نمی‌توان گفت که تمام محصولات زیبایی برای پوست خوب هستند. اما سوال اینجاست که چطوری لوازم آرایشی تهیه کنیم که زیان کمتری برای پوست داشته باشند. و بتوان از آن‌ها با خیال راحت استفاده کرد. برای اینکه بتوانید به این سوال پاسخ دهید، باید بتوانید با ترکیبات و اصلی‌ترین مواد اولیه موجود در لوازم آرایشی آشنا شوید. یکی از این مواد پارابن است که به عنوان نگه دارنده در لوازم آرایشی استفاده می‌شود.

در این مقاله با ما باشید تا ببینیم پارابن چیست و چه تاثیری روی پوست و سلامتی دارد.

طبق گفته‌های سازمان غذا و دارو آمریکا پارابن‌ها مواد نگه دارنده هستند که معمولا در محصولات آرایشی و مراقبتی استفاده می‌شوند. شما در محصولات متعددی مانند شوینده‌ها، صابون‌ها، دئودورانت‌ها، مرطوب‌کننده‌ها و غیره می‌توانید عبارت پارابن را روی برچسب محصولات پیدا کنید.

اگر بخواهیم دقیق‌تر در خصوص پارابن صحبت کنیم، پارابن‌ها استرهای ترکیبی از الکل و اسید با نام پی-هیدروکسی بنزوئیک اسید هستند. طبق اظهارات FDA رایج‌ترین پارابن‌هایی که در صنعت استفاده می‌شوند عبارتند از متیل‌پارابن، پروپیل پارابن و بوتیل‌پارابن.

پارابن چیست و چه مضراتی برای پوست دارد

شرکت‌ها برای اینکه تاریخ انقضا محصولات‌شان را به تعویق بیندازند و بتوانند آن‌ها را برای مدت بیشتری قابل استفاده نگه دارند، از پارابن‌ها استفاده می‌کنند. پارابن‌ها از رشد قارچ‌ها و باکتری‌ها جلوگیری می‌کنند و باعث می‌شوند که این لوازم دیرتر فاسد شوند. این کار از نظر اقتصادی برای خریدار هم خوب است. چرا که تا مدت بیشتری می‌تواند یک محصول را نگه داشته و از آن استقاده کند. به این ترتیب پارابن‌ها وظیفه مهم و درستی برعهده دارند. اما چرا استفاده از پارابن‌ها در محصولات آرایشی و بهداشتی چندان خوشایند نیست و شرکت‌ها سعی می‌کنند با ابراز اینکه از پارابن استفاده نکرده‌اند، به نوعی از محصولاتشان تعریف کنند.

آیا پارابن‌ها برای سلامتی مضر هستند؟

عده‌ای فکر می‌کنند که پارابن به سرطان سینه و یا مسائل مربوط به باروری مرتبط است. در سال ۲۰۰۴ یک مطالعه که روی ۲۰ نفر از زنان انجام شد، نشان داد که پارابن می‌تواند به بافت سینه راه پیدا کند. در این پژوهش ۱۹ نفر از ۲۰ نفر دارای مقادیری پارابن در بافت سینه خود بودند. این نشان می‌دهد که پارابن می‌تواند جذب پوست شده و از این طریق وارد خون و بافت بدن شود.

این باور وجود دارد که پارابن‌ها باهمگون سازی استروژن باعث ایجاد اختلال در عملکرد هورمونی می‌شوند. استروژن زیاد در بدن باعث بیشتر شدن تقسیم سلولی در سینه شده و باعث رشد تومور می‌شود. به همین دلیل است که پارابن به سرطان سینه و باروری مرتبط است.

درواقع محققان بر اینکه پارابن برای سلامتی مضر است اطمینان دارند. اما در  خصوص چند و چون این موضوع هنوز باید مطالعات بیشتری انجام شود.

چرا پارابن برای محیط زیست مضر است؟

پارابن‌ها نه تنها برای انسان که حتی برای محیط زیست هم مضر است. محققان به تازگی پارابن را در بدن پستانداران دریایی پیدا کردند. این نشان می‌دهد که پارابن موجود در محصولات مصرفی ما وارد سیستم فاضلاب شده و محیط زیست را هم آلوده می‌کند.

خطرات پارابن چیست و تا چه اندازه باید در خصوص آن‌ها نگران باشیم؟

اگر تاکنون محصولات پارابن‌دار استفاده کرده اید یا محصولات محبوب شما حاوی پارابن هستند، لازم نیست نگران شوید. چرا که درصد و مقدار یک ماده در محصولات آرایشی و مراقبتی بسیار کم است. و استفاده طولانی مدت و زیاد از این محصولات می‌تواند شما را در معرض خطر قرار دهد.

از طرفی اگرچه ما هنوز نمی‌دانیم که پارابن‌ها تا چه اندازه برای بدن مضر هستند، اما امروزه نگه دارنده‌های زیادی به غیر از پارابن وجود دارد. و الزامی در خصوص استفاده از این ماده نیست. کمپانی‌ها و شرکت‌های سازنده هم همیشه به دنبال پیدا کردن مواد اولیه بهتر و موثرتر و البته بی‌خطرتر هستند.

پارابن چیست و چه مضراتی برای پوست دارد

از طرفی بعضی از کمپانی‌ها به جای استفاده از نگه‌دارنده‌های شیمیایی ترجیح می‌دهند که محصولات طبیعی با درصد کمتر و خفیف‌تر نگه دارنده را تولید کنند. با این حال بعضی‌ها معتقدند که محصولات طبیعی چندان موثر نیستند و عملا استفاده از آن‌ها بی‌فایده است. به این افراد هم توصیه می‌کنیم از محصولات حاوی انواع دیگر نگه دارنده‌ها استفاده کنند. و این نکته را هم به یاد داشته باشند که اصرار بعضی از کمپانی‌ها در استفاده از پارابن به خاطر ارزان بودن آن است. درحالی که می‌توانند با پرداخت هزینه بیشتر نگه‌دارنده‌های موثرتر و بی‌خطرتر را جایگزین کنند.

همچنین در خصوص موادی که جایگزین پارابن‌ها می‌شوند هم دقت کافی را داشته باشید و سعی کنید بفهمید که نگه دارنده جایگزین پارابن چیست چرا که بعضی از کمپانی‌ها پارابن را حذف می‌کنند و از یک نگه دارنده مضرتر استفاده می‌کنند. بهتر است به جای اطمینان به کمپانی تولید کننده خودتان با توجه به برچسب و اظهارات کمپانی و حتی تست محصول در خصوص بی‌خطر بودن آن مطمئن شوید.