احترام به همسر یکی از اصول مهم در زندگی زناشویی است. رابطه‌ای که از این اصل اساسی محروم باشد، خیلی زود شکست می‌خورد.

شاید ندانید که احترام به همسر را چطور و در چه چهارچوبی باید حفظ کنید. در این مقاله از سلامت زیستی قصد داریم در خصوص باید و نبایدهای احترام به همسر صحبت کنیم. با ما باشید.

خانواده به عنوان یک تیم

شما و همسرتان در یک تیم هستید. اگر می‌خواهید احترام به همسر را یاد بگیرید، باید همیشه خودتان و همسرتان را در قالب یک تیم فرض کنید. و مانند یک تیم واقعی در کنار هم فکر کنید. همیشه همسرتان را در نظر داشته باشید و با توجه به خواسته‌ها و نقطه نظرات او تصمیم بگیرید. این کار به نفع هر دو نفر شماست.

برای اینکه به یک تیم قوی تبدیل شوید، نیازی نیست که کاملا شبیه به هم باشید. بلکه باید بتوانید به درستی اختلافات و مشکلات را حل کنید. و با هم با مهربانی و محترمانه برخورد کنید. زمانی که تصمیمی می‌گیرید، این تصمیم توسط هر دو طرف شما اتخاذ شده باشد. به حرف‌هایتان دقت کنید. آیا حرف‌های شما با ضمیر من همراه است یا در جملا‌تان از ما زیاد استفاده می‌کنید؟ کافی همیشه خودتان و همسرتان را در یک سمت جبهه ببینید و همیشه در کنار هم به حل مسائل و تصمیم گیری در خصوص زندگی بپردازید.

موقع دعوا دلایل‌تان را محترمانه بیان کنید

ممکن نیست بتوانید در تمام مسائل با همسرتان اتفاق نظر داشته باشید. اما زمانی که دچار یک اختلاف می‌شوید، باید بتوانید موضع تان را محترمانه و به درستی با همسرتان در میان بگذارید. مثلا اگر به همسرتان بگویید که دارد کار احمقانه‌ای می کند یا اینکه به او و تصمیماتش اعتماد ندارید، احتمالا از شما ناراحت می‌شود و حالت تدافعی بگیرد. اما اگر با لحن بهتری مسئله را بیان کنید، می‌توانید نتیجه بهتری بگیرید. برای مثال به همسرتان بگویید که فکر نمی‌کنید تصمیمی که گرفته است درست باشد. حرف‌تان باید نشانی از مهربانی و نگرانی باشد. و همسرتان فکر نکند که می‌خواهید او را تخریب کنید یا به نوعی عصبانی و ناراحت هستید. چرا که در این صورت امکان دارد مقابله به مثل کند.

تفاوت‌هایتان را درک کرده و با آن‌ها کنار بیایید

هر چه بیشتر از زندگی مشترکتان بگذرد، متوجه می‌شوید که در بعضی از زمینه‌ها هیچ شباهتی با همسرتان ندارید. مثلا ممکن است شما اجتماعی و معاشرتی باشید، درحالی که همسرتان خجالتی و درون‌گراست.د در این مواقع کافی است کمی خودتان را تغییر دهید و همسرتان هم کمی روی خصوصیات خود کار کند و اخلاق‌های‌تان را به هم نزدیک‌تر کنید. درواقع شما باید تفاوت هایتان را بپذیرید و به آن‌ها احترام بگذارید. تا روابط‌تان حفظ شود.

از محبت‌های همسرتان قدردانی کنید

یکی از اصول احترام به همسر قدردانی و قدرشناسی است. باید به یاد داشته باشید که همراهی و درک همسرتان وظیفه او نیست. و حتی یک امر عادی هم نیست. همیشه باید از او به خاطر ویژگی‌های مثبتی که دارد قدردان باشید. بهتر است به جای اینکه همیشه مشکلات و کاستی‌های زندگی‌تان را ببینید، نیمه پر لیوان را نگاه کرده و از او به خاطر ویژگی‌های مثبتی که دارد، قدردان باشید. مثلا اگر همسرتان همیشه با روی خودش به استقبال شما می آید، و غذا مورد علاقه‌تان را می‌پزد یا اینکه اگر به علایق شما اهمیت می دهد و مثلا تیراژ اول کتاب مورد علاقه‌تان را برایتان خریداری می‌کند، بهتر است از محبت او قدردانی کنید. می‌توانید مستقیما به او بگویید که از او ممنون هستید. یا اینکه اگر خجالتی هستید یا زیاد علاقه ای به حرف زدن ندارید، می‌توانید در یک یادداشت از او به خاطر ویژگی‌های خوبی که دارد، تشکر کنید.

به خودتان احترام بگذارید

کسی که به خودش احترام نگذارد، نمی‌تواند به دیگران هم احترام بگذارد. احترام به خودتان و مراقبت از خودتان به بهبود زندگی زناشویی‌تان هم کمک می کند. به بدن خودتان احترام بگذارید. از انجام کارهای پرخطر اجتناب کنید. مثلا دخانیات مصرف نکنید یا کرم مناسب پوست تان را تهیه کرده و از پوست تان مراقبت کنید. سعی کنید دوست صمیمی خودتان باشید. چرا که دوست صمیمی به خوبی درک می کند که شما از چه رفتاری رنجیده می شوید و هر واکنش و رفتار شما به چه دلایلی رخ می دهد. اگر نتوانید به خودتان احترام بگذارید، نمی‌توانید به دیگران هم احترام بگذارید.

در مواجهه با اختلاف نظرها حتما نباید دعوا و مشاجره کرد

برای اینکه احترام به همسر را حفظ کنید، باید بتوانید دعواها و اختلاف نظرها را به درستی حل کرده و با هم به صلح برسید. اگر دوست دارید یک تصمیم مشترک بگیرید، باید ابتدا به حرف‌های همدیگر به دقت گوش دهید. و از موضع و نقطه نظر طرف مقابل‌تان مطلع شوید. تنها در این صورت است که می‌توانید جوانب مثبت و منفی قضیه را به درستی و محترمانه به بحث بگذارید. و به یک نتیجه باب میل هر دو طرف برسید.

باید و نبایدهای احترام به همسر

سعی کنید به جای اینکه به دنبال به کرسی نشاندن حرف‌های‌تان فکر کنید، به فکر احساسات همسرتان باشید. و سعی کنید او را از خودتان راضی نگه دارید. در نهایت سعی کنید تصمیمی بگیرید که طرف مقابل‌تان هم راضی باشد.

مسئولیت اشتباهات تان را بپذیرید

برای اینکه بتوانید احترام به همسر را حفظ کنید باید یاد بگرید که مسئولیت اشتباهات تان را هم بپذیرید و جوابگوی آن‌ها باشید. لازمه این موضوع این است که بعد از هر اشتباه به خودتان زحمت عذرخواهی را بدهید. از این گذشته باید اشتباهات تان را بشناسید و سعی کنید رفتارهای اشتباه تان را کنار بگذارید و آن‌ها را تکرار نکنید.

تا زمانی که هر دو نفر شما متوجه پیامدهای رفتارهای خودتان باشید، جای نگرانی زیادی نیست. وقتی بدانید که کدام رفتارها همسرتان را آزرده می‌کند و چه رفتارهایی برای او توهین‌آمیز تلقی می شود، می‌توانید با کنار گذاشتن رفتارهای اشتباه از ایجاد ناراحتی و مشاجره پیشگیری کنید و احترام به همسرتان را هم حفظ کنید.

بعضی راهکارها برای احترام به همسر

بعد از هر اشتباه عذرخواهی کنید

وقتی اشتباهی مرتکب می‌‌شوید، معذرت خواهی کنید. ممکن است غرورتان اجازه ندهد. اما احساسات و آرامش همسرتان می‌تواند گاهی مهم‌تر جلوه کند. به جای انکار یا لاپوشانی به همسرتان ثابت کنید که از صمیم قلب متاسف هستید. نه تنها در حرف که در عمل هم این موضوع را به او بفهمانید. برای مثال به او بگویید که متاسفم که احساساتت را جریحه دار کردم. یا اینکه بگویید که به خاطر به هم ریختن اعصابش از او معذرت می‌خواهید. در کنار این حرف‌ها لازم است در عمل هم به او بفهمانید که معذرت‌خواهی‌تان واقعی است و شما واقعا پشیمان هستید. یکی از ابتدایی‌ترین کارهایی که باید بکنید این است که دیگر اشتباهات تان را تکرار نکنید.

خودتان را به جای همسرتان بگذارید

وقتی سعی می کنید یک تصمیم مشترک بگیرید، کارتان به دعوا می‌رسد؟ شاید به این خاطر است که شما همسرتان را درک نمی کنید یا چنین تصوری را به او القا می‌کنید. برای اینکه این اتفاق نیفتد، باید بتوانید در خصوص هر مسئله‌ای خودتان را به جای او بگذارید. و از دیدگاه او به مسئله نگاه کنید. سپس با توجه به خواسته و احساسات همسرتان سعی کنید یک نصمیم درست و اصولی داشته باشید.

شنونده خوبی باشید

امروزه خیلی از مردم دیگر وقتی برای گوش دادن به دیگران ندارند. اما اگر می‌خواهید احترام به همسرتان را حفظ کنید، لازم است شنونده خوبی هم برای او باشید. چرا که او به این موضوع نیاز دارد. برای اینکه شنونده خوبی باشید، باید زمانی که او حرف می‌زند، به خوبی به حرف‌های او گوش دهید و هیچ کار دیگری نکنید. همچنین با او ارتباط چشمی برقرار کنید و به او این حس را بدهید که کاملا متوجه خواسته‌های او هستید.

برای اینکه شنونده خوبی باشید، باید گاهی نقش شنونده فعال را ایفا کنید. برای مثال سرتان را به نشانه تایید تکان دهید یا اینکه بعد از تمام شدن بخشی از حرف‌هایش جمله‌ای بگویید که نشان دهد به که چیز گوش داده‌اید و به نوعی در حین گوش دادن به حرف هایش او را همراهی کنید.

احترام به همسر شامل احترام به خط قرمز‌های او هم می‌شود

باید خط قرمزهای یکدیگر را بشناسید و به آن‌ها احترام بگذارید. مثلا شاید همسرتان نخواهد که شما دفتر خاطراتش را بخوانید یا درب یکی از کمدهای او را باز کنید. بهتر است بدون چون و چرا خواسته‌های او را قبول کنید. او هم در مقابل به خط قرمزها و خواسته‌های شما احترام می‌گذارد. البته شما می‌‌توانید در خصوص علت برخی از حساسیت های او که برای‌تان قابل درک نیست، از او سوال کنید. تا او هم با قانع کردن شما به شما کمک کند تا وضعیت را بهتر درک کنید. در حین صحبت کردن باید این حق را به او بدهید و به یاد داشته باشید که همسرتان هم می‌تواند برای خودش بایدها و نبایدهایی داشته باشد.

به همسرتان کمک کنید تا به اهدافش برسد

برای اینکه به همسرتان احترام بگذارید، می‌توانید به او کمک کنید تا به اهداف و رویاهایش برسد. این کار درواقع احترام به درونی‌ترین و مخفی‌ترین ابعاد شخصیت او است. هرگز در دادن حس یک شکست خورده و ناتوان به همسرتان سهیم نباشید. بلکه برعکس سعی کنید نقش مشوق و کمک کننده به او را ایفا کنید. بهتر است در خصوص با او در مورد خواسته ها و کارهای نیمه‌تمامش صحبت کنید و تا جایی که او اجازه می‌دهد به او در رسیدن به اهدافش کمک کنید.

با همسرتان همدردی کنید

احترام به همسر شامل همدردی کردن و درک متقابل هم هست. اگر همسرتان واقعا برایتان مهم است باید بتواند به او ابراز عشق کنید و در سختی ها کنار او باشید. باید بدانید که همسرتان هم ناراحتی‌های خاص خودش را دارد و نقش شما در مواقعی که او ناراحت است باید به عنوان یک حامی و پشتیبان باشد. سعی کنید زمانی که همسرتان به عشق و محبت شما نیاز دارید، عشق و محبت‌تان را از او دریغ نکنید. شاید نتوانید به خوبی در احساسات او سهیم شوید. اما می‌توانید در کنارش باید و او را آرام کنید.

هیچ وقت به همسرتان دروغ نگویید

برای اینکه احترام به همسر را رعایت کنید، پیش پا افتاده‌ترین اصل این است که به شعور او احترام گذاشته و به او دروغ نگویید. مثلا درخصوص اینکه چرا دیر از سر کار به خانه آمدید یا اینکه دلیل ناراحتی‌تان چیست به همسرتان دروغ نگویید. شاید بعضی وقت‌ها حوصله حرف زدن را نداشته باشید یا نخواهید بعضی از مسائل را بازگو کنید. اما به یاد داشته باشید که هیچ دلیل موجهی برای دروغ گفتن وجود ندارد. دروغ دشمن اعتماد متقابل شماست.

به خلوت همسرتان احترام بگذارید

اگر می خواهید احترام به همسر را رعایت کنید باید به خلوت او هم احترام بگذارید. همه نیاز دارند گاهی برای خودشان خلوت کنند و کمی به افکارشان سر و سامان بدهند. یا حتی به کارهایی که از چند ماه قبل مانده رسیدگی کنند. شاید شما از اینکه او به یکباره از شما دوری می‌کند بترسید و فکر دیگری به سرتان بزند. اما نیازی نیست گارد بگیرید. می توانید با او صحبت کنید و از او بخواهید که در مورد دلیل رفتارش برایتان بگویید تا بتوانید بهتر او را درک کنید. همچنین بهتر است با لحنی ملایم و درست از او بخواهید بیشتر با شما وقت بگذراند. مثلا بگویید که دلتان برای او تنگ شده است و دوست دارید کمی بیشتر پیش شما باشد.

نبایدهای زندگی مشترک

همسرتان را در جمع خجالت زده نکنید

احترام به همسر از این جهت مهم است که او برای مدت زیادی در کنار شماست. او همیشه و در جمع‌های مختلف پیش شما حضور دارد و شما هم از تمام رازهای او و کم و کاستی‌هایش خبر دارید. این مورد او را پیش شما آسیب‌پذیرتر می کند. اما همانطور که گفتیم شما یک تیم هستید و باید مراقب یکدیگر باشید. بهتر است طوری رفتار نکنید که او از اینکه تمام رازهایش را به شما بگوید، پشیمان شود. یا فکر کند باید از شما دوری کند. برای مثال سعی کنید او را پیش خانواده خجالت زده نکنید. یا اگر در جمع رفتار تندی با او کردید، حتما از او معذرت خواهی کنید. به یاد داشته باشید که اگر همسرتان تحقیر شود و اعتماد به نفسش از بین برود، نمی تواند در زندگی شما هم فرد خود و قابل قبولی باشد. پس احترام به همسر برای خود شما هم مفید است.

پشت سر همسرتان بدگویی نکنید

نباید مسائل خصوصی که بین شما و همسرتان است را پیش دیگران بازگو کنید. شاید همسرتان با شما رفتار بدی داشته است. بهترین کار این است که با خود او صحبت کنید و اجازه ندهید مسائل خانه‌تان از خانه بیرون بیاید. یا اینکه ترجیحا فقط با یک نفر از دوستان صمیمی‌تان یا اعضای خانواده که به او اعتماد دارید، حرف بزنید. اما بدگویی کردن از همسرتان پیش دیگران اصلا کار درستی نیست و باعث ایجاد کدورت بین شما می شود.

احساسات منفی را روی هم تلنبار نکنید

هرگز آنقدر همه چیز را در دلتان نگه ندارید که دیگر چاره‌ای جز داد و فریاد برایتان نماند. اگر چیزی شما را ناراحت می‌کند، ساده ترین کار این است که در مورد آن با همسرتان صحبت کنید. درواقع همین که حاضر نیستید، درمورد چیزی که شما را ناراحت کرده است با نزدیک ترین فرد زندگی‌تان صحبت کنید، خودش نوعی بی‌احترامی و بی اعتمادی تلقی می‌شود. زیاد منتظر ایجاد فرصت مناسب نمانید. خودتان این فرصت را ایجاد کنید و یا در اولین فرصت همه چیز را بگویید. حتی اگر فرد محتاطی هستید، گاهی این بی‌احتیاطی‌ها لطمه‌ای به شما نمی زند.

از هم جنس‌های همسرتان، بی‌مورد پیش او صحبت نکنید

هر چقدر هم که روشن فکر و منطقی باشید، باز هم احتمالا دوست نداشته باشید، همسرتان از جذابیت‌ها و موفقیت‌های هم جنس شما با آب و تاب پیش شما صحبت کند و بگوید که چقدر او را تایید می‌کند. احتمالا شما در این مواقع حسود می‌شوید یا خودتان را با او مقایسه می کنید. این برای همسرتان هم صدق می کند. حتی فرقی نمی کند که خانم باشید یا آقا. گاهی آقایان هم بسیار حسود می‌شوند و دوست ندارند همسرشان به مرد دیگر توجه نشان بدهد. بهتر است برای اینکه غرور همسرتان آسیب نبیند، از حرف زدن در مورد دیگران پرهیز کنید. و حرفی نزنید که او را به اشتباه بیندازد.