دوران نامزدی و عقد دوران شگفت‌انگیز و عجیبی برای بسیاری از زوج‌های جوان است که با نزدیک شدن به عروسی می‌تواند بسیار استرس‌زا و واهمه آور هم باشد.

گذر از زندگی مجردی و ورود به دنیای ناشناخته متاهلی و تمام تغییراتی که ذهن فرد را به خودش درگیر کرده است، می‌تواند فشار روانی و استرس زیادی را به فرد تحمیل کند. در این مقاله از سلامت زیستی قصد داریم در خصوص استرس دوران نامزدی و نحوه مقابله با آن بیشتر سحبت کنیم. در ادامه با ما همراه باشید.

نکته‌ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که استرس دوران نامزدی امری طبیعی است و نمی‌توانید آن را انکار کنید. به نوعی تمام افرادی که در این دوران به سر می‌برند، کم و بیش درگیر این نوع استرس هستند. اما به هر حال استرس می‌تواند زندگی و شادمانی و سلامت روانی شما را تحت شعاع قرار دهد و به نوعی اجازه ندهد از زندگی‌تان لذت ببرید. پس لازم است راه مقابله با این استرس را بشناسید.

علت استرس دوران نامزدی چیست؟

در دوران نامزدی با نزدیک شدن به عروسی و تمام تدارکات و غیره کم کم به ناچار درگیر استرس می‌شوید. استرس روی مرد و زن تاثیر متفاوتی دارد. معمولا مردان وقتی دچار استرس می‌شوند، بیشتر سعی دارند مسائل را با خودشان حل کنند و به نوعی درون‌گرا می‌شوند اما زنان نمود بیرونی بیشتری دارند و دوست دارند این استرس را تخلیه کنند. استرس دوران نامزدی می‌تواند دلایل متفاوتی داشته باشد. ممکن است رویارویی با افراد دیگر و آشنا شدن با افراد جدید در اقوام همسرتان برای‌تان ترسناک باشد. و یا اینکه در خصوص مسائل مالی این دوران و جشن گرفتن و تدارکات آن استرس داشته باشید.

عوامل روان شناسی

عوامل روانشناسی معمولا مهم‌ترین عوامل ایجاد کننده استرس در دوران نامزدی هستند.

نداشتن آمادگی ذهنی و روانی

یکی دیگر از مواردی که باعث می‌شوند شما نتوانید به درستی با مسائل این دوران مقابله کنید این است که از نظر روحی آمادگی کافی را نداشته باشید. مثلا اگر سن مناسبی نداشته باشید و یا اینکه تدارک این کار را از قبل ندیده باشید و به نوعی برنامه خاصی برای آن نداشته باشید، ممکن است دچار استرس شوید.

تجربه‌های تلخ قبلی

از مواردی که می‌تواند به استرس این دوران دامن بزند، تجربه‌های تلخ قبلی با افراد دیگر است. شگست‌هایی که با افراد قبلی داشته اید به این نوع استرس شما دامن می‌زنند. حتی ممکن است به خاطر دید خوبی که از زندگی متاهلی ندارید و ملاقات کردن با افراد متاهلی که زندگی زناشویی خوبی نداشته اند، استرس داشته باشید.

داشتن انتظارات غیرواقعی

اگر تصورات و انتظارات دیگری داشتید و ازدواج شما دور از تصورات‌تان است، این احتمال وجود دارد که در این زمان دچار استرس شوید. چرا که خودتان را در شرایطی می‌بنید که مطمئن نیستید خواهان آن باشید. هر چه انتظارات شما از واقعیت دورتر باشد، این استرس هم بیشتر خواهد شد.

همچنین مسادل دیگری مانند عدم تفاهم با خانواده‌های طرفین، دغدغه‌های برگزاری مراسم، استرس در خصوص آشنایی و برخورد خانواده‌ها با هم، آمادگی در خصوص زندگی متاهلی و تغییر از زندگی مجردی به متاهلی می‌تواند باعث بروز استرس شود.

استرس دوران نامزدی برای عروس بیشتر است یا داماد؟

همانطور که گفتیم هر دو طرف استرس را تجربه می‌کنند اما نحوه ابراز این استرس در هر کدام از آن‌ها متفاوت است.

برای مقابله با استرس دوران نامزدی چه کنیم؟

قاطع بودن با خانواده‌ها کلید آرامش است

کارشناسان و مشاوران ازدواج در این زمینه معتقدند که در این مواقع بهترین کار این است که زوجین در برخورد با خانواده ها قاطعیت داشته باشند و سر حرف و نظرشان بمانند. دو طرف زمانی که تصمیم به ازدواج گرفته‌اند، دارند این پیام را ابراز می کنند که قصد دارند زندگی جدیدی را خودشان شروع کنند و می‌توانند از پس مسئولیت‌ها و وظایف آن هم بربیایند. بنابراین به استقلال و احترام نیاز دارند. برخورد درست و قاطع با اطرافیان و در دست گرفتن کنترل امور تاثیر زیادی در این زمینه دارد.

در این مسیر لازم است که زوجین قبل از هرچیز سنگ‌هایشان را با هم وا بکنند و در مورد همه چیز با هم صحب کنند و به یک نظر کلی برسند. سپس این اتفاق نظر را در مقابل خانواده‌ها و اطرافیان نگه دارند. به این تتریب هر کس با هر نظر مخالفی نمی‌تواند آن‌ها را از مسیر و تصمیمی که دارند، منحرف کند.

چند توصیه کلی برای مدیریت استرس

منشا استرس را پیدا کنید: وضعیت که درخصوص آن دچار استرس شده‌اید را تحلیل کنید و سعی کنید ریشه و دلیل آن را پیدا کنید. در این زمینه می‌توانید با خودتان خلوت کنید و ببینید که چه عواملی بیش از همه شما را می‌ترسانند.

برای اینکه استرس کمتری را در این دوران تحمل کنید، به حرف‌های یکدیگر خوب گوش کنید و شنونده و البته همراه خوبی برای یکدیگر باشید.

اجازه ندهید که مسائل جزئی شما را دچار استرس کند. گاهی لازم است که گذشت داشته باشید و برخی از موارد را نادیه بگیرید.

برای کارهای قبل از ازدواج زمانبندی کرده و برنامه‌ریزی مشخصی داشته باشید.

به صورت مشترک روی یک کار تمرکز کنید تا حس کنید که تنها نیستید و به یکدیگر کمک می‌کنید.

سعی کنید اشتباهات‌تان را بپذیرید و درباره آن‌ها معذرت خواهی کنید.

سعی کنید در زمان‌های مشخصی با هم پیاده روی کرده و در مورد خودتان و اهداف و برنامه‌هایی که دارید، صحبت کنید.

در ادامه به ده ترفند عالی برای رسیدن به آرامش اشاره می‌کنیم.

موسیقی

موسیقی یکی از بهترین راه‌ها برای کاهش استرس است. سعی کنید همیشه لیستی از محبوب‌ترین آهنگ‌هایی که در گوشی‌تان دارید را برای مقابله با آرامش گوش دهید. بهتر است از موسیقی های آرامشبخش استفاده کنید.

زمزمه کنید

تکرار یا زمزمه یک عبارت تلقینی مثبت می‌تواند کمک زیادی به کاهش استرس شما بکند.

یک میان وعده مقید

تغذیه تاثیر زیادی روی احساسات و کیفیت زندگی شما می‌گذارد. به همین دلیل توصیه می‌کنیم که از مواد غذایی خوب و مفید استفاده کنید.

پیاده روی

پیاده‌روی گاهی برای مقابله با استرس معجزه می‌کند. حتما روزانه چند دقیقه را به این کار اختصاص دهید. این کار توجه شما را از مسائل روتین کاهش داده و کمک می‌کند تا تمرکزتان را روی مسائل مهم‌تر بگذارید.

صحبت کردن با دیگران

گاهی درد دل کردن با یک دوست هم کمک زیادی در این زمینه می کند. همچنین مراجعه به یک مشاور هم ایده بدی نیست.

خندیدن

جدی بودن بیش از حد باعث ایجاد استرس می‌شود. گاهی با دیدن یک فیلم خنده‌دار می‌توانید کمی از این جدیت و واقعیات تلخ زندگی فاصله بگیرید.

مدریت سلامت جسمی

داشتن تغذیه سالم و عادت‌هایی که به سلامت جسمانی شما کمک می‌کند تا در مقابل استرس یا مسائل ناراحت کننده زندگی مقاومت و استقامت بیشتری داشته باشید.

برنامه‌ریزی

بی برنامه بودن در هر حالتی باعث استرس شما می شود. سعی کنید در هر ساعت از شبانه روز برای خودتان برنامه داشته باشید. همچنین برنامه های هفتگی، ماهانه و سالانه تنظیم کنید تا بدانید که دوست دارید در بازه‌های زمانی متعدد در چه شرایطی باشید.

استرس را بپذیرید

استری در بعضی از مراحل زندگی اجتناب ناپذیر است. پس به جای نادیده گرفتن و انکار آن بهتر است آن را قبول کرده و با آن کنار بیایید.