به آن اضافه کرده و ۲ تا ۳ دقیقه دیگر نیز آن را بجوشانید. جوشانده حاصل را در طول روز، هر نیم ساعت یک قاشق غذاخوری میل کنید.
همچنین روشهای دیگر درمان اینگونه گلودردها عبارتند از:
درمان با استفاده از عسل، درمان با استفاده از زینک، درمان با استفاده از لیمو ترش، درمان با استفاده از گیاه مریم گلی، درمان با استفاده از پوست درخت بلوط، درمان با استفاده از گیاه آویشن، درمان با استفاده از اسطوخودوس، درمان با استفاده از با سرکهی سیب و غیره.
برخی از افراد معتقدند که درمانهای گیاهی بیخطر هستند و از هر گیاهی و به هر میزانی میتوان استفاده کرد! به این نکته توجه داشته باشید که گیاهان داروهای بیخطری نیستند! و نبایستی در مصرف آنها افراط کرد. حتی در بعضی مواقع، موارد منع مصرفی نیز وجود دارد.
گلودردهای ناشی از عفونتهای باکتریایی
در رابطه با درمان گلودردهای ناشی از عفونتهای باکتریایی موسوم به گلودرد استرپتوکوکی، شما میتوانید باکتری عامل این بیماری را با مصرف آنتیبیوتیک از بین ببرید. گلودردهای ناشی از عفونتهای باکتریایی موسوم به گلودرد استرپتوکوکی دهان و لوزهها را تحت تأثیر قرار میدهد و آنتیبیوتیکها از انتقال بیماری به دیگر افراد و همچنین سایر قسمتهای بدن بیمار جلوگیری میکند. این آنتیبیوتیکها به طور معمول به صورت قرص یا کپسول وجود دارند که مهمترین و رایجترین آنها پنیسیلین و آموکسیسیلین است که برای درمان گلودردهای میکروبی به نسبت نوع باکتری ایجاد کنندهی بیماری، تجویز میشوند.
توجه داشته باشید علائم بهبودی این بیماری، پس از ۱ تا ۲ روز پس از مصرف آنتیبیوتیکها آشکار میشود اما لازم است فرد بیمار، تا ۲۴ ساعت پس از مصرف داروهای آنتیبیوتیک استراحت کرده و از منزل خارج نشود! همچنین در بیشتر مردم ۲۴ ساعت پس از مصرف آنتیبیوتیکها از حالت واگیردار خارج میشود.
دقت داشته باشید برای مصرف این آنتیبیوتیکها، بایستی طبق تجویز پزشک متخصص و دستورالعمل مصرف این نوع داروها عمل کنید. چنانچه گلودرد شما پس از مصرف داروهای آنتیبیوتیک بهبود نیافت، حتما باز هم به پزشک متخصص مراجعه نمایید و به یاد داشته باشید که نبایستی مصرف دارو را بدون اطلاع پزشک متخصص متوقف کنید.
دلیل اصلی درمان با آنتیبیوتیکها، کاهش دادن احتمال ابتلا به بیماریهای خطرناکتر است؛ برای نمونه، احتمال ابتلا به نوعی بیماری قلبی به نام تب رماتیسمی و یا حتی تجمع چرک در گلو موسوم به بیماری ورم پشت حلقی.
در رابطه با درمان گلودردهای ناشی از عفونتهای باکتریایی و به سبب آن ورم لوزهها، پزشک متخصص برای فرد مبتلا به بیماری، داروهای آنتیبیوتیک تجویز مینماید. توجه داشته باشید چنانچه عفونت یا التهاب لوزه به وجود آمده، ویروسی باشد، تجویز آنتیبیوتیک مشکل را رفع نخواهد کرد. دقت داشته باشید این بیماری بایستی دورهی خود را طی کند تا بهبودی حاصل شود. برخی از اقدامات لازم در طول دورهی درمان عبارتند از: استراحت مطلق، نوشیدن مایعات به مقدار فراوان، استفاده از بخور کردن، خوردن غذاهایی که ناحیهی گلو را تهدید نمینمایند و همچنین خودداری از خوردن غذاهای تند مزه.
خارش گلو و درمان آن
خارش گلو یک بیماری نیست! بلکه نشانهای از بروز یک بیماری یا وجود یک مشکل است. احساس خارش در ناحیهی گلو در اثر بروز عفونت در مجرای تنفسی فوقانی و گلودرد چرکی، آلرژیها، مواد محرک یا آزار دهنده و یا حتی به سبب برخی غذاها اتفاق میافتد. خارش گلو را میتوان در طی چند روز پس از بروز، با مراقبتهای رایج و آسان برطرف نمود.
برای درمان خارش گلو، میتوانید با مصرف داروهای آنتیهیستامین برای نمونه ستیریزین، در بهبود خارش گلو به خصوص خارشهای ناشی از انواع آلرژیها اقدام نمایید. توصیه میکنیم چنانچه خارش گلو با تب و درد همراه باشد، داروهای مسکن مانند بروفن و استامینوفن تجویز شود. همچنین اگر خارش گلو با سرفه همراه شود، بایستی داروهای ضد سرفه نیز مصرف نمایید. البته توصیه میکنیم در هر شرایطی، داروهای خود با تجویز پزشک متخصص مصرف نمایید.
یا در روش درمان خانگی این عارضه، میتوانید با مصرف آب زیاد، همچنین خوردن شربت عسل و یا حتی افزایش میزان رطوبت خانه با استفاده از دستگاههای بخور آن را تسکین دهید. همچنین استفاده از آبنباتهای گیاهی بدون قند و منتول، نوشیدن چای دارای ریشهی گیاه شیرین بیان، ریشهی گل ختمی، گل پیچ امین الدوله، زرشک، اکالیپتوس، بابونه و یا نارون نیز میتواند به صورت موقت با ساختن یک محافظ نازک بر روی مخاط ناحیهی گلو، سبب تسکین این عارضه شوند. از دیگر توصیههای موثر و مفید میتوان تنفس با دهان بسته و نیز اجتناب از صحبت کردن را نیز نام برد.
در خارشهای به وجود آمده به سبب آلرژی به برخی مواد غذایی نیز میتوان با اجتناب از مصرف غذاهای تحریک کننده و استفاده از آنتیهیستامین خوراکی پس از یک حمله آلرژیک، با آن به مقابله برخاست. یا در وضعیتی دیگر، در خارشهای به وجود آمده به سبب بیماری ریفلاکس معده و مری، که در این شرایط اسید از معده خارج شده و به مری و پس از به ناحیهی گلو میرسد و ممکن است سبب بروز و احساس سوزش و خارش گلو شود، با استفاده از داروهای ضد اسید برای نمونه آنتاگونیست H2، سایمتیدین، رانیتیدین و یا داروهای مهارکنندههای پمپ پروتون مانند امپرازول، به کاهش اسیدیتهی معده و درمان آن میپردازند.