آیا از زندگی مشترک‌تان شکست خورده‌اید یا زوج‌هایی را می‌شناسید که طلاق گرفته ‌باشند؟ آمارها نشان می‌دهند که یک سوم ازدواج‌ها در ایران به طلاق منتهی می‌شود. چطور می‌توان زندگی زناشویی را در مقابل طلاق تضمین کرد؟

ازدواج یک پیوند طولانی مدت است که می‌تواند ابدی شود و دو نفر را برای تمام طول زندگی‌شان و تا لحظه مرگ در کنار هم نگه دارد و به آن‌ها حس خوشبختی و شادی را القا کند. برای داشتن چنین ازدواجی لازم است مهارت زندگی مشترک را بیاموزید.

در این مقاله از سلامت زیستی با ما باشید تا مهارت‌های مهم در زندگی مشترک را به شما یاد بدهیم.

جملات مثبت و انرژی بخش بگویید

اگر می خواهید ازدواج پایدار داشته باشید و درگیر طلاق نشوید، باید مثبت اندیش و با روحیه باشید. در مطالعه‌ای که روی زندگی زوج‌های موفق انجام شد، تعداد جملات مثبتی که این زوج‌ها در خصوص زندگی زناشویی‌‌شان و به خصوص در مواجهه با مشکلات به کار می‌برند، ۵ برابر جملات منفی است. روابط خوب باید جو مثبت و پرانرژی داشته باشد. فرض کنید که روابط عاطفی شما مانند یک حساب بانکی است که هر بار با مثبت نگری و ایجاد جو مثبت و داشتن رفتار درست به سپرده آن اضافه می کنید و با رفتار غلط و اشتباه از میزان سپرده‌تان کم می‌شود. البته این تشبیه برای این است که تشویق بشوید روحیه مثبت را در خودتان تقویت کنید. اما نیازی نیست که خودسانسوری کنید و حرف دلتان را پشت حرف‌های قشنگ پنهان کنید. تنها وقتی حرف‌های خوب بزنید که خودتان هم به آن‌ها باور دارید.

عیب‌جویی از یکدیگر را تمام کنید

عیب‌جویی از یکدیگر یکی از چهار عامل اصلی طلاق است. البته باید به یاد داشته باشید که انتقاد سازنده با عیب‌جویی فرق می‌کند. چرا که انتقاد به رشد و بهبود زندگی شما کمک می‌کند و عیب‌جویی زندگی شما را در سراشیبی سقوط می اندازد. گاهی تذکر دادن بعضی از اشتباهات بی‌مورد است اما اگر به خودتان آمدید و دیدید که دارید مدام از همه چیز ایراد می‌گیرید و هیچ چیز از نظرتان درست و خوب نیست و به اصطلاح همیشه قر می‌زنید و به عیب جویی افتاده اید و باید این رفتار را کنار بگذارید.

با هم تفریح کنید

مطالعات مختلف نشان داده اند که انجام برخی از تعاملات اجتماعی مانند ورزش‌های گروهی به ایجاد صمیمیت بیشتر به شما کمک می‌کند. این کار به بالا بردن روحیه خود شما هم کمک می‌کند. بعضی از مطالعات نشان داده‌اند که داشتن ساعات خوش در کنار همسرتان باعث بالا رفتن طول عمر و بهبود سلامتی‌تان می‌شود. می‌توانید یک ورزش انتخاب کنید و با هم انجام دهید. مثلا بعداز ظهرها در پارک نزدیک خانه بدمینتون بازی کنید.

صمیمیت عاطفی بیشتری با هم داشته باشید

زندگی زناشویی موفق و ازدواج پایدار به عوامل متعددی بستگی دارد. همانطور که برای داشتن ازدواج پایدار نیاز به صمیمیت فیزیکی و جنسی است، ادامه زندگی هم بدون صمیمت عاطفی ممکن نیست. شما باید بتوانید ازلحاظ عاطفی با همسرتان راحت باشید. و رابطه‌تان را همیشه به سطح بالاتری ارتقا دهید. گذشت زمان باید به صمیمت بیشتر و داشتن شناخت و همبستگی عاطفی شما کمک کند. صمیمت عاطفی بیشتر باعث می‌شود که بتوانید در ترس ها و امیدها و نگرانی‌های و حتی رویاها و آرزوهای هم شریک باشید. به طوری که دلیل هر واکنش و رفتار طرف مقابل‌تان را بهتر از خود او بدانید.

موقع بحث بی‌طرف باشید

برای داشتن زندگی سالم و ازدواج پایدار لازم است که مهارت‌های مختلفی را یاد بگیرید. یکی از این مهارت‌ها بی‌طرف بودن است. بهتر است موقع دعوا و بحث نگاه بی‌طرفانه‌ای به ماجرا داشته باشید و بدون غرض صحبت کنید. جبهه گرفتن در مقابل همسرتان که قرار است سال‌ها در کنار او زندگی کنید، چندان  هوشمندانه نیست.

مرور خاطرات مشترک دوست داشتنی

تابه حال اتفاقی افتاده است که هم شما و هم همسرتان را شاد کند و به خنده بیندازد؟ مرور این اتفاق حتی در مدت‌ها بعد هم به شما کمک می‌کند. تا حس شیرینی که داشته‌اید برایتان تداعی شود. مطالعات نشان می دهد هرچقدر زوجین صحبت‌های شیرین‌تر و مثبت تری با هم داشته باشند، زندگی هم بیشتر روی خوشش را به آن‌ها نشان می‌دهد.

سرگرمی‌های دونفره

اگر احساس می‌کنید که زندگی‌تان کسالت‌بار و خسته‌کننده شده است، می‌توانید سرگرمی‌های تازه و متنوعی پیدا کنید که شما را شاد کند. این کار باعث می‌شود احساس رکود نداشته باشید و روحیه تان هم بالا برود. گاهی شرکت کردن در کلاس‌های هنری به صورت دونفره به شما کمک می‌کند تا رضایت بیشتری از زندگی‌تان داشته باشید.

مهارت حل مشکل

مهارت حل مشکل مهم ترین مهارتی است که باید در طول زندگی زناشویی و حتی زندگی شخصی خودتان آن را بیاموزید. چرا که وقتی این مهارت را نداشته باشید، زندگی‌تان از نقطه نظرات مختلف تهدید شده و دیگر مهارت‌های دیگر شما به کار نمی‌آیند. مهارت حل مسئله در جایی به کمک شما می‌آید که وقتی با همسرتان مشکلی دارید، بتوانید به درستی و بدون اینکه مشکل ریشه بدواند، آن را حل کنید. درواقع وقتی تسلط کافی روی این مهارت نداشته باشید، مدام با هم دعوا می‌کنید و نمی‌توانید هر دعوا را به درستی حل کنید. و به این ترتیب همیشه مشکلات تان روی هم جمع شده و شکل حادتری به خود می‌گیرند. شاید در سال‌های اول زندگی نتوانید به خوبی مشکلات را حل کنید و مدام با هم درگیری پیدا کنید. اما این وضعیت طبیعی است. چرا که شما با رویکردها و روش‌های طرف مقابل‌تان برای حل مسئله آشنا نیستید و در بیشتر موارد نمی‌دانید که باید با او چه رفتاری داشته باشید. اما بعد از شکل گیری شناخت کافی این مشکل حل می‌شود.

مقدم دانستن همسر

در زندگی زناشویی می‌توان گقت که همه چیز گذراست و همسر شما ثابت‌ترین و همیشگی‌ترین فرد زندگی شماست. به همین علت است که باید او را در همه مراحل زندگی و نسبت به افراد یا موقعیت‌های مختلف مقدم بدانید و به این موضوع واقف باشید که او قرار است تا آخر عمر در کنار شما باشد و بهتر است ناراحتی و کدورتی از شما در دل او نماند.

همانطور که شما همیشه دوست دارید اولویت اول همسرتان باشید، باید بتوانید او را هم برای همیشه اولویت اول خودتان نگه دارید. و در هر شرایط و موقعیتی صلاح و خوشحالی او را در نظر بگیرید.

رشد و توسعه فردی

اگر دوست دارید مهارت زندگی زناشویی را یاد بگیرید، باید همیشه به خاطر داشته باشید که آینده‌نگری مهم‌ترین نکته‌ای است که باید رعایت کنید. درواقع شما تنها امسال و سال آینده را با همسرتان نیستید و قرار است سال‌های سال در کنار او باشید. برای اینکه زندگی خوبی داشته باشید، باید بتوانید همیشه فکر سال‌های آینده را هم بکنید. برای داشتن زندگی زناشویی خوب همیشه این سوال‌ها را از خودتان بپرسید:

چطور می‌توانم همسر ایده‌آل‌تری باشم؟

چیکار باید بکنم که ۵ سال آینده هم برای همسرم جذاب باشم؟

آیا خوب نیست که تحصیلاتم را ادامه بدهم یا یک مهارت جدید یاد بگیریم؟

راه اندازی کسب و کار مستقیم به پیشرفت زندگی زناشویی من کمک می‌کند؟

چطور باید به همسرم نشان بدهم که در سختی‌ها کنارش هستم؟

شما با رویکرد درست در خصوص آینده اقتصادی، سلامتی و پیشرفت شغلی و اجتماعی خودتان می‌توانید به پیشرفت زندگی زناشویی‌تان هم کمک کنید. کافی است تلاش کنید که ادم بهتری باشد. تا به راحتی بتوانید به همسر بهتری هم تبدیل شوید.

بخشش

اگر رابطه‌ای دارید که هنوز در خصوص آینده آن تصمیم نگرفته اید در صورتی که اشتباهی از طرف مقابلتان سر بزند، شاید بتوانید رابطه را تمام کنید و تصمیم بگیرید که او را نبخشید. اما در ازدواج و رابطه‌ای که قصد تمام کردن آن را ندارید، نبخشیدن طرف مقابل‌تان کار چندان هوشمندانه ای نیست. مهارت زندگی مشترک شامل مهارت بخشیدن و گذشت کردن هم هست. برای اینکه بتوانید همسرتان را ببخشید شاید باید همیشه به خودتان یادآوری کنید که هیچکس کامل و بدون اشتباه نیست و ممکن است شما هم روزی یک اشتباه در حق همسرتان بکنید. و دوست داشته باشید که او هم بتواند شما را ببخشید. وقتی نمی توانید طرف مقابل‌تان را ببخشید، باید منتظر به بن‌بست رسبدن زندگی مشترک تان هم باشید. به یاد داشته باشید که خیلی وقت ها دوام یک زندگی مشترک بدون بخشش چندان به طول نمی‌انجامد.

خلاقیت

کمی که از ازدواج‌تان بگذرد، حس خواهید کرد که زندگی‌تان یکنواخت شده است. برای اینکه از این یکنواختی فاصله بگیرید، بهتر است کمی خلاقیت به خرج بدهید و راهی پیدا کنید تا زندگی‌تان تنوع پیدا کند. مثلا می‌توانید وقت‌تان را به انجام بازی‌ها و ورزش‌های دونفره یا گروهی در کنار همسرتان بگذرانید. یا اینکه با هم به سینما و پیکنیک و پیاده‌روی بروید.

تمرکز روی خصوصیات مثبت

سعی کنید روی نقاط مثبت خود و همسرتان تمرکز کنید. این کار خیلی بهتر از این است که مدام با یادآوری اشتباهات و نقاط منفی خود و همسرتان را آزرده کنید. از طرفی اگرچه خصوصیات منفی بیشتر خودشان را نشان می‌دهند، اما اغلب کفه خصوصیات مثبت از خصوصیات منفی سنگین‌تر هستند. اگر غیر از این بود که شما او را به عنوان همسرتان انتخاب نمی‌کردید. پس بهتر است تا جای امکان روی خصوصیات مثبت تمرکز کنید و خصوصیات منفی را نادیده بگیرید. شاید هدف شما از فوکوس روی خصوصیات منفی این باشد که راهی برای حل و برطرف کردن آن‌ها پیدا کنید. اما بعضی از ویژگی‌ها هرگز اصلاح نمی‌شوند. و بهتر است ان‌ها را نادیده بگیرید.

باور قلبی به خوشبختی

لازم است از ته قلبتان باور داشته باشید که خوشبخت هستید. این هم یک مهارت زندگی مشترک است. چرا که اگر اینطور فکر کنید خوشبختی را هم دنبال کرده و آن را برای خودتان ایجاد می‌کنید. شاید گاهی به وضوح و مانند سال‌های نخست حس نکنید که همسرتان عاشق شماست. اما باید بدانید که شک کردن خودش می‌تواند این عشق را بکشد. گاهی مشغله‌های زندگی شما را از واقعیت‌های زندگی‌تان غافل می کند. اما نباید این اجازه را به خود بدهید که ایمان و اعتقادتان به خوشبختی‌تان را از دست بدهید.

ظرفیت شناخت مجدد

شاید روزی فکر می‌کردید که به خوبی همسرتان را می‌شناختید اما باید بدانید که شما در طول سال‌های زیاد و طولانی پتانسیل این را دارید که عوض شوید و تغییر کنید. به همین خاطر گاهی لازم است یکدیگر را از نو بشناسید. و متوجه تغییرات یکدیگر بشوید. مثلا شاید متوجه بشوید که همسر شما در ۴۰ سالگی ویژگی‌های متمایزی با ۲۸ سالگی‌‌اش دارد. اما عوض شدن همسرتان دلیل خوبی برای طلاق گرفتن نیست. شاید شما دلتنگ همان فرد سابق شده باشید و بخواهید دوباره او را در کنار خود داشته باشید. اما اگر یک فرصت دوباره به او بدهید ممکن است متوجه شوید که همسرتان هم‌اکنون هم می‌تواند مورد علاقه شما باشد و شما را از نو عاشق کند.

رفتار متاهلی

به محض اینکه متعهد شدید لازم است رفتارتان تغییر کند و برخی از کارها و رفتارها را کنار بگذارید. شاید حتی در طول رابطه به این نتیجه برسید که باید رابطه‌تان را با برخی از دوستان‌تان هم قطع کنید. این امر گاهی طبیعی و لازمه زندگی مشترک است. شما بعد از ازدواج نباید مانند مجردهای آزاد و رها رفتار کنید. چرا که دیر یا زود مجبور به تحمل عواقب این نوع رفتار هم می شوید.

جدال منصفانه

شاید بعضی از روزها ببینید که به جز بحث و جدال راهی برایتان نمانده است.اشکالی ندارد. دعوا و بحث هم بخشی از زندگی زناشویی است. اما یادتان باشد که به جای دعوای تدافعی و غیرمنصفانه باید درست و هدفمند با هم بحث کنید. در واقع درست دعوا کردن هم یک مهارت زندگی زناشویی است. برای این هدف باید بدون حالت تدافعی وارد بحث شده و نظرتان را اعلام کنید. اگر با موافقت او مواجه نشدید، باز هم ناراحت نباشید. حالا همسرتان نظر شما را شنیده است. و اصولا باید سعی کند به نحوی رضایت شما را جلب کند. این را به یاد داشته باشید که اگر راه بحث کردن درست را ندانید، حتی در مواردی که حق با شماست، باز هم نمی‌توانید حرفتان را به کرسی بنشانید و تنها باعث بحث و جدال بی‌مورد می‌شوید.