هورمونها نقش مهمی در پوست و مو و حتی سلامت کلی بدن شما دارند. یکی از زمانهایی که هورمونهای بدن دچار تغییرات شدید میشوند، دوران پریودی در خانمهاست. مشکلات پوستی دوران پریودی یکی از مشکلاتی است که خانمها ماهانه با آن سر و کار دارند.
در ادامه این مقاله از سلامت زیستی با ما باشید تا در خصوص این مشکلات و نحوه مقابله با آنها آشنا شویم.
چرخه قاعدگی به طور منظم ۲۸ روز است که به سه دوره تقسیم میشود:
- یک دوره ۱ تا ۱۳ روزه که دوره فولیکولی است.
- روز چهاردهم که روز تخمک گذاری است.
- روز ۱۴ تا ۲۸ که دوره لوتئال است.
قاعدگی در زنان اغلب با برخی از علائم پوستی همراه میشود که ما به عنوان مشکلات پوستی دوران پریودی آنها را میشناسیم. کارشناسان به بانوان توصیه میکنند که با توجه به چرخه قاعدگیشان از مشکلات پوستی مانند آکنه، چرب شدن پوست، پوسته پوسته شدن و غیر جلوگیری کنند. همچنین به سلامت و زیبایی پوست و موها هم کمک کنند.
در دوره فولیکولی تخمک در تخمدان رشد میکند و بعد از تخمک گذاری به صورت یک غده رنگ زرد است. اگر در روز چهاردهم این تخمک بارور نشد، بعد از دوازده روز از بین رفته و مقدار هورمونهای بارداری در بدن کاهش پیدا میکند. در همین زمان است که خونریزی قاعدگی شروع میشود. خانمهایی که حساسیت زیادی نسبت به تغییرات هورمونی دارند، حتی پیش از شروع خونریزی هم دچار مشکلات پوستی دوران پریودی میشوند. اما در دوران پریودی این مشکلات شدیدتر میشوند.
چرب شدن پوست و آکنه
۱۵ روز پیش از شروع خونریزی پریودی تخمک گذاری هم شروع میشود. در این زمان هورمون پروژسترون زیادی در بدن زنان تولید میشود. بیشتر شدن باکتریها به خاطر مساعد شدن زمینه پوست بیشتر میشود. به همین خاطر است که احتمال بروز آکنه هم در پوست بیشتر میشود. چه آنهایی که همیشه جوش دارند و چه آنهایی که کلا دچار جوش و آکنه نمیشوند، در این زمان ممکن است آکنه را تجربه کنند. بهترین کاری که میتوانید بکنید این است که سعی کنید با روشهای مراقبتی چربی پوست را کاهش دهید. همچنین دقت کنید که محصولات مراقبتی و پوستی بدون چربی استفاده کنید.
بهتر است که در این دوران لایه برداری هم انجام ندهید. چرا که ترشح چربی و سبوم به دنبال لایه برداری بیشتر می شود. بعد از شروع خونریزی استروژن در بدن کاهش پیدا میکند و میزان هورمونهای مردانه مانند پروژسترون و تستوسترون بیشتر میشود. در نیمه اول قاعدگی حوشهایی به خصوص در ناحیه چانه و دور دهان خودشان را نشان میدهند. با دیدن این جوشها بهتر است که از محصولات ضدجوش با پایه اسید سالیسیلیک استفاده کنید و صورت را با محصول شویندهای که این ماده را در خود دارد، بشویید. همچنین آبرسانی پوست هم در این دوران اهمیت زیادی دارد.
با توجه به اینکه بر هم خوردن نظم هورمونها در این دوران موقتی است، نیازی نیست که از داروی خاصی استفاده کنید. اما برای اینکه چربی پوست را تنظیم کنید، باید مراقبت بیشتری هم از پوستتان به عمل بیاورید. همچنین میتوانید از محلولهای آنتی بیوتیک موضعی خفیف استفاده کنید. همچنین اگر در این دوران دچار مشکلات پوستی شدید میشوید، احتمالا پزشک برای تان داروهای حاوی هورمون استروژن و پروژسترون تجویز کند. هر چند جوش و سایر مشکلات پوستی دوران پریودی میتواند نشان دهنده یک مشکل جنسی یا باروری در زنان باشد.
چند راهکار خانگی برای مشکلات پوستی دوران پریودی
برخی از دمنوشها و داروهای گیاهی میتوانند تاثیرات بیرونی به هم ریختگی هورمونی شما را بهبود دهند. برای مثال میتوانید دمنوش زیر را امتحان کنید:
یک تکه زنجبیل تازه را با ۷ تا ۱۰ برگ نعنا تازه و یک قاشق مرباخوری عسل ترکیب کرده و با لیموترش داخل قوری بریزید.
۲۰ دقیقه صبر کنید تا دم بکشد و میل کنید.
این دمنوش میتواند حتی عصبی بودن و مشکلات خلقی را هم در این دوران برطرف کند.
همچنین مصرف گیاه پنج انگشت که به گیاه زنان هم معروف است، در این دوران میتواند مفید باشد. این دمنوشها و داروهای گیاهی هورمونها را تنظیم کرده و باعث بیشتر شدن هورمون پرولاکتین در بدن میشود. پنج انگشت برای تنظیم اختلال قاعدگی مفید بوده و دردهای بدنی این دوران را هم درمان میکند.
سلامتزیستی