بلوغ بیش از هر چیزی به تغییرات بدنی و ظاهری شما مربوط است این دگرگونی با نام بلوغ جسمی شناخته میشود اما انواع دیگری از بلوغ هم وجود دارد که شامل بلوغ روانی یا جنسی یا عقلی فرد است.
بلوغ جسنی معمولا در نوجوانی رخ میدهد و بلوغ روانی کمی بعد از آن و همچنین پس از بلوغ جسمی رخ میدهد. بلوغ اجتماعی مرحله تکاملی بلوغ انسان است که باعث تعیین شخصیت اجتماعی فرد می شود. در ادامه این مقاله از سلامت زیستی با ما باشید تا بیشتر در خصوص بلوغ جنسی صحبت کنیم.
بلوغ جسمی و جنسی در نوجوانان پسر
بعد از اینکه بلوغ پسران شروع شد، کم کم تغییرات جسمی و جنسی در آنها نمایان میشود. نوجوانان بعد از این تغییرات تنشهایی با خود و دیگران پیدا میکنند. اطرافیان هم شاهد علامتهای ظاهری آنها و حتی تغییرات رفتاریشان خواهند بود.
تغییرات شدید در تیپ بدنی و اجزای صورت ممکن است برای آنها آزاردهنده و غیرقابل قبول باشد. به علاوه آنها در میل جنسی و تمایلات جنسی هم تغییراتی را حس میکنند. روش برخورد با این تغییرات هم در ابتدا این است که در خصوص آنها آگاهی کافی داشته باشید. والدین با آگاهی و همچنین صبوری در رابطه با نوجوانهای خود میتوانند به آنها برای عبور از این مرحله کمک کنند. نوجوانان پسر باید بدانند که این ویژگی و تغییرات کاملا نرمال بوده و برای همه رخ میدهد.
وقتی که پسران وارد سنین ۱۰ تا ۱۲ سالگی میشوند، هورمونهای تولید مثل در بدنشان بیشتر شده و آنها را برای فرزندآوری آماده میکند. درواقع شروع تولید هورمونهای جنسی آغاز دوران بلوغ است. نهایتا هم باعث شروع زندگی جنسی بزرگسالی میشود. اگر نشانههای بلوغ تا ۱۴ سالگی خودشان را نشان ندهند، به معنی بلوغ دیررس است و در صورتی که فرد زودتر از ۹ سالگی بالغ شود، به معنی بلوغ زودرس است.
یکی دیگر از جنبههای مهم زندگی پسران بلوغ جنسی آنهاست. پسران زیاد خودشان را با هم سن و سالانشان مقایسه میکنند. به همین دلیل هم بلوغ و داشتن نشانههای بلوغ برایشان اهمیت بیشتری دارد.
بلوغ جنسی در دختران
با شروع شدن بلوغ جنسی جسم و روان دختران نوجوان هم دستخوش تغییرات میشود. بلوغ جنسی دختران خودش را خیلی بیشتر در تغییرات اندام جنسی و بدن آنها نشان میدهد.
دختران بعد از بالغ شدن توانایی فرزندآوری و حامله شدن را پیدا میکنند. هورمونهای جنسی در بدن آنها ترشح شده و صفات جنسی ثانویه در آن ها ایجاد میشود. این تغییرات ظاهری و درونی چالشهایی را برای دختران به همراه دارد. در این سنین دختران تمایل بیشتری به داشتن رابطه با جنس مخالف دارند. با نتیجه به نقش پررنگ و مهم فرهنگ و تربیت خانوادگی هر کس میتواند به نسبت آموزههایی که دارد، مسیر خودش را در این برهه پیدا کند.
وظیفه اینکه والدین و خانواده در این زمان دارد این است که اطلاعات کامل و درستی به آنها بدهند و او را راهنمایی کنند. اگر والدین به خاطر نداشتن آگاهی و حتی تعصبات بیجا این کار را انجام ندهند و آموزشهای جنسی کافی را در اختیار فرزندانشان قرار ندهد، ممکن است دختران از طریق دیگر مانند رسانهها یا دوستانشان کنجکاوی خود را ارضا کنند که در نهایت آنها را در معرض حجم بیشتری از خطرات قرار میدهد.
رشد و بلوغ جنسی نوجوانان در دوران دبیرستان
با شروع کشش جنسی در دوران بلوغ کم کم حساسیتهای آنها به مسائل جنسی و البته جنس مخالف بیشتر شده و آنها کشش و تمایل بیشتری را آن هم با شرایط متفاوت در خود احساس میکنند. نوجوان میتواند در این دوران کنترل میل جنسی را یاد بگیرد و دغدغههای مهمتری از مسائل این چنینی داشته باشد. که در این زمینه مهمترین عاملی که میتواند به او کمک کند و راهنمای او باشد، همانطور که گفتیم خانواده و اطرافیان هستند.
در این دوران والدین باید چطور با نوجوان رفتار کنند؟
والدینی که فرزندان نوجوانشان وارد سنین بلوغ میشوند، باید به این دوره به عنوان یک دوره مثبت و سازنده نگاه کنند و سعی کنند اندیشهها و استعدادهای نوجوان را هرچه بیشتر شکوفا کنند. بهترین کار این است که والدین با هوشیاری خودشان به استقبال این تغییرات بروند و سعی کنند هر چه زودتر به سوالات نوجوان و آنچه که نیاز دارد، بداند، پاسخ دهند. به یاد داشته باشید که در این زمینه صحبت کرده با زبان و روحیات خود نوجوان و همچنین آشمایی با اخلاق و ویژگی های شخصیتی او اهمیت بسیار زیادی دارد.
سلامتزیستی